Opskrifter:
Forumtråde:
Profiler:

Strikt vegetar?

 

Diverse

Umm Safiya
Forum-indlæg: 18
Opskrifter: 1
Område: KBH
Dato: 17/10 2015 11:14

Hej,

Jeg skulle ind og redigere lidt i min profil siden jeg oprettede den. Hvad er en strikt vegetar? De andre har jeg styr på ;)
Lene N
Forum-indlæg: 1233
Opskrifter: 4
Område: Sjælland
Denne bruger har i år '14 doneret penge til at holde Vegetarkontakt.dk kørende.
Dato: 17/10 2015 12:07

Jeg tror det er at man spiser vegansk, men ikke nødvendigvis går op i hvad andre ting indeholder, men jeg er ikke sikker
Curator
Forum-indlæg: 659
Område: KBH
Dato: 17/10 2015 12:14 | Indlæg redigeret den: 17/10 2015 12:19

Det er et interessant spørgsmål du stiller, som jeg ikke ved om jeg selv kan svare på.

Mange definerer sig ihvertfald som vegetarer i spørgeundersøgelser, selvom de (sjældent) spiser dyr. Man kender det også fra munke i ikke-vestlige samfund, der er etiske vegetarer, men godt kan tigge om og spise kød, når der er tale om rester, der ellers skal smides ud. Dette giver god mening for mig, og er måske endda mere etisk at gøre, end strikt vegetarisme.

Jeg kan se fidusen i at skilte med det ene eller andet, i forhold til at indgå parforhold, hvor strikt vegetaren måske mener enhver kødspisning er mord, hvilket er forskellig fra den opfattelse en casual ikke-strikt vegetar har.

Fib-Spurven
Forum-indlæg: 616
Opskrifter: 2
Område: Sjælland
Dato: 17/10 2015 12:57

Jeg opfatter mig selv som stikt vegetar eller kost-veganer - ikke fordi jeg billiger dyremishandling eller forurening af vores klode, tværtimod - men fordi jeg undgår alt animalsk i min kost af helbredsårsager.
Curator
Forum-indlæg: 659
Område: KBH
Dato: 17/10 2015 13:00 | Indlæg redigeret den: 17/10 2015 13:09

Tillæg til mit tidligere indlæg. Tidligere i mit liv har jeg nok levet en periode som strikt vegetar i den forstand at jeg næsten kunne høre dyrene skrige, når jeg så kød, eller ved fejl spiste animalsk. Jeg definerer mig i dag blot som vegetar. Jeg er først og fremmest negativ utilitarianer (der mere overordnet handler om at minimere mennesker og dyrs lidelser og undgå at skabe betingelserne for at problemer opstår i det hele taget). Lidelse er simpelthen mere udbredt fænomen end jeg anede, da jeg var ung strikt vegetar Jeg forholder mig i dag også til den alkoholiker der drikker sig stille ihjel min opgangs stueetage og som ingen taler med, til de dybt forpinte lammede personer jeg kender, som ikke må få lov til at dø. En del veganere (uden jeg dermed siger flertallet) er meget følelsesmæssigt engageret omkring at køre en strikt veganerkost, ser bort fra disse uhyggelige ting, spekulerer måske i stedet over bananfluer, i en grad så det forekommer mig nærmest uetisk at være så strikt omkring kost, så man har mistet overblikket, hvor det gør ondt. Jeg spiser kød når visse betingelser er opfyldt, akkurat som tilfældet er med munkene, betingelser jeg nøje har overvejet. Derfor er jeg vegetar fremfor ikke-strikt vegetar. Folk kan så kalde mig semi-vegetar hvis de insisterer.
pebermyntepigen
Forum-indlæg: 149
Område: KBH
Dato: 17/10 2015 15:35

Jeg vil kalde mig selv strikt vegetar.
Som Curator også har oplevet, så føler jeg, at jeg kan høre dyrene hyle, især ved svinekød, når andre omkring mig får fx pølser eller andet kød. Det forekommer mig utroligt svært ikke at komme med en kommentar til mine tætte venner og min søster om hvorfor de ikke dropper kødet, når det tydeligvis lugter/ser/smager mærkeligt og samtidig redder liv.
Jeg undgår så vidt muligt også mælkeprodukter og æg, men til tider kan jeg godt lide at få et spejlæg til min aftensmad eller udforske mejeriprodukter fra andre dyr (gede- og fåreyoghurt smager overraskende godt), da jeg føler at det er mere spændende end komælk. Desuden er jeg ret nysgerrig i et køkken, og jeg kan godt lide ikke altid at skulle erstatte et æg med chiafrø, hørfrø eller fiberpulver, som jeg kun har dårlige bageresultater med.
Det er svært for mig at argumentere for, at jeg spiser mælk og æg men ikke kød, synes jeg, særligt fordi jeg har en del veninder, som er passionerede veganere og ser ned på, at jeg ikke udelukker alle dyreprodukter i min kost. Jeg synes veganisme er utroligt spændende, også! For mig er det hovedsageligt et etisk spørgsmål - men jeg tager også højde for mig selv og min familie ved en gang i mellem at spise (økologiske) produkter fra dyr. Hvem ved, måske ændrer jeg holdning, når jeg flytter hjemmefra.
TobiasElof
Forum-indlæg: 403
Opskrifter: 3
Område: Odense
Moderator
Dato: 18/10 2015 10:10

strikt vegetar - er modsat en lakto-ovo-vegetar- en vegetar, der ikke supplerer sin kost med mælk og æg
pebermyntepigen
Forum-indlæg: 149
Område: KBH
Dato: 19/10 2015 09:29

TobiasElof - men er en strikt vegetar så ikke det samme som en veganer? Eller adskiller de sig fra hinanden ved honning, læder osv?
Lene N
Forum-indlæg: 1233
Opskrifter: 4
Område: Sjælland
Denne bruger har i år '14 doneret penge til at holde Vegetarkontakt.dk kørende.
Dato: 19/10 2015 10:31

Jeg tænker det er det samme som hvis man kalder sig kost veganer, har jeg ret?
Curator
Forum-indlæg: 659
Område: KBH
Dato: 19/10 2015 10:46 | Indlæg redigeret den: 21/10 2015 13:07

Indlæg redigeret. Se i stedet hvad Tobias skriver nedenfor.

TobiasElof
Forum-indlæg: 403
Opskrifter: 3
Område: Odense
Moderator
Dato: 20/10 2015 07:31

The word vegetarian has been in use since 1839, referring to what was previously described as "vegetable diet". It is commonly believed to be a compound of vegetable and the suffix -arian (as in agrarian). (John Davis shows that it was probably not derived from the Latin word vegetus.[13]) The term was popularised with the foundation of the Vegetarian Society in Manchester, UK in 1847.[14][15] The earliest occurrences of the term seem to be related to Alcott House, a school on the north side of Ham Common, London, opened in July 1838 by James Pierrepont Greaves. From 1841, it was known as A Concordium, or Industry Harmony College, from which time the institution began to publish its own pamphlet, "The Healthian", which provides some of the earliest occurrences of the term "vegetarian".[16][17]


kilde : https://en.wikipedia.org/wiki/Vegetarianism#Etymology
Marianne48
Forum-indlæg: 2395
Område: Odense
Dato: 20/10 2015 19:12

Jeg er i hvert fald mere end strikt vegetar, da jeg på både dyrenes vegne og for miljøets, klimaets og naturens skyld søger at leve så vegansk som muligt og ikke kan lide tanken om, hvad de stakkels dyr må gennemgå i udnyttelsen af dem for kød, æg og mælke/mejeri produkter.
Ligesåvel som jeg f. eks. heller ikke går i noget tøj eller fodtøj af ægte skind/læder/pels eller uld eller silke.
Og jeg tænker også på lidelser og uretfærdig behandling ift. mennesker, hvorfor jeg blandt andet er involveret i anti racistisk arbejde og venstre fløjs aktivistisk socialistisk arbejde samt er med i Venligboerne i Odense ;) :)
Curator
Forum-indlæg: 659
Område: KBH
Dato: 21/10 2015 12:11 | Indlæg redigeret den: 21/10 2015 12:24

Jeg har ikke følelser i klemme omkring definitioner. Tobias giver muligvis den rette etymologisk oprindelse af vegetarian.

Jeg må bare sige, at i dag er ordet vegetar mejslet ind i min og sikkert fleste andres bevidsthed, som en der kan spise grøntsager og mælkeprodukter. Dette må være essensens af at være vegetar. Derfor bidrager strikt vegetar der er noget andet, for mig at se kun med forvirring. Især når der allerede findes dækkende nutidige betegnelser som veganer og kost-veganer. Synes heller ikke TobiasElof svarede på Pebermyntepigens gode spørgsmål.

Strikt vegetar, der kun spiser "vegetables" er unægteligt forvirrende, kulturelt skelner man oftest mellem grøntsager/vegetables og korn/grains.Amanda Stampe
Forum-indlæg: 155
Opskrifter: 3
Område: Sjælland
Moderator
Dato: 22/10 2015 07:21 | Indlæg redigeret den: 22/10 2015 07:21

Før veganisme opstod var vegetarisme også uden æg og mælk. Derfor opstod ovo- og lacto-vegetarisme. Idag er vegetarisme så hvor man ikke nødvendigvis udelukker mælk og æg, og derfor er det ikke nødvendigt at sige, at man er ovo eller lacto. Strikt vegetar vil jeg umiddelbart også tro handler om at udelukke animalske ting i sin kost - men med nogle undtagelser.

Man kender det også fra munke i ikke-vestlige samfund, der er etiske vegetarer, men godt kan tigge om og spise kød, når der er tale om rester, der ellers skal smides ud. Dette giver god mening for mig, og er måske endda mere etisk at gøre, end strikt vegetarisme.


Ja i buddhismen spiser munkene ikke kød for at undgå at skabe lidelse imod alle væsener på jorden. Men eftersom munke ikke ejer noget, bliver de nødt til at tigge om mad, og her er det okay for dem at spise kød, hvis der ikke andet - fordi kødet ikke var ment for at være til dem, og derfor har de ikke støttet op om lidelsen.

Dette giver god mening i deres sammenhæng, men jeg ved ikke om jeg ville sammenligne det med min egen hverdag, fordi for det meste har vi et alternativ, og det har munkene ikke.
TobiasElof
Forum-indlæg: 403
Opskrifter: 3
Område: Odense
Moderator
Dato: 22/10 2015 08:41

Ordet veganer er betyder en strikt vegetar, der ikke anvender animalske produkter generelt. Er du veganer, når du vasker dig i sæbe lavet af dyr/testet på dyr?
Marcus
Forum-indlæg: 3075
Opskrifter: 2
Område: KBH
Administrator
Dato: 22/10 2015 09:58 | Indlæg redigeret den: 22/10 2015 10:17

"Veganism is a way of living which seeks to exclude, as far as is possible and practicable, all forms of exploitation of, and cruelty to, animals for food, clothing or any other purpose."
https://www.vegansociety.com/try-vegan/definition-veganism

Bemærk at definitionen ikke kræver perfektion, men er lidt fleksibel ift. at vi ikke lever i en vegansk verden endnu, og derudover også at selv hvis vi levede i en vegansk verden* ville vi stadig komme til at træde på et insekt i ny og næ trods de bedste intentioner.

Jeg vil sige en strikt vegetar er det samme som kostveganer, men jeg mener ikke begrebet kostveganer giver mening, ligesom jeg ikke mener fiske-vegetar/pesco-vegetar gør (eller kød-vegetar). Pescetar giver mening, men det er ikke en type vegetar (vegetar er ikke en del af ordet), da vegetarer ikke spiser kød. På samme måde er veganisme ikke blot en kost.
Lakto-ovo-vegetar er synonymt med det de fleste i dag opfatter som vegetar, lakto-vegetar er en vegetar der derudover ikke indtager æg, og ovo-vegetar en vegetar der derudover ikke indtager mælk. Så jeg mener de der -vegetar betegnelser (eks. lakto-vegetar) er nogen der tager eks. en vegetar og lægger noget oven i - ikke trækker noget fra. Hvis de trækker noget fra mener jeg at de udvander begreberne.
Men det er selvfølgelig efter min mening stadig bedre at en person der er strikt-vegetar kalder sig kost-veganer end blot veganer, fordi personen trods alt laver en distinktion i det hele taget.

* En verden hvor al produktion forsøger at skade andre dyr så lidt som muligt, og ingen produkter indeholder noget animalsk, naturligvis.
Amanda Stampe
Forum-indlæg: 155
Opskrifter: 3
Område: Sjælland
Moderator
Dato: 22/10 2015 12:49 | Indlæg redigeret den: 22/10 2015 12:57

Nej så er du ikke veganer.

Men jeg prøvede egentligt bare at gætte. Kan du finde en definition et sted? :)
TobiasElof
Forum-indlæg: 403
Opskrifter: 3
Område: Odense
Moderator
Dato: 22/10 2015 21:17

Det er en ordkløverdiskussion, der handler hvilket ståsted man tager udgangspunkt fra.

Man kan sige at en veganer i hvert fald er strikt vegetar*, men en strikt vegetar ikke nødvendigvis er veganer.

Jeg kalder mig vegetar, da jeg ikke spiser kød. Jeg undgår mælk eller æg eller honning, men f.eks. kan jeg ikke vide om der er mælk i min chokolade, hvor der står kan indeholde spor af mælk - kald mig veganer, hvis du vil, men en veganer er stadigvæk en slags vegetar, dvs jeg er vegetar. Strikt vegetar. Problemet blev hermed løst.

One love.


*medmindre man selvfølgelig er amerikansk skuespiller, der er trendy veganer, men spiser fisk... suk...
Amanda Stampe
Forum-indlæg: 155
Opskrifter: 3
Område: Sjælland
Moderator
Dato: 24/10 2015 09:13

Ah det giver god mening!

Jeg kalder mig selv veganer, fordi jeg udelukker animalske produkter så meget som overhoved muligt (men ja fx ved jeg ikke om der er mælk i min chokolade, når der står spor af) men jeg ved ikke, om det så er forkert?