Maden juleaften, hvad spiser i?

Sider: 1

Ditte_Ka

profilbillede

Indlæg i alt: 320
Område: KBH
Dato: 19/12 2009 18:53

Hej alle,
Jeg tænkte det kunne være rigtig sjovt at høre hvad i allesammen spiser juleaften i år? Har i nogle helt specifikke vegetar-juletraditioner? Mor skærer nøddestegen til, eller sådan noget :) ?


For at starte med mig:
Jeg bliver den eneste vegetar i år, og jeg har stadig ikke besluttet mig. Sidste år spiste jeg tofu i chilibean sauce med grøntsager og flodrisnudler, men det passede slet ikke i den heftige duft af and og flæskesteg (og min lille nevø spiste næsten al min tofu).
Jeg har overvejet et rigtigt stort indisk måltid, med flere karryer (hedder det virkeligt det?), Raita, frisk chutney og naan, jeg tænkte det ville kunne matche duften. Men jeg tænker, at fra næste år skal vi have en fast tradition, så bebse kan komme til at holde lige så meget af dets specielle julemad, som andre holder af deres.. Det bliver sjovt at finde på :)
mumitrold


Indlæg i alt: 1236
Område: KBH
Dato: 19/12 2009 19:12

Jeg skal have gulerodskage, sushi, banan/vanillie is, altsammen i rå udgaver ..og nå ja, en rå udgave af julesild :)! men...nok ik lige i den rækkefølge ;)
Skipper Skræk


Indlæg i alt: 1232
Område: KBH
Dato: 19/12 2009 19:21

Mine forældre plejer at kigge opskriftbogen igennem og finder på noget jeg kan spise, som de så også laver. Så ved ikke helt hvad jeg skal have endnu andet end en nisse øl  :D
~Christina~


Indlæg i alt: -
Område: KBH
Dato: 19/12 2009 20:13

For os er det første jul som vegetarer, så vi skal til at skabe en juletradition. :) Vi skal have butterdejspakker fyldt med jordskokkepostej. Det er testet og godkendt.  :D Postejopskriften er fra "Det kærlige køkken". Dertil skal vi have rødkålssalat, brunede kartofler, rösti og så ris a la mande med kirsebærsauce til dessert.
Skipper Skræk


Indlæg i alt: 1232
Område: KBH
Dato: 19/12 2009 20:19

Lyder som en rigtigt godt sammensat jule mad, ChristinaW! nom noom nomnomnomnom
Malkavia Denne bruger har doneret penge til at holde Vegetarkontakt.dk kørende.

profilbillede
Indlæg i alt: 745
Område: KBH
Dato: 19/12 2009 20:19




Jeg laver en nøddesteg og en svampe-rødvinssauce, og resten af tilbehøret (hvide kartofler, brunede kartofler og rødkål) bliver lavet, så jeg også kan spise det. Til dessert regner jeg med at købe noget is - har aldrig været så vild med risalamande, så gider ikke at lave noget kun til mig selv.
Acai-Maria

profilbillede

Indlæg i alt: 1677
Område: Sjælland
Dato: 19/12 2009 20:33

Min mor laver and, brunkartofler, hvide kartofler, brun sovs, rødkål, waldorffssalat, julesalat, Ris a la mande! Er der noget jeg har glemt?? :P Hvis det ikke er MEGA MEGET traditionelt, så har min mor det bare ikke godt.. (tror hun ihvertfald).. jeg tør ik engang at tage en nøddepostej med..

Men jeg glæder mig alligevel til at komme hjem til jul.. Det er jo heldigvis ikke pga maden jeg kommer.. hehe
~Christina~


Indlæg i alt: -
Område: KBH
Dato: 19/12 2009 20:45 | Indlæg redigeret den: 19/12 2009 20:46

Tak Granatæble, jeg glæder mig også rigtig meget.  :D
Mrs Darling

profilbillede

Indlæg i alt: 1551
Område: KBH
Dato: 19/12 2009 22:39

Ditte: det hedder en Thali altså en slags menu, med mange curryér til en person og det er noget af det bedste jeg ved ;)

Christina: kunne du skrive opskriften herinde? Det lyder bare vildt lækkert.

Jeg skal i år holde jul med min egen familie, så min faster (der er vildt god til at lave mad) laver noget til mig, det er forskelligt om hun laver noget der passer til juletilbehøret, så får jeg min egen sovs, eller noget helt andet (det har f.eks. været fyldt pandekager) jeg er normalt ikke kræsen men julemaden siger mig ikke noget rødkål, brune kartofler og ris ala mande kan jeg slet ikke lide. Derudover er det mig der køber konfekt og chokolade, så jeg køber noget jeg kan lide og som er øko og godt. Så drikker vi juleøl (alle mulige eksotiske) og masser af portvin (min far kører bilen ;) ) Jeg glæder mig som et lille svin i år, vi har valgt kun at købe gaver til børnene så det bliver ikke så stressende og dyrt og det er dejligt.
De eneste gaver jeg får, har jeg fået, sko af min mor (se i tråden, sko der ikke er lavet af læder, og en rejse over nytår til budapest, som mig og Rune har givet hinanden.

Glædelig jul allesammen kh Anja
Kilroy Denne bruger har doneret penge til at holde Vegetarkontakt.dk kørende.

profilbillede
Indlæg i alt: 2476
Område: Vestjylland
Dato: 20/12 2009 11:30

Skal være 3 dage i sommerhus sammen med min søde mor  :D.
Da hun er helt ligeglad med jul, og jeg hader jul, kunne det nemt ende med vegedeller og et kartoffelovnfad og lidt karrytilbehør - eller spinatlasagne, som min mor også er ret vild med. Hun er slet ikke veg, men det eneste non-veg, hun måske spiser de dage er en sildemad eller to ;)
Ditte : det lyder dæææælme nice med en god omgang curries og tilbehør *savle savle*
Hav en hyggelig torsdag aften rundt omkring i stuerne !!!
~Christina~


Indlæg i alt: -
Område: KBH
Dato: 20/12 2009 19:01

Jeg vil gerne dele min opskrift med dig Anja (nå ja og alle jer andre;) ), men jeg er i tvivl om jeg må når den kommer fra en opskriftbog...
JensD Denne bruger har doneret penge til at holde Vegetarkontakt.dk kørende.


Indlæg i alt: 2350
Område: KBH
Dato: 20/12 2009 19:23 | Indlæg redigeret den: 20/12 2009 19:40

Christina - jeg ville ikke kommentere det, men siden du selv lægger ud....... ;)

Det må du IKKE for der er selvfølgelig copyright. En af mine venner brugte et billede som han havde fundet på nettet og lagde det på sin egen blog. Det blev opdaget og kostede ham 8.000kr. Han fjernede straks billedet og kontaktede sin advokat, som forklarede ham, at efter flere retssager var det altså prisniveauet, så han havde ikke én chance for at slippe - og jeg har hørt at det er nogenlunde det samme for opskrifter.

Og det gælder selvfølgelig ikke kun fra opskriftsbøger - det gælder også fra blogs og hjemmesider. Der er overhovedet ingen forskel. Copyright er copyright. ;)

MEN hvis du bare ændrer én ingrediens i en opskrift, så har du lov til at kalde den din. Det betyder, at du kan faktisk bare tilføje et nip paprika - eller sådan noget lignende. Jeg ville dog selv mene, at det ville være både frækt og provokerende, så det kunne jeg aldrig selv finde på. Og skulle man havne i en retssag, så ville jeg måske heller ikke være helt sikker på hvordan dommeren ville forholde sig til sagen. Jeg synes der skal ændres noget som gør, at jeg med god samvittighed kan kalde opskriften for min før jeg offentliggør den nogen steder.

Da vi var til julefrokost havde jeg bagt småkager og der var flere som spurgte om opskriften. De opfordrede mig til at lægge den ud her på siden, men det afslog jeg af samme grund. Til gengæld tilbød jeg at sende den via email!!!

Carrot

profilbillede

Indlæg i alt: 215
Område: Fyn
Dato: 20/12 2009 20:26

Jeg har tænkt mig at lave: Nøddesteg med vegetarisk brun sovs. Og så spiser jeg samme tilbehør som min familie: kartofler, brune kartofler og franske kartofler, efterfulgt af ris'ala'mande.
~Christina~


Indlæg i alt: -
Område: KBH
Dato: 21/12 2009 13:53

Tak Jens det tænkte jeg jo nok. Jeg har faktisk ændret lidt i den, så er det jo min. ;) Ej spøg til side, jeg vil i stedet opfordre folk til at købe "Det kærlige køkken" af Kirsten Skaarup, en ganske udemærket bog. :)
JensD Denne bruger har doneret penge til at holde Vegetarkontakt.dk kørende.


Indlæg i alt: 2350
Område: KBH
Dato: 21/12 2009 14:03 | Indlæg redigeret den: 21/12 2009 14:03

ChristinaW og alle andre: Kirsten Skaarup har for nyligt fået sin egen blog. Hvis man er heldig kommer opskriften måske der på et eller andet tidspunkt: http://kodfrifredag.wordpress.com/
Kat

profilbillede

Indlæg i alt: 449
Område: Århus
Dato: 21/12 2009 16:52

Jeg er også lidt lost og jeg ved virkelig ikke hvad jeg skal spise juleaften. Sidste år spiste jeg advocado salat og en kartoffel.. lidt kedeligt.
JensD Denne bruger har doneret penge til at holde Vegetarkontakt.dk kørende.


Indlæg i alt: 2350
Område: KBH
Dato: 21/12 2009 19:23

MissVegan - Jeg ville ønske at du har ret, for jeg ville gerne lægge mange flere opskrifter på min blog - men jeg tør ikke rigtig tro på dig. Sorry! ;) Jeg har nemlig mine informationer fra en bekendt som arbejder med den slags på et forlag der blandt andet udgiver kogebøger.

Tænke tænke...... jeg kunne godt tænke mig at vide, hvor man kunne få den slags opklaret sådan fuldstændig sort på hvidt.

Carrot

profilbillede

Indlæg i alt: 215
Område: Fyn
Dato: 21/12 2009 19:27

Tak Jens det tænkte jeg jo nok. Jeg har faktisk ændret lidt i den, så er det jo min. Ej spøg til side, jeg vil i stedet opfordre folk til at købe "Det kærlige køkken" af Kirsten Skaarup, en ganske udemærket bog.
et

Jeg har den, men personligt kan jeg meget bedre lide: "Vegetarisk kogebog" af Inga-Britt Sundqvist.
CharlotteMai

profilbillede

Indlæg i alt: 43
Område: Østjylland
Dato: 21/12 2009 20:43

jeg spiser det de andre spiser
kan ikke så zippet så at der er noget ande fong i sovsen er helt okay
vi bliver 17 mennesker og forlanger ikke de skal lave noget specielt til mig
Skipper Skræk


Indlæg i alt: 1232
Område: KBH
Dato: 21/12 2009 20:52

Synes nu ikke det er sippet at man ikke ønsker at spise dyr :) om det er dets afkog eller hvad det er. Man er hvertfald ikke vegetar hvis man gør :P
Synes faktisk det indirekte var sippet at sige man er sippet fordi man får ens elskede mor til at lave en nøddepostaj så hun ved hun gør aftenen rigtig skøn for sin søn - i mit tilfælde.

Lotte

profilbillede

Indlæg i alt: 32
Område: Sjælland
Dato: 21/12 2009 21:06

ikke noget fond til mig i hvert fald :)

Jeg elsker julemad, og denne ene gang om året, må det gerne være lidt ulækkert. hehe.
jeg spiser alt det, de andre spiser, så undværer jeg bare kødet, og laver en vegansk sovs i stedet.
KeepTexasBeautiful

profilbillede

Indlæg i alt: 1518
Område: KBH
Dato: 22/12 2009 06:25

Heller ingen kød-suppe-sovs her :)

Overvejer kraftigt at hoppe med på nøddesteg/nøddepostej-vognen, men det er ikke noget jeg har erfaring med, og gider ikke rigtig til at afprøve flere forskellige opskrifter inden. Er der nogen der kan anbefale en opskrift her fra siden der både er idiotsikker, og sikrer et, mere eller mindre, fast/skærbart produkt?
Knoldselleri Denne bruger har doneret penge til at holde Vegetarkontakt.dk kørende.

profilbillede
Indlæg i alt: 3123
Område: KBH
Dato: 22/12 2009 06:52

Dette er en god opskrift: http://www.vegetarkontakt.dk/?opskrift-selleri-valnoedde-postej=277
KeepTexasBeautiful

profilbillede

Indlæg i alt: 1518
Område: KBH
Dato: 22/12 2009 07:04

Tak, så blev det den :)
Marianne

profilbillede

Indlæg i alt: 404
Område: KBH
Dato: 22/12 2009 08:35

Sidste år tog jeg en nøddepostej med. Der var nok til at alle kunne smage, og det var de glade for.
Vi er skiftevis hos min og min mands familie, så i år vil jeg prøve den i den anden flok og se om de er lige så positive.
Jeg plejer at lave en variant af lunas postej, uden æbler og svesker, og den smager ret fantastisk.
Mangler måske noget brun sovs. Er der nogen, der har en god opskrift?
Malkavia Denne bruger har doneret penge til at holde Vegetarkontakt.dk kørende.

profilbillede
Indlæg i alt: 745
Område: KBH
Dato: 22/12 2009 09:10



http://www.viva.org.uk/christmas/recipe_cashewnutroast.php
Luna_Månebarn Denne bruger har doneret penge til at holde Vegetarkontakt.dk kørende.

profilbillede
Indlæg i alt: 2481
Område: Århus
Dato: 22/12 2009 09:33

Uh! Den ser voldgod ud Kalypso!


:D

KeepTexasBeautiful

profilbillede

Indlæg i alt: 1518
Område: KBH
Dato: 22/12 2009 09:37

Ja, så pæn bliver min næppe :) Men ved nærmere eftertanke tror jeg nu at jeg gør som jeg plejer og improviserer, hvor svært kan det være  :D
Katja Ivalu


Indlæg i alt: 913
Område: KBH
Dato: 22/12 2009 09:47 | Indlæg redigeret den: 22/12 2009 10:07

Jeg har en go opskrift på brun sovs ;)

1-1½ liter Kartoffelvand
Godt med lys soja sauce
Saften fra 2 clementiner ell appelsiner
Lidt skal fra clementinerne
Godt med nilliker
Nogen hele peberkorn
4-5 laurbærblade

Det hele simre til det er reduceret til ca halvdelen, smag på det undervejs, det skal være rimelig kraftigt
Sies og der tilsættes ca 2 dl fløde (jeg bruger oatlyfløde)
jævnes med maizena og kulør tilsættes

Hvis jeg laver mock duck, kommer jeg saften fra et par dåser i og tilsætter meget mindre soja sauce !

Mock Duck :

Rives i mindre stykker og steges så de bliver sprøde og brune pletvis, af og til får de sojasauce blandet med appelsin saft på, steges i en flydene margarine (ama´s den nye er go)
På grud af den høje varme, suger de en del smag fra soja blandingen og får en julet smag fra appelsinerne  :D

Forleden afprøvede jeg at lave tofurkey, den blev ok i smagen, men syndes mock duck er bedre til jul ;)

Tofurkey :

3 pk fast tofu
6 spsk hvedemel
3 spsk gærflager

1 tsk sorte sennepsfrø
godt med stødt hvidløg (2-4 tsk)
boulion pulver ca. 3-4 tsk
peber
frisk timian
frisk rosmarin

Tofu, mel og gærflager blendes og krydderierne tilsættes

Tofuen kommes i et dørslag betrukket med ostelærrede (jeg brugte en bleklud ;)
en tallerken lægges på, med noget tungt ovenpå (2 pk ler fungere fint ! )
Sættes på køl til næste dag

Tofuen udhules, fyldet laves og kommes i, den resterende tofu kommes på som låg
Vendes ud på et smurt fad og pensles med sesam-soja blandingen, bages ved 200 grader, der pensles med 20 min mellemrum

Bages i ca 1½ time. Jeg kom rodfrugter (dryssede med timian og salt) rundt om tofuen da der var en ½ time tilbage.

Når der er 20 min tilbage pensles med dijon sennep og drysses med sukker

Fyld :

1 pk brune champignoner
ca. en kvart knold selleri (måske mindre afhængig af størrelsen)
boulion pulver
4-6 abrikoser
1-2 skalotteløg 4-5 cm størrelse
godt med frisk timian
hvidløgs pulver
½ madæble

Champignon skæres i kvarte, løg snittes, selleri i tern, abrikoser strimles og æblet skrælles og skæres i lidt større tern end sellerien
Champignon, selleri og løg svitses til løgene har fået lidt farve, abrikoser og æble tilsættes sammen med krydderierne.

Sesam-soja blanding :

Sesam olie
Soja sauce
Appelsinsaft

Smag den til, den skal være sød/salt med lidt nødde agtig smag fra sesam olien :)

Dijon sennep
Rørsukker

http://www.youtube.com/watch?v=tYu-m9pSzrc

Mie

profilbillede

Indlæg i alt: 76
Område: Århus
Dato: 23/12 2009 13:18

Nøddesteg!!  :D
Mie

profilbillede

Indlæg i alt: 76
Område: Århus
Dato: 23/12 2009 13:18

Nøddesteg!!  :D
Mie

profilbillede

Indlæg i alt: 76
Område: Århus
Dato: 23/12 2009 13:18

Nøddesteg!!  :D
Knoldselleri Denne bruger har doneret penge til at holde Vegetarkontakt.dk kørende.

profilbillede
Indlæg i alt: 3123
Område: KBH
Dato: 23/12 2009 14:04

Vi skal have piroqs og en valnødde/selleripostej... Resten ved jeg ikke.. det må I spørger Pawa om måske
JensD Denne bruger har doneret penge til at holde Vegetarkontakt.dk kørende.


Indlæg i alt: 2350
Område: KBH
Dato: 23/12 2009 14:13

Og nu har jeg endelig bestemt mig.  :D

Det bliver flødekartofler med porrer og champignon.
Fyldte peberfrugter med ris, rosiner, mandler, tomater, mv.
Kidneybønne-deller!

Derefter bliver desserten en æblecrumple-kage med blåbær og marcipan - og et par kugler tofuline is ved siden af.  :D
KongGulerod

profilbillede

Indlæg i alt: 678
Område: Sjælland
Dato: 23/12 2009 15:10

Nøddestej, men dog kun en gang;)
Dix


Indlæg i alt: 124
Område: Århus
Dato: 23/12 2009 16:23 | Indlæg redigeret den: 23/12 2009 16:24

Vi skal have:

-Pirogger med fyld af; persille, spinat, rødløg, tranebær, svampe, olie, salt, havrefløde, aroniasaft og kartofler.

-Nøddesteg

-Ovnbagte rodfrugter (rødbeder, porrer, squash, aubergine, guleødder)

-Rå rødkålssalat med appelsin og æbler

-Svampesauce (og måske en brunsauce)

-Dertil store hvide kartofler

Senere ris a la mande (også vegansk) med kirsebærsauce.

GOD JUL:)

KongGulerod

profilbillede

Indlæg i alt: 678
Område: Sjælland
Dato: 23/12 2009 16:48

Mums mand:D
Trutfant

profilbillede

Indlæg i alt: 496
Område: KBH
Dato: 23/12 2009 18:11

Jeg ville give mig i kast med den opskrift Kalypso linkede til, men jeg kan bare ikke finde hverken soyamel eller gærekstrakt nogle steder! *suk* Men det kan vel undværes/erstattes...
Kat

profilbillede

Indlæg i alt: 449
Område: Århus
Dato: 23/12 2009 20:10

Jeg skal have Dhal og ris. Det dufter lidt hen ad jul synes jeg :)
Anne Maj Denne bruger har doneret penge til at holde Vegetarkontakt.dk kørende.


Indlæg i alt: -
Område: KBH
Dato: 23/12 2009 20:46

Jeg tror jeg nøjes med at spise lidt kartofler og rødkål, jeg får vist ikke tid til at lave noget vegetarjulemad. Til gengæld vil jeg glæde mig over at der bliver en masse hjemmebagte småkager og hjemmelavet konfekt til bagefter... så er juleaften ligesom reddet :)
DenBlaaKat


Indlæg i alt: 765
Område: KBH
Dato: 23/12 2009 22:51

Nøddesteg ^^
- og traditionelt tilbehør..
cavamondo

profilbillede

Indlæg i alt: 9
Område: KBH
Dato: 24/12 2009 13:24 | Indlæg redigeret den: 24/12 2009 13:26

Nøddesteg/farsbrød og hasselnøddestegte kartofler med svampe-rødvinssauce lyder ikke helt tosset  :D ... nu spiser jeg ikke æg og tror farsbrøddet bliver lidt tørt uden, så kunne man ikke evt. skifte æg ud med enten lidt kogt/blended hørfrø eller grødris masse? Tips?
Ditte_Ka

profilbillede

Indlæg i alt: 320
Område: KBH
Dato: 30/12 2009 17:34

Det er sjovt hvor traditionelle vegetare alligevel er.. en masse nøddesteg, kan jeg se. Jeg bliver også nød til at prøve den ved lejlighed, men det var GENIALT med indisk. Jeg bestilte for en formue fra Indian Taj, og det er bare så ekstremt lækkert. Deres sorte linser var fantastiske, og hende den søde i telefonen sammensatte noget specielt til mig, med fyldte grøntsager. Det lignede ikke noget som helst lækkert, men det smagte så englene synger. Der var Raita og tre slags chutney, krydrede ris, og nok til dagen efter da alle andre spiste deres rester.
Guf, bliver helt trist over at det alt sammen er spist, og der er lang tid til jeg vil ofre den slags penge igen.
Næste år skal det være noget mere børnevenligt, når forster-Ole kommer med. Så kan det jo være nøddesteg eller måske gnocchi er en mulighed (Gnocchi i en rigtig fed sovs, heller ikke noget man ville spise hver dag). Men der er heldigvis et helt år til det skal afgøres.
Jeg håber i alle fik en rigtig skøn jul, i hvert fald :)
Elva


Indlæg i alt: -
Område: KBH
Dato: 31/12 2009 17:45

Jeg fik:
Ovnbagte rodfrugter og løg: selleri, kartofler, rødbeder, gulerod (og løg + hvidløg) i både med krydderier og rapsolie + friske krydderurter (basilikum, persille og purløg.)
Sprøde linsekugler som endte med at blive til en postej i stedet.
Kartoffelpandekager (som ikke har noget med pandekager at gøre - det er mere en slags deller/klatkager.)
guacamole
ovnbagte fyldte peberfrugter (m. champignonfars).
Salat som betod af iceberg, noget andet salat som jeg ikke kan huske hvad hedder, tomat, agurk, rød peberfrugt, radiser, feta, oliven, gulerødder i skiver, samt ristede pinjekerner og græskarkerner. + en dressing min bror fandt på.
og så var der rødkål til min mor (jeg selv bryder mig ikke om dette.)
Trutfant

profilbillede

Indlæg i alt: 496
Område: KBH
Dato: 2/1 2010 12:05

Jeg ville give mig i kast med den opskrift Kalypso linkede til, men jeg kan bare ikke finde hverken soyamel eller gærekstrakt nogle steder! *suk* Men det kan vel undværes/erstattes...

Den blev ret god selvom jeg undlod gærekstrakten og brugte hvedemel. :)

Sider: 1