Opskrifter:
Forumtråde:
Profiler:

Opstartsmøde for ny antispeciesistisk dyreretsforening

 

Aktivisme, Happenings & Organisationer

Sider: 1 2 > >>
Facon
Forum-indlæg: 138
Opskrifter: 1
Område: KBH
Dato: 13/3 2012 12:18

Opstartsmøde for ny antispeciesistisk dyreretsforening i København!

Vi er mange i København, der mener at kampen for dyrs rettigheder og udbredelse af veganisme og antispeciesisme længe har været underprioriteret i forhold til kampen imod andre undertrykkelsesformer.
Derfor er vi nogle stykker, der er gået i gang med at arbejde på et grundlag til en ny forening, der tager dyrs rettigheder alvorligt, og vi vil meget gerne have så mange folk som muligt til at engagere sig i projektet! Nedenfor kan du læse et udkast til et manifest for gruppen og få en ide om, hvad vores visioner er:

Go Vegan er en nystartet dyrerettighedsforening, der har som hovedformål at afskaffe al udnyttelse af alle dyr. Vi arbejder ikke for forbedringer af dyrenes velfærd i industrien, men udelukkende for total afskaffelse, da brug af dyr som menneskelige produktionsmidler altid vil indebære overgreb og undertrykkelse - økologisk eller ej. Vores forening er baseret på et antispeciesistisk grundlag, som betyder, at vi er imod diskrimination på baggrund af art, ligesom vi er imod alle andre former for diskrimination - racisme, sexisme, heterosexisme, speciesisme - det hele er undertrykkelse og uretfærdighed. Vi anser evnen til at føle og sanse som det eneste relevante kriterie for moralsk hensyntagen – derfor tæller dyr med, men ikke planter. Vi er imod enkeltsagskampagner, som pels, buræg, foie gras og hvalfangst, idet de fremstiller nogle dyrearter som værende mere værdifulde end andre og nogle former for udnyttelse som værende værre end andre. Vi anser veganisme som den praktiske konsekvens af antispeciesisme, da det er den eneste levevis, hvor du ikke sætter egne præferencer over andre dyrs liv. Vi vil gennem kreativ, ikke-voldelig aktivisme udbrede veganisme og antispeciesisme.

Så duk op i bogcafeen i Ungdomshuset torsdag d. 29. marts kl. 20.30 – lige efter vegansk folkekøkken - og vær med til at kickstarte Københavns nye progressive dyrerettighedsforening!
Laika
Forum-indlæg: 1100
Opskrifter: 8
Område: Sjælland
Dato: 13/3 2012 13:25

I bør nok lige omformulere at det er evnen til at føle og sanse, der skiller grænsen. For planter føler og sanser nu også =) De mangler bare en bevidsthed, der gør dem bevidste om det de føler og sanser.

Og hvad så med de dyrearter, der er på samme niveau som planter? Koraler eventuelt? Altså, jeg ser ikke mig selv som særlig speciesistisk, men jeg vil til hver en tid sætte et tænkende individ over et utænkende individ - Selvom en koral altså er præcis ligeså meget et dyr, som en hund er.

Btw. veganisme er da også en enkeltsagskampagne... Man kan jo sagtens være veganer, og samtidig være med til at dræbe elefanter, ved at spise ting der indeholder palmeolie, eksempelvis... Veganisme er godt nok et af de bredeste punkter at hjælpe på, men stadig en enkeltssagskampagne.

Projektet lyder spændende, men ret uigennemtænkt... Så jeg tror jeg springer over =)
Buch
Forum-indlæg: 324
Område: KBH
Dato: 13/3 2012 14:14

- og man er bandlyst fra gruppen hvis man "holder" dyr i sit hjem, uanfægtet om de er rescue, uønskede fra tidligere hjem, eller givet bort pga plads mangel ?
Christel Janine
Forum-indlæg: 61
Opskrifter: 7
Område: Fyn
Dato: 13/3 2012 20:11

Jeg er ikke selv i København! - hvilket jeg nok synes er den dårligste start på et sådant "manifest" af holdninger, som jeg ellers er ganske enig i. Jeg synes ellers at det er ret godt formuleret!

Håber at I får et godt & konstruktivt møde! :)

Facon
Forum-indlæg: 138
Opskrifter: 1
Område: KBH
Dato: 13/3 2012 23:18

Projektet er på ingen måde ugennemtænkt, og jeg er også uenig i dine kritikpunkter. For det første er der ikke evidens for at planter er i stand til at føle (i mangel på bedre dansk oversættelse af sentience, bruger vi føle og sanse - hvis nogen har en bedre oversættelse er forslag velkomne), da de netop ikke har hverken centralnervesystem eller hjerne. For det andet kan jeg ikke se at kamp for antispeciesisme og veganisme er en enkeltsagskampagne, da det netop beskæftiger sig med det etiske problem i intentionelt at udøve vold mod andre følende væsener uanset i hvilken sammenhæng.

Silkehale: Man er bestemt ikke bandlyst, fordi man adopterer dyr - tværtimod tænker jeg næsten :)

Christel: Det er egentlig også tænkt som en landsdækkende organisation på sigt, men lige nu er os, der har taget initiativ til det, bare samlet i København, hvorfor det giver mening at holde mødet her.
Christel Janine
Forum-indlæg: 61
Opskrifter: 7
Område: Fyn
Dato: 13/3 2012 23:32

Facon - Ja, det er jo forståeligt nok!
Skal I have repræsentation på Fyn, så melder jeg mig da gerne "under fanen" for kredsen her.. :)
PlanteædendePlante
Forum-indlæg: 1188
Område: Århus
Denne bruger har i år '14 doneret penge til at holde Vegetarkontakt.dk kørende.
Dato: 13/3 2012 23:42

Sansning uden bevidsthed er da en absurditet? Hvis planter ikke er bevidste er de bare automater. Det vil sige at alle automatiske processer så kan karakteriseres som "sansning". Igen, en absurd konsekvens i mine øjne. Så er det bedre at holde sig til at bevidste væsener kan sanse, så er opgaven bare at afgøre hvem/hvad der er det. ;)

Men nok rimelig off topic for trådens egentlige emne....
Buch
Forum-indlæg: 324
Område: KBH
Dato: 14/3 2012 10:50

Fedt :) jeg skulle lige være sikker, nogle er jo stærk modstander af at holde dyr uanset hvad, fred med det. Jamen så har I fanget min interesse :)
Marcus
Forum-indlæg: 3076
Opskrifter: 2
Område: KBH
Administrator
Dato: 14/3 2012 11:10

Silkehale: JEG er modstander af at holde dyr uanset hvad, men det er i idealsamfundsperspektiv, ikke i den nuværende udformning af virkeligheden, og jeg tror ikke jeg har set andre have en mere kritisk holdning til dét end mig herinde, så mao. tror jeg ikke, der er nogen, der er modstandere af adopterede dyr. :)

Rigtig godt initiativ! Jeg tror jeg kommer.

Laika: Jeg vil da faktisk mene at det er implicit i veganisme i hvert fald at forsøge at få verden til at arbejde hen i mod også at lade være med at destruere naturområder til palmeolieproduktion eks., og alt andet der skader dyr som ikke er nødvendigt. På den måde ser jeg veganisme som i konstant udvikling og som en slags bevægelse imod et idealsamfund ift. menneskets behandling af andre dyrearter.

Christel Janine: Du kan vel forsøge at organisere et møde på Fyn under samme manifest? :)
Buch
Forum-indlæg: 324
Område: KBH
Dato: 14/3 2012 12:29

Det er i orden Marcus, jeg er tildels også enig med dig. Jeg ville bare lige høre ad, for det er jo ikke morsomt at være del af en initiativ gruppe hvis 80% ser ned på en for at have dyr. Det var bare det :)
ER
Forum-indlæg: 397
Opskrifter: 6
Område: KBH
Dato: 14/3 2012 12:49

Silkehale: Jeg synes, det er så storhjertet af folk, at de tager sig af kæledyr, som mangler et godt og kærligt hjem.
Det er naturligvis noget helt andet end at støtte dyreavlere og dyrehandler.
Laika
Forum-indlæg: 1100
Opskrifter: 8
Område: Sjælland
Dato: 15/3 2012 14:03

Jo det er skam ganske bevist at planter kan føle (Dejligt når man selv kender flere der arbejder på det område ;o) - Følelser er blot kemiske reaktioner og en af de mest basale overlevelsesmekanismer. Alle levende organismer er i stand til at føle. Ellers ville de ikke kunne reagere på deres omgivelser og dermed ikke være i stand til at overleve. Et centralnervesystem er ikke nødvendigt for at have følelser, blot for at kunne opfatte følelserne i en samlet bevidsthed.

Jeg kan virkelig ikke se hvordan det skal hjælpe dyrene, at starte ud med at kritisere andres arbejde - Hvorfor fortæller I ikke i stedet hvad I rent faktisk selv har tænkt jer at gøre? Udover at være speciesister ved at påstå at planter ikke har følelser, når alle beviser taler for, at de har ;o)

Og jo, veganisme er en enkeltsagskampagne. Bare en meget bred en af slagsen.

Og jeg kunne skam sagtens være interesseret i at være med og lægge noget arbejde i sagen - Hvis altså I rent faktisk har tænkt jer at lave andet end at kritisere planter og andre grupper der redder dyr :o) For det virker ikke særlig konstruktivt...
Laika
Forum-indlæg: 1100
Opskrifter: 8
Område: Sjælland
Dato: 15/3 2012 14:05 | Indlæg redigeret den: 15/3 2012 14:06

Btw. har mødt flere der mener at dyr hellere skal myrdes (eller have lov at dø en langsom og smertefuld død af sig selv), end at man skal adoptere dem og give dem muligheden for et godt og trygt liv... Altså, så godt et liv man nu engang kan give dem, når de stadig skal leve under menneskets betingelser :o)

Så de findes... Faktisk uhyggeligt mange af dem. Også herinde :-/
Luna_Månebarn
Forum-indlæg: 2480
Opskrifter: 48
Område: Århus
Denne bruger har doneret penge til at holde Vegetarkontakt.dk kørende.
Dato: 15/3 2012 14:18

Jeg kan virkelig ikke se hvordan det skal hjælpe dyrene, at starte ud med at kritisere andres arbejde

Vel talt Laika... ;)

Derfor vil jeg blot sige godt arbejde Facon og hvem end I er der er i gang med at starte denne forening! Jeg glæder mig til at høre mere om den efter opstartsmødet. :)

Facon
Forum-indlæg: 138
Opskrifter: 1
Område: KBH
Dato: 15/3 2012 14:48

Laika: Jeg studerer selv psykologi, herunder biologisk nervepsykologi og kognition, og jeg mener, du laver en fejlslutning mellem det at kunne reagere på omgivelserne og det at kunne føle: "The confusion arises when the assumption is made that such plant ‘behavior’ is caused by the plants “subjectively experiencing the world through sense data” rather than by insentient hormonal, electrical, mechanical, and chemical processes" - uddrag fra denne tekst, som forklarer det kort og godt: http://unpopularveganessays.blogspot.com/2009/06/plant-sentience.html

Jeg kan ikke se, hvordan vi "kritiserer andres arbejde"? I manifestet er blot en udmelding om, hvad vi vil gøre og hvordan. Der er jo ingen konkret kritik af andre organisationer.
PlanteædendePlante
Forum-indlæg: 1188
Område: Århus
Denne bruger har i år '14 doneret penge til at holde Vegetarkontakt.dk kørende.
Dato: 15/3 2012 20:11 | Indlæg redigeret den: 15/3 2012 20:15

Jeg tror bare vi er ude i en uenighed om begreber og ikke om det egentlige spørgsmål :)

Desuden tror jeg Luna vender folks udsagn mod dem selv ;)

RET: Samme argument mod planters sentience holder så vidt jeg kan se også mod mennesker og andre dyr?

Men måske ikke lige tråden til at tale om det i....
janbananvegan
Forum-indlæg: 78
Område: KBH
Dato: 16/3 2012 09:10

godt initiativ - fedt at se i fører det ud i livet. lad os håbe det er starten på en second wave af dyreret i det miljø!
Facon
Forum-indlæg: 138
Opskrifter: 1
Område: KBH
Dato: 28/3 2012 15:06

HUSK at det er i morgen, at den nye progressive dyreretsforening holder sit første møde!
Vi ses i Ungdomshusets bogcafe kl. 20.30!
lyra
Forum-indlæg: 1310
Område: KBH
Dato: 31/3 2012 13:22

hvordan gik det? couldnt be there sorryy
Marcus
Forum-indlæg: 3076
Opskrifter: 2
Område: KBH
Administrator
Dato: 1/4 2012 20:08 | Indlæg redigeret den: 2/4 2012 14:00

Jeg mener vi var 8 i alt, ud over nogle smuglyttere der sad i baggrunden, som forlod rummet da vi begyndte at tale om (vegansk) kattemad, og en anden som også gik.
Jeg synes det gik meget fint, ud over at vi efter min mening brugte for meget tid på at tale om dét, som det var min opfattelse foreningen netop skulle være et alternativ til: Velfærds- og enkeltsagskampagner (jeg gætter på Laika godt selv kan regne ud hvad jeg mener med dét), og så var debatten generelt meget flyvsk, uden de store konkrete planer. Jeg tror måske heller ikke balancen i hvor meget folk sagde var helt optimal.

Men efter min mening var det ganske hyggeligt, og vi kunne stort set ikke tage os sammen til at forlade hinanden efter mødet, og så har vi aftalt at mødes igen efter påskeferien. (Jeg tror datoen bliver fastsat over facebook.) Jeg selv har planer om at opsætte et forum til organisering (som forhåbentligt erstatter den kommercielle, overvågede platform som facebook er), og så har jeg i øvrigt også oprettet en chat*, som jeg senere regner med bliver flyttet til det domæne der er blevet købt til gruppen. Vegandy viste desuden teksten til en folder, de havde skrevet, og der blev ud over folderuddeling talt om at lave en hjemmeside med informationsmateriale.

* http://xlysx.tk/wc/

RET: Har lige simplificeret adressen til chatten lidt.
Sider: 1 2 > >>