Opskrifter:
Forumtråde:
Profiler:

Verdens første permakultur-veganer-kursus!

 

Diverse

Sider: 1 2 > >>
Leif Varmark
Forum-indlæg: 3649
Område: Sjælland
Denne bruger har doneret penge til at holde Vegetarkontakt.dk kørende.
Dato: 21/6 2009 15:27 | Indlæg redigeret den: 21/6 2009 15:31

Om 14 dage starter verdens første permakultur-veganer-kursus! Stedet er Broby gamle Skole, Suserupvej 55, Vester Broby, 4180 Sorø. Programmet er følgende:

Mandag:
Formiddag: Video/YouTube: Vegan – For the People, For the Planet, For the Animals. Debat.
Frokost: Nøddepaté. Amarantsalat.
Eftermiddag: DVD: Professor T. Colin Campbell præsenterer The China Story. Debat. Gruppearbejde.
Aftensmad: Wokmad m/tofu. Chokoladekage.
Aften: Dansk traditionel folkesang, musik og dans.

Tirsdag:
Morgenmad: Råkost. Blåbærsaft.
Formiddag: DVD: Bill Mollison, permakulturens grundlægger, viser permakulturprojekter fra hele verden.
Frokost: Dr. Fuhrmans world-famous anti-cancer soup. Hjemmelavet rugbrød og humus.
Eftermiddag: Permakulturdesign. Praktisk arbejde. Vi laver en haveplan til Broby Skole.
Aftensmad: Buritos. Frugtsalat.
Aften: DVD: Dr. Joel Fuhrman fortæller om ernæringsrigtig mad og hvordan man laver den.

Onsdag:
Morgenmad: Hjemmelavet müsli m/diverse plantemælk.
Derefter: Heldagsudflugt Bisserup tur/retur:
1 Det runde halmhus i Agerup.
2 Nybyggeren på Skafterup mark.
3 Britas og Leifs økologiske køkkenhave (på vej mod permakultur). Frokost: Madpakkeguf.
4 Selvbyggerblokhuset i Bisserup.
5 Badning på Bisserup Strand.
6 Kalkmalerierne i Ørslev kirke (Dansefrisen).
7 Øko-bio-multikunstner-healeren i Ørslev
Aftensmad: Spinatlasagne. Is.
Aften: DVD: Cuba – Power of Community. Om Cubas omstilling til et samfund uden olie.

Torsdag:
Morgenmad: Smoothies.
Formiddag 1: Intro til Jane Plant: Dit liv i dine hænder. Om komælk og brystkræft.
Formiddag 2: DVD: Dr. McDougall: Mælkeprodukter og sygdomme.
Frokost: Broccolitærte. Speltsalat.
Eftermiddag: Permakulturdesign fortsat. Gruppearbejde.
Aftensmad: Linsedeller. Romaine-salat. Bær-guf.
Aften: Fest. Det hele! Sang, musik, dans, fortælling. Tegnefilm.

Fredag:
Morgenmad: Frit valg
Formiddag: Offentligt foredrag: Leif Varmark, Veganerskolen, og Poul Erik Pedersen, Permakultur-foreningen: »Permakultur og sund levevis«. DVD: Sepp Holzers permakultur-projekt i de østrigske alper.
Frokost: Kold avocadosuppe.
Eftermiddag: Evaluering og visioner.

Der er stadig pladser på kurset. Pris 1.200,00 kr.

Hilsen Leif
Sommerkursus uge 28: Musik Mad Miljø http://www.balladeskolen.dk
Knoldselleri
Forum-indlæg: 3123
Opskrifter: 41
Område: KBH
Denne bruger har doneret penge til at holde Vegetarkontakt.dk kørende.
Dato: 21/6 2009 18:17

Det lyder rigtig godt Leif, virkelig spændende og lækker mad ikke at forglemme...

Jeg har desværre ikke mulighed for at deltage, men vil helt sikkert være interesseret, hvis du afholder noget lign. i fremtiden..

Alt Godt
Leif Varmark
Forum-indlæg: 3649
Område: Sjælland
Denne bruger har doneret penge til at holde Vegetarkontakt.dk kørende.
Dato: 22/6 2009 02:14

Hej Polly

Jeg satser på at holde kurset hvert år i uge 28. Men om jeg kan holde stilen, er ikke til at vide...

Hilsen Leif
Sommerkursus uge 28: Musik Mad Miljø http://www.balladeskolen.dk
janmejer
Forum-indlæg: 38
Område: KBH
Dato: 22/6 2009 16:25

det lyder lidt små-interesant...

bliver der serveret veganer-popcorn til alle de DVD-film der skal vises ? :D

Er det noget med soverum og fællesbad? :$

Leif Varmark
Forum-indlæg: 3649
Område: Sjælland
Denne bruger har doneret penge til at holde Vegetarkontakt.dk kørende.
Dato: 22/6 2009 18:29 | Indlæg redigeret den: 22/6 2009 18:33

Hej Jan...

1 Du underdriver...

2 Nej.

3 Ja og nej.

Hilsen Leif
Sommerkursus uge 28: Musik Mad Miljø http://www.balladeskolen.dk
Leif Varmark
Forum-indlæg: 3649
Område: Sjælland
Denne bruger har doneret penge til at holde Vegetarkontakt.dk kørende.
Dato: 6/7 2009 05:38 | Indlæg redigeret den: 6/7 2009 05:40

Søndag 5.7.2009 - Rapport fra Sommerkursus Musik Mad Miljø.

Så er vores kursus i gang. I løbet af søndagen slæbte vi - Leif, Brita, Sidsel og Ane - mad og udstyr til skolen, og købte de sidste grøntsager ind. Ved 18-tiden ankom Poul Erik – cyklende fra Sorø station – og Per Bille, kongen af »Republikken«, som ligger 400 meter herfra og hvor der næste weekend er vegetarkontakt.dk-træf.

Sidsel elsker rødbeder, så hun og mor Brita fremtryllede en slags rødbedesuppe, som godt nok så noget tynd og blegfiset ud. Dertil havde de smadderkogt en gryde Himalaya-ris og lavet noget smattet taziki af soyayogurt. Men det smagte stor-super! Og hjemmebagte boller til -uhm!

Så startede de sædvanlige tekno-dramaer. Jeg var tidligere blevet introduceret til skolens computer- og projektor-system, men havde naturligvis glemt alt. Så trådte Ane i funktion. Hun gennemgik apparaturet, tjekkede samtlige ledninger og stik og fik også tændt og klargjort hele systemet, bortset fra, at der hverken kom lyd ud af højttalerne eller billed på storskærmen! Tænkepause. Da det hele teknisk set var i orden, spekulerede vi os frem til, at der et eller andet sted måtte være en knap, der skulle trykkes på. Den fandt Poul Erik, og så var der billeder. Så tjekkede Ane sammen med Sidsel ledningerne endnu engang, og så fandt de en løs forbindelse bag på forstærkeren – lyd!

Klokken kvart i 21.00 tog Per afsted for at hente Helle fra Sorø station. Men lidt efter ringede Brita, som var kørt tilbage til Bisserup for at hente alt det, vi havde glemt. Helle havde ringet til hende og fortalt, at toget var blevet standset i Slagelse, fordi der et sted på linjen stod en selvmordskandidat på en bro og var klar til at springe ned foran toget! Så kørte Brita til Slagelse og hentede Helle. Per, som havde glemt sin mobiltelefon, stod så og ventede tre kvarter, inden han vente hjem med uforrettet sag.

Så havde vi lidt almindelig snak om kurset. Poul Erik, som har diplom i Permakultur, tilbød at gå aktivt ind i undervisningen. Skide godt. Ved halv ellevetiden skvattede Sidsel og Ane om på sofaen. På Anes opfordring sang far Leif et par sange, og så gik alle i seng.

Hilsen Leif
Asta
Forum-indlæg: 715
Opskrifter: 1
Område: KBH
Denne bruger har doneret penge til at holde Vegetarkontakt.dk kørende.
Dato: 6/7 2009 09:08

Håber I får en dejlig, oplevelsesrig uge uden al for mange tekniske problemer og fuldmåne-fnidder-fnadder.. :);)
vim
Forum-indlæg: 28
Område: KBH
Dato: 6/7 2009 20:24

Jeg håber i får en dejlig uge og kurset lyder utrolig spændende.Det kan være at jeg melder mig til næste år.Har bestilt bogen"Dit liv i dine hænder" af Jane Plant.Jeg glæder mig til at læse den.Kan næsten ikke vente til at den kommer med posten.
Leif Varmark
Forum-indlæg: 3649
Område: Sjælland
Denne bruger har doneret penge til at holde Vegetarkontakt.dk kørende.
Dato: 7/7 2009 05:32

Mandag 6.7.2009 - Rapport fra Sommerkursus Musik Mad Miljø.

Kl. 7.00 var Brita og jeg ude at gå/løbe, op forbi Republikken og ud til Næstved-landevejen og tilbage igen, i alt små 2 km. Vi er nu oppe på 150 løbeskridt ad gangen (for et halvt år siden kunne jeg løbe max. 25 skridt!). Hjemme igen lavede vi så en kæmpeskål morgenråkost med snittet spidskål, rød spidskål, gulerødder, æbler, rosiner, solsikkekerner og dressing af macadamiaolie, citronsaft og hvidløg.

Så fremstillede jeg et skema, fordi jeg havde en ide om, at deltagerne hver dag skulle indskrive deres vægt (vi har medbragt en vægt), samt første og sidste dag deres BMI og livvidde, så vi kunne se, om der var sket ændringer i løbet af kurset. Brita mente, at det var for personligt grænseoverskridende sådan at hænge et skema ud til offentliggørelse, så jeg annoncerede det som frivilligt, men de gjorde det sgu alle sammen! Her kunne vi så se, at det var Brita og Per, der lå øverst i risikozonen med BMI/livvidde på 27,7/86 og 24,6/101. Brita var godt klar over det, fordi hun får for lidt motion, men Per havde ikke vejet sig i flere år, så han var noget rystet.

Kl. 9.00 startede deltager-motionen i form af danseøvelser. Jeg har medbragt en CD med den 85-årige Thy-spillemand Karl Skårup (se og hør videosiden på balladeskolen.dk), og til tonerne af Madsbøl-fynbo nr. 1 og 2 heglede jeg deltagerne igennem med gangtrin og chassétrin rundt i salen, frem og tilbage, rundt med partner osv. Jeg fortalte ind imellem om den traditionelle folkemusik og dans, samt om nye forskningsresultater, der viser, at det mest ideelle gangtempo for effektiv motion ligger i intervallet 91-115 skridt i minuttet, og det er netop tempoet i den gruppe af traditionelle danse, som er i gangtempo. Med andre ord: folk har i århundreder opført sig præcis så effektivt, som den nyeste forskning anbefaler.

Formiddagens intro-film var »Meat the Truth«. Marianne Thieme, som er medlem af det hollandske parlament for verdens første »Party of the Animals« - Dyrenes Parti, gennemgår her de skader og katastrofer, som fabrikslandbrug, dyrefarme og kødproduktion i det hele taget forvolder på miljøet og dyrene. Filmen er delvis lavet som en parodi og kritik af Al Gores An inconvenient Truth ud fra devicen: Al Gore lavede en god film, men han glemte én ting: kødproduktionen, som er den største bidrager til den globale opvarmning, større end verdens samlede motortrafik – 18 % mod 13 %.

Så var der frokost: Nøddepaté med grøn salat isprængt amarant-blade. Amaranth var inkaernes ceremonielle »superfood«, og den indeholder store mængder protein, essentielle fedtsyrer, C- og A-vitamin samt masser af mineraler, herunder 2% calcium. Eneste minus er en del oxalsyre. Snakken om »Meat the Truth« gik livligt over frokostbordet.

Efter frokost gik vi en tur over til Republikken, hvor Per viste rundt og fortalte om Fortællehuset, multkatedralen, den underjordiske sauna og halmatelieret. Sådan noget havde folk aldrig set før, men begejstringen var stor.

Eftermiddagens film var en forelæsning af T. Colin Campbell, hvor han fortæller sin livslange forskningshistorie, der munder ud i projektet og bogen »The China Study«. Her gennemgår han minutiøst alle de sundhedsmæssige skader, der forvoldes i menneskekroppen af animalsk protein, og han viser, hvordan en lang række sygdomme opstår på grund af proteinoverskud. Han har også et afsnit, hvor han gennemgår ukvalificerede forskningsmetoder, og han påviser også kommercielle og politiske særinteressers indflydelse på visse forskningsresultater. Også denne film medførte en længere debat blandt kursusdeltagerne, og det var jo netop meningen. Til debatten fik vi grøn the med Anes veganske chokoladekage...

Middag: Wokgryde med løg, hvidløg, ingefær, porrer, gulerødder, broccoli, rød spidskål, squash, rød peberfrugt, sukkerærter, tomat og sikkert noget mere, som jeg ikke kan huske. I det dansk-kinesiske venskabs navn serveredes dertil nye danske kartofler! Sidsel havde desuden lavet en af sine yndlingssalater med broccoli, appelsiner og rosiner. Både frokost og middag foregik i haven i solskin (næsten).

Aftenen stod i folkemusikkens tegn. Vi gentog morgenens danse-motion, nu med udvidet besætning, idet Annette, Malene og Peter var dukket op i løbet af dagen, og vi fik sunget og danset et par ballader: Den om Sidsel Viddelvand, der narrer sin forfører med en sovedrik, og den om bønderne, der dræber skatteopkræveren hr. Tidmand. Mere grøn the og mere kage, denne gang dog banankage.

Man gik trætte i seng.

Hilsen Leif
Black
Forum-indlæg: 1170
Opskrifter: 4
Område: KBH
Denne bruger har doneret penge til at holde Vegetarkontakt.dk kørende.
Dato: 7/7 2009 09:15

Med alt det kage i spiser.. mums.. så er jeg dog skeptisk overfor om I taber jer ;)
Leif Varmark
Forum-indlæg: 3649
Område: Sjælland
Denne bruger har doneret penge til at holde Vegetarkontakt.dk kørende.
Dato: 8/7 2009 05:33

Tirsdag 7.7.2009 - Rapport fra Sommerkursus Musik Mad Miljø.

Morgenen startede med et grødeksperiment: man kunne smage på 3 slags grød, en glutenfri, den flade maves grød og den glade maves grød – alle fra Aurion, og dertil 5 forskellige slags »mælk«: sojamælk, rismælk, havremælk, mandelmælk og quinoamælk. Undren, begejstring og vild diskussion!

Så stod Annette for en halv times sang og dans. Annette er i sin fritid med i middelaldergruppen »Falsterpiben«, som optræder og underholder bl.a. på Middelaldermuseet i Nykøbing Falster. Der var sangleg, klappeleg, ballader og kædedans samt sangdanse, bl.a. nogle, vi har lært af Ingeborg Munch.

Ellers stod dagen i Permakulturens tegn. Vi så film med Permakulturens grundlægger, Bill Mollison, hvor han rejste rundt i verden og viste forskellige Permakultur-projekter: skovhaver i USA og England, en tysk bondegård med eget mejeri og egen butik, byhaver i New York og Melbourne, et parcelhuskvarter i Californien m.m. Igen noget, deltagerne aldrig havde set før og som affødte livlig snak...

Frokost bestod af rester fra gårdsdagens frokost og middag – bl.a. råkost, nøddepaté, grillet tofu - samt en ordentlig gang humus med grøn salat og nybagt grovbrød.

Eftermiddagen startede med en halv times introduktion til Permakulturens 3 etiske regler – Omsorg for Jorden, Omsorg for menneskene og Ligelig fordeling af ressourcerne. Derefter gennemgang af en række analysemetoder vedr. jord, vand, luft og energi samt kredsløb, hvorefter deltagerne i to hold blev sendt ud på skolens grund for at registrere stedets ressourcer og tegne det ind på et kort. På torsdag kommer så visioner og plan for forbedringer.

Til aftensmad var der »Dr. Fuhrmans famous anti-cancer soup«: Du starter med bønner eller linser (250 g) i lidt vand, og mens det koger op, renser du porrer (3 stk) og skræller løg(4-5 stk), hvidløg (et helt) og gulerødder (2½ kg) samt skærer enderne af 4 squash. Alt det kommer du helt i gryden uden at skære det i stykker plus ekstra vand, så det lige dækker. Fuhrman bruger også blegselleri, men det kan Sidsel ikke fordrage, så vi kom en hel rød chili i i stedet for. Det hele koger så en god times tid, hvorefter chilien fjernes, de hele nu bløde grøntsager (minus bønnerne) tages over i en blender eller foodprocessor, hvor de blendes sammen med en pose cashewnødder. Så hældes det tilbage i gryden og småsimrer endnu et kvarters tid, og så er suppen færdig. Igen nybagt brød.

Så var Tippe dukket op medbringende adskillige sække med brugt tøj, og hun etablerede hurtigt et genbrugsmarked i gymnastiksalen. Hun havde så meget, at det fyldte 8 borde og to tøjstativer! Der kunne folk blot tage, hvad de ville have, og damerne flippede helt ud. Kursuslederen blev lidt nervøs for sin tidsplan, men det gik...

Aftenprogrammet var en halv times hyrderåb og sange plus Thy-dansen »Put i hul« (se og hør den på videosiden på balladeskolen.dk). Hyrderåb er en slags signaler eller lydtelegraf, som hyrder eller sæterjenter brugte til at styre køer og geder med samt kommunikere med hinanden over store afstande ud over heder, gennem skove og over bjerge. Her er Tippe ekspert, idet hun har et ekstremt højt stemmeleje. Til »Put i hul« fik vi levende musik, idet Tippe havde medbragt sin diatoniske harmonika.

Så var der film med dr. Fuhrman, hvor han viser, hvordan han omsætter sine ernæringsprincipper til praksis. Vi lærte om de 4 S-er: Salads, Soups, Smoothies og Sorbets, og vi lærte at lave indkøbs-, madlavnings- og motionsugeplan. Samtidig gav han dusinvis af tips og fif til madlavningen og arbejdet i køkkenet samt naturligvis beskrivelser af indholdsstofferne i frugter og grøntsager og hvilken virkning, de har i kroppen. Denne seance varede næsten to timer, fordi vi havde besluttet at afbryde filmen ind imellem for at diskutere enkeltemner hen ad vejen. Men det gik udmærket og medførte ekstra meget diskussion og også personlig erfaringsudveksling.

Dagen sluttede med kaffe, the, kage og fællessang næsten en hel time til midnat. Temaet var Sange om Frihed: Clausen og Petersen: »Friheden flyver«, Bjørn Afzelius: »Sang til friheden«, Mikis Theodorakis: »En sang om frihed«, Ulf Lundell: »Åbent landskab«, Sigøjnersangen, Fængselssangen osv. - alt akkompagneret på min falske guitar (der er faldet en stemmeskrue af, og jeg glemte rørtangen...).

Hilsen Leif
Leif Varmark
Forum-indlæg: 3649
Område: Sjælland
Denne bruger har doneret penge til at holde Vegetarkontakt.dk kørende.
Dato: 9/7 2009 07:07

Onsdag 8.7.2009 - Rapport fra Sommerkursus Musik Mad Miljø.

Heldagsudflugt! Med den sædvanlige middelklasse-forsinkelse på en halv time (i min ungdom hed det »det akademiske kvarter«) drog vi i tre biler til Skafterup, hvor den københavnske skolelærer, Lars Michael Thomsen, er i gang med at bygge en helt ny tilværelse op bogstaveligt talt på bar mark. Efter en fyring med dertil hørende depression købte han en skurvogn og et stykke jord. Han startede med en cirkelrund græsplæne, ca. 15 m i diameter, som han plantede frugttræer omkring. I løbet af de næste to år gravede han 20-25 grøntsagsbede (kål, ærter, squash, hestebønner, gulerødder, løg, porrer osv.), et stykke til kartofler, et par krydderurtebede samt flere rækker bærbuske. Ind imellem alt dette satte han læhegn af halmballer, euro-paller og diverse blikplader, og hist og her såede han blomster. Et stykke var til grøngødningsplanter – lupin, blodkløver, honningurt. Så har han opsat drivhus, gravet jordkælder, bygget kompostbeholder, opsat regnvandstønder, opstillet en container til værksted osv. osv. Folk var dybt betaget, og det var der sandelig også god grund til!

Derefter drog vi videre til Pers og Stinas Tømmerhuset i Bisserup. De var ikke hjemme, men havde givet os tilladelse til bare at gå ind og se os omkring – flot! 22 meter lange lærkestammer, hvoraf adskillige mere end en halv meter i diameter, lærkeplanker som gulv, masser af sjove hjørner og vinkler, loftsrum, hemser og balkoner med småværelser – de har 4 børn. Der var ingen loft- eller vægbeklædning, ingen isolering, kun de bare træstammer, det var isolering nok. Stammerne var skåret ud og lå fuldstændig tæt oven på hinanden med totter af fåreuld imellem, falset sammen i hjørnerne uden en sprække, og alt dette havde Per lavet i hånden med nogle få håndredskaber. Vinduer og døre var genbrug. På grunden stod også et mindre tømmerhus, som rummede halmfyr til gulvvarme samt et keramikværksted til Stina. Det var godt nok imponerende. Der var en vidunderlig fredfyldt og »tilfredsstillende» stemning i huset.

Så var der frokost hos Brita og Leif. Solen brød frem, haven strålede. Vi har 20 højbede med 34 forskellige slags grøntsager, heriblandt sjove ting som 2 meter høje ærter, artiskokker, glaskål og noget, der hedder broccoli raab (en slags superfrugtbar minibroccoli), æbler, paradisæbler, pærer, kvæder, blommer, mirabeller, kirsebær, ribs, hvide ribs, solbær, stikkelsbær, hindbær, jordbær, hvide skovjordbær samt blåbær og vindruer. Af krydderurter har vi mindst 30 forskellige, heriblandt besynderligheder som pibeløg, kinesisk purløg, koreansk mynte, flerårig ruccola, ananassalvie og jeg ved ikke hvad. Ind imellem er der småbede med stauder og prydbuske, mere end 100 forskellige, og overalt er der fordigt ukrudt som morgenfruer, opiumsvalmuer, matrem, tallerkensmækkere, hjulkrone og hvad der eller er dekorativt. Af tekniske dimser har vi drivhus, solfanger, 5 regnvandstønder, kompostplads, 4 småterrasser samt et 9 meter langt brænde- og redskabsskur. Det hele dyrkes i en almindelig 4-500 km2 parcelhushave, naturligvis økologisk og på vej til Permakultur.

Frokosten bestod af en glutenfri pastasalat med majs/spinat-pasta, grøn salat, tomat, agurk, rød peber, ruccola, soltørrede tomater i olie og citron og pinjekerner, samt en tabouleh af speltkorn plus stort set det samme, men basilikum og mynte i stedet for pinjekerner. Dertil boller bagt på gårsdagens grødrester plus hyldeblomstdrik fra egen avl.


Under frokosten dukkede Susanne fra Struer op med hunden Sarah. Hun havde fået speciel tilladelse til at tage hunden med, fordi hun overbeviste kursusledelsen om, at den var glad for at danse! Og det beviste hun, da vi alle drog til Bisserup strand. Med en pind dirigerede hun Sarah, som hoppede op og ned, drejede rundt om sig selv, lagde sig ned, rejste sig op, drejede rundt osv. Og så belønningen: pinden ud i vandet og hunden efter. Igen og igen! Vi andre var trods godt vejr og pragtfuld natur ikke så vandglade: To badende og en sopper! Det var sølle, men vandet var godt nok også koldt...

Til arbejdet! Videre gik det i kortege til Det runde Halmhus i Agerup. Åse og Tobias har selv tegnet og bygget med venners hjælp. Huset form er en kvartcirkel, dvs. cirkelrund front med to langsider, der mødes bagude i en spids – jeg havde nær sagt som en gammeldaws iskage i kræmmerhus. Den runde afdeling fungerer som udestude. Væggene er pudsede halmballer, indvendige vægge er af cob-sten. Cob er ler og halm æltet sammen og tørret i forme, så man får en slags mursten. Overalt var der også her sjove vinkler og hyggekroge, udhæng og balkoner, hylder med hyldeknægte af ubehandlede grene, udhæng og nicher formet i ler, og så var der et fantastisk smukt lergulv. Tobias havde lavet en bevidst »forkert« lerblanding, som han vidste ville tørre og sprække i uregelmæssige mønstre, og i sprækkerne havde han indstøbt en fugemasse-agtig substans i en kontrastfarve. Formidabel virkning! Opvarmning var en kunstfærdigt modelleret masseovn malet i jordfarver. Taget var græstag, eller rettere et varieret udvalg af små stenhøjsplanter – meget smukt. Et rørende indslag var det, at børnene havde lavet flødeskumskager til gæsterne – det var umuligt at afslå, så der stod veganerne og guffede fede mælkeprodukter...

Hjem igen. Aftensmaden skulle iflg. planen have været spinatlasagne, men Brita faldt over et tilbud på blomkål i Netto, så det blev i stedet til karrygryde med blomkål, gulerødder, gul og grøn squash, løg m.m. Da Brita skulle drysse karry i, tabte hun hele posen ned i gryden. Kraftig ernæring! Heldigt, at karry er sundt!

Aftenens film handlede om Cubas omstilling til mere eller mindre selvforsynende landbrug. Da Sovjetunionen kollapsede i 1989, ophørte også Cubas olieimport, som hovedsageligt kom derfra. I løbet af en tiårs-periode, hvor cubanernes vægt gennemsnitligt faldt 10 kg pr. person, sundhedstilstanden blev stærkt forværret og trafikken stort set gik i stå, så fandt folk ud af selv at dyrke grøntsager på ethvert ledigt areal, alle muligt små og større arealer, selv midt inde i byerne. Der opstod en pionér-ånd, hvor skolelærere, kontorfolk, mekanikere m.m. skulle lære oliefrit, dvs. økologisk landbrug fra grunden. Efterhånden fik de hjælp af Permakultur-folk fra bl.a. Australien, og i dag kommer mere end halvdelen af Havanas forbrug af grøntsager fra byen selv.

Hilsen Leif
Asta
Forum-indlæg: 715
Opskrifter: 1
Område: KBH
Denne bruger har doneret penge til at holde Vegetarkontakt.dk kørende.
Dato: 9/7 2009 08:59

...en almindelig 4-500 km2 parcelhushave...
Det er sgu da en lidt stor "almindelig" have... :):D;)
Marianne
Forum-indlæg: 404
Opskrifter: 3
Område: KBH
Dato: 9/7 2009 09:15


Det er da ikke en særlig stor grund Asta. Kunne være sjovt at se en plan over jeres have til inspiration Leif.
Kilroy
Forum-indlæg: 2917
Opskrifter: 24
Område: Vestjylland
Denne bruger har doneret penge til at holde Vegetarkontakt.dk kørende.
Dato: 9/7 2009 12:39

Nøjjjj, det lyder spændende, Leif :D:D
Hils Susanne og Sarah fra mig ;)
Leif Varmark
Forum-indlæg: 3649
Område: Sjælland
Denne bruger har doneret penge til at holde Vegetarkontakt.dk kørende.
Dato: 14/7 2009 10:44

Torsdag 9.7.2009 - Rapport fra Sommerkursus Musik Mad Miljø.

Kl. 7.00 var jeg ude og løbe. Brita løb ned til Per. Hun havde en aftale om, at de skulle lave styrketræning sammen – det var jo de to, der havde kursets højeste BMI og livvidde-tal. Desværre lykkedes det ikke at få nogle kursister ud på den tidlige morgen-motion.

Morgenmaden skulle have været smoothie-demonstration, men det gik i fisk. Til gengæld var folk nu så avancerede, at de selv hev tingene ud af køleskabet og gik i gang med at komponere deres egen morgenmad af de forhåndenværende økologiske og veganske råvarer.

Formiddagen handlede om mælk og mælkeprodukters skadelige og sygdomsfremkaldende virkninger i organismen, altså komælk, naturligvis. Vi tog udgangspunkt i den engelske professor i geokemi, Jane Plant, som efter måneder forskning fandt ud af at kurere sig selv for brystkræft ved at holde op med at indtage mælkeprodukter og kød. Jeg gennemgik kort hendes bog »Dit liv i dine hænder«, og derefter så vi John McDougalls DVD om mælk og mælkeindustrien, idet Jane Plants historie desværre ikke findes på DVD. McDougall forklarede på baggrund af en lang række videnskabelige undersøgelser fra begyndelsen af 1900-tallet og op til nu, hvordan forskerne bliver mere og mere klar over mælkeprodukternes rolle i udviklingen af kræft, diabetes, hjerteanfald, knogleskørhed, autoimmune sygdomme, allergier osv., i alt mere end 50 forskellige sygdomme og lidelser. Og han redegjorde klart for de specielle sammenhænge og mekanismer, som førte til de enkelte sygdomme – proteiner, østrogener, IGF-1, forskellige vira m.m. Det gjorde et stort indtryk på mig, da han fortalte om de sengevædende børn – nu 10 % af alle børn. Det er mælken, hvis proteiner trænger gennem tarmvæggen og med blodet kommer ind i nyrerne og blæren, hvor den indvendige blærevæg bliver irriteret på en sådan måde, at børnene simpelthen ikke kan mærke, at de skal tisse, og så løber det bare ud. Begge mine børn var sengevædere i næsten 10 år, og udover det enorme besvær, så troede jeg skiftevis, at de var nogle ligeglade idioter eller at det var os som forældre, der var noget galt med. Så får man at vide, at det var mælken, og vi drak meget mælk! Jeg blev faktisk så rasende og skamfuld, at jeg begyndte at tude (og det gør jeg såmænd også nu, når jeg skriver dette...).

Ligesom T. Colin Campbell har McDougall også et afsnit om kontroverser inden for ernæringsforskningen og en række konkrete eksempler på den amerikanske mejeriindustris reklame- og propagandametoder samt på deres »alternative« forskning, om man så må sige, hvis formål bevidst er at sprede forvirring i offentligheden om mælks ernæringsværdi. Deres budget er på 165 millioner dollars årligt.

Det var nok den DVD, der affødte den største og mest engagerede debat blandt kursusdeltagerne.

Frokost: Broccolitærter med »låg« af blendede cashewnødder og havrefløde, anti-cancer-supperest fra tirsdagen, diverse grønne salater, humus, brød.

Eftermiddagen bød på anden afdeling af Poul Eriks lynkursus i Permakultur. Her lagde han vægt på naturens mønstre – forgreninger, spiraler, snoninger etc. - og viste, hvordan disse mønstre indgik som inspiration til design og opbygning af skovlandbrug, haver, huse og hele landsbyer, men også i mindre ting som urtespiraler og vandtrapper. Herefter fremlagde deltagerne deres ideer til udbygning af Broby Skoles faciliteter med regnvandstønder, solfangeranlæg, danseplads, større og mere hensigtsmæssigt placeret haveareal, kompostsystem og meget mere.

Så var der afslutnings- og festaften. Også her sprængte Brita madplanen (linsedeller), fordi hun faldt over et godt tilbud i Netto på økologiske squash. Så det blev ovnbagte squash med fyld af løg, hvidløg, ingefær, majs, revne gulerødder, soltørrede tomater, en risrest, et skvat riseddike samt terninger af silketofu. Dertil tre salater, en med speltkorn og spidskål i citronmarinade, en med kogte, brune bønner, ruccola og peberfrugt i en dressing af olivenolie, balsamico, sennep og hvidløg, og en med vandmelon, isbergsalat, mynte og solsikkekerner. Og så var der for resten allerførst en appetitvækker af ristet grovbrød med hakkede soltørrede og almindelige tomater samt masser af basilikum. Og så var der for resten også dessert, naturligvis: en tallerken med citron/appelsin-sorbet, en blåbær-is lavet på ris- og sojamælk samt en klat hindbærmos, alt stænket med citronsirup.

Til middag og aftenunderholdning havde jeg indbudt et dusin af mine folkemusikvenner, bl. a. spillemanden og værtshusmusikeren Ole Jensen, Århus http://www.basseralle.dk som havde sin søn (16 år, guitar) og datter (18 år, violin og balladesang) med. Så den stod på skålsange og andre indslag under middagen, fællessang mellem retterne, og resten af aftenen spillemandsmusik og turdanse samt sanglege og balladedans. De oprindelige kursister, som ikke kendte til dette fra før, gled fuldstændig naturligt ind i denne hurlumhej, så de må jo have lært noget på de par dage... Omvendt lærte folkemusikerne også noget, da vi lige fik indlagt en komprimeret Permakultur-lektion under aftenkaffen.

Sent på aftenen, da gæsterne var gået, sad vi alle og hang flere timer. Vi sang lidt, snakkede, fortalte og sang igen. Vi kunne simpelthen ikke få os selv til at bryde den gode stemning og gå i seng.
Helene2
Forum-indlæg: 326
Område: KBH
Dato: 14/7 2009 12:15


Det lyder rigtig godt og hyggeligt, ville ønske jeg havde været med!
Leif Varmark
Forum-indlæg: 3649
Område: Sjælland
Denne bruger har doneret penge til at holde Vegetarkontakt.dk kørende.
Dato: 16/10 2009 22:06

Bedre sent end aldrig! Jeg opdager til min rædsel, at jeg ikke har fået postet den sidste dagsrapport fra verdens første permakulturveganerkursus her ind på sin plads. Men så lad os da få et sidste sommerglimt nu, når vinteren er begyndt at snige sig ind. Nye læsere kan begynde ovenfor!

Fredag 10.7.2009 - Rapport fra Sommerkursus Musik Mad Miljø.

Ca. 7.00: Brita og Per gentog deres styrketræningsprogram, og jeg gik i køkkenet og hakkede. Morgenmaden var igen de forhåndenværende søm, men dem var der jo mange af, så det var sundt og godt nok. Ved halv ni-tiden begyndte vi så småt at daske over til Per og Republikken. Formiddagens DVD-foredrag var annonceret i Sjællands Tidende og på Sorø bibliotek som et offentligt foredrag under Kreativ Oplysningsforbund, men der kom ingen udefra.

Vi så den østrigske alpebonde, Sepp Holzers yderst specielle måde at anvende Permakulturen på. Han generer sig ikke for at anvende buldozer og diesel til mere eller mindre at omforme bjerglandskabet, men kun som en éngangsinvestering. Han graver vandreservoirer og vandingkanaler og bygger dyrkningsterrasser ned langs bjergsiden. Herved forhindrer han vandspild, jorderosion og bjergskred, og han forøger den sparsomme bjergjords frodighed mange gange. Han stavler sten op til forbedring af mikroklimaet (stenene holder på solvarmen), med det resultat, at han kan dyrke sydfrugter som citroner og vindruer i 1500 meters højde. Når han tilsår sin »køkkenhave«, blander han 40-50 forskellige slags frø i en stor kurv, og så jokker han bare ud over sine terrasser og smider håndfulde af frø ud til højre og venstre. Resten ordner naturen: Kæmpe salathoveder, kæmpegræskar, kæmpekålrabi osv. Han sælger masser af grøntsager til de omliggende restauranter, og i øvrigt alt muligt andet. F.eks. sælger han store træer med rod og omgivende jordknold på, og de tørre stængler fra Bjørneklo sælger han til musikere, der laver de der australske Didgeridoo-blæserør. Han afholder også en masse Permakultur-kurser og har gang i et projekt, hvor han vil overbevise hele bjergdalen om disse specielle dyrkningsmetoders fordele.

http://www.krameterhof.at

Herefter blev hele kurset evalueret. Der var bred enighed om, at det var et godt kursus, stemningen havde været god, og man havde lært meget. Men det havde været anstrengende med det pressede program, man havde svært ved at forstå de amerikanske DVDer, man savnede flere praktiske aktiviteter, og man savnede en større perspektivering, f.eks. til den globale opvarmning. Også fremtidsvisioner kunne der have været flere af. Og – til min overraskelse – blev der efterlyst mere sang, musik og dans.

Frokost: Grøn salat, varme hvede/spelt-boller og blomkålsgryderester.

Og så var kurset slut. Og så gentog den magiske stemning sig fra natten før: folk ville ikke gå! Brita begyndte at ryddede op, Ane og Sidsel klappede borde sammen om ørene på folk, men de flyttede bare hen til et andet bord og snakkede videre med hinanden. Susanne støvsugede, men det var alt. Til sidst måtte Brita simpelthen smide folk ud! Venligt, men bestemt! Klokken var 15,00 eller deromkring.

Jeg var allerede i gang med det næste arrangement: Weekendens Vegetar-træf på Republikken.
PlanteædendePlante
Forum-indlæg: 1188
Område: Århus
Denne bruger har i år '14 doneret penge til at holde Vegetarkontakt.dk kørende.
Dato: 16/10 2009 22:23

Det lyder rigtig spændende Leif. I det tilfælde at jeg ikke er råveganer længere næste sommer tror jeg jeg er på :)
KongGulerod
Forum-indlæg: 678
Opskrifter: 7
Område: Sjælland
Dato: 17/10 2009 11:53 | Indlæg redigeret den: 17/10 2009 11:57

RIGTIGT GODT initiativ:)

Er konceptet pilot projekt eller er den afprøvet. fandt kun en ting som skinnede i øjnene, og det er kun ment som positiv feedback inden du lounger!

Dansk folkesang?? Er måske en faktor som måske rammer ved siden af målgruppen, Hvis målgruppen er unge new age veganere.

Ellers pøj pøj:)
Sider: 1 2 > >>