Opskrifter:
Forumtråde:
Profiler:

Er det så bæredygtigt at spise vegetarisk?

 

Filosofi, Etik & Religion

Sider: << < 1 2
vericon
Forum-indlæg: 715
Opskrifter: 1
Område: Sydjylland
Denne bruger har i år '14 doneret penge til at holde Vegetarkontakt.dk kørende.
Dato: 19/1 2015 09:51

Hej Martin
det vil være på sin plads at skelne mellem transportformer mh.t fødevarer -

"Stabile" fødevarer -der ikke kræver særskilt køling o.s.v. kan fint transporteres med jernbane eller skib i store mængder-
Og her ser energi/co2 regnskabet fint ud.

De "friske" med kort holdbarhed sættes på fly, og det er problematisk :

http://politiken.dk/forbrugogliv/forbrug/tjekmad/ECE2262067/flytransport-af-baer-og-groent-koster-dyrt-i-co2/

Din konklusion: "Ii nogle lande og verdensdele bedre kan betale sig ikke at leve vegetarisk da den vegetabilske produktion er mere miljøbelastende eller simpelthen umulig."

Kunne gerne tage hensyn til flere variabler - ørkendannelse og mineralisering + div. - p.g.a. ensidig drift.

Venlig hilsen
HJ
Jeff
Forum-indlæg: 1943
Område: Sjælland
Denne bruger har i år '14 doneret penge til at holde Vegetarkontakt.dk kørende.
Dato: 19/1 2015 18:00 | Indlæg redigeret den: 19/1 2015 21:50

Ulrik Smed,

Kom nu! Argumenterer virkelig du nu at vi skal antage at vegetarer lever kun af selleri. Så har du det hele forkert derhjemme.

Og karnister spiser også "grønt" til deres kød.

En tallerken med 100 g ærter, 100 g gulerødder og 100 g bøf giver mindre energi end en tallerken med 100 g ærter, 100 g gulerødder og 100 g Corn Flakes.

Men til sidst prøv at gå tilbage og læse det jeg oprindeligt skrev:

Man kan ikke generalisere det. Der findes mange vegetabilske fødevarer der indenholder mere energi end mange animalske.


Ja, der findes mange vegetabilske fødevarer der ikke indenholder mere energi end mange animalske, men det nægter ikke påstanden jeg har lavet. Sorry.

Victor
Forum-indlæg: 134
Område: KBH
Dato: 19/1 2015 19:09 | Indlæg redigeret den: 19/1 2015 19:10

USA har problemerne lige indefor døren :
https://laudyms.wordpress.com/2010/02/01/gmo-crops-produce-super-weed-time-bomb/
Er der en grund til at gentage fiaskoen ? :)


Igen, det der er planter der er modificerede til at modstå sprøjtegifte. Som jeg sagde med det med købe økologisk, er det ikke dem jeg tænker på. Jeg tænker blandt andet på de der gyldne ris der skulle have 20 gange så meget A vitamin, og den slags.
vericon
Forum-indlæg: 715
Opskrifter: 1
Område: Sydjylland
Denne bruger har i år '14 doneret penge til at holde Vegetarkontakt.dk kørende.
Dato: 19/1 2015 20:30 | Indlæg redigeret den: 19/1 2015 20:31

Hej Victor
hvis man vil støtte et fødevaremonopol, hvis formål er at tjene penge, så er Monsanto's golden Rice sagen -
Samme firma har i tidens løb også haft stor succes med Agent Orange - spørg bare i Vietnam -

Der er og bliver noget at rydde op efter -

Mvh.
Hans Jørn
Jeff
Forum-indlæg: 1943
Område: Sjælland
Denne bruger har i år '14 doneret penge til at holde Vegetarkontakt.dk kørende.
Dato: 19/1 2015 21:50

Martin,

Veganer substituerer ikke frugter for kød. Kender du særlig mange veganer der gør det? Det gør kun en lille mindredel, som sandsyneligvis desværre også lider af proteinmangel, ville jeg gætte.

Det er desværre en forkert fortolkning af artiklen at sige at den påstår, at ved at reducere kødforbrug (også til null!) man ikke reducerer GHGE.

Hvis man læser hele artiklen (eller endda hele abstrakten), så fremgår det tydeligt at kødreduktion m.h.t. energibehov er den bedste strategi. D.v.s. at ved at substituere frugter for kød får man mindre GHGE reduktion end hvis man erstatter også med andre vegetabilske fødevarer med højere kaloriske værdier. Og det er netop det de fleste veganer faktisk gør - de går efter at får deres energibehov dækket med forskellige vegetabilske fødevarer - ikke eksklusivt med frugt og grøntsager.

Nogle andre studier - de første 2 er fra sidste år, den tredje fra 2009, og den sidste kigger også på nogle andre spørgsmål m.h.t. bærdygtighed, som forbrug af vand og arealer:

http://ajcn.nutrition.org/content/100/Supplement_1/476S
http://ajcn.nutrition.org/content/100/Supplement_1/490S
http://link.springer.com/article/10.1007%2Fs10584-008-9534-6
http://ajcn.nutrition.org/content/78/3/660S.full

Og så FN's meget bekendte rapport:

http://www.fao.org/docrep/010/a0701e/a0701e00.HTM

Og UNEP's konklusioner at a glance:
http://www.unep.org/pdf/unep-geas_oct_2012.pdf

Mange flere kan tilføjes, men prøv måske at fordøje disse først. Sig til hvis du hvis du vil have flere kilder m.h.t. vandforbrug i kødproduktion.
Ulrik Smed
Forum-indlæg: 1539
Område: Århus
Dato: 19/1 2015 23:08

Jeff, "Argumenterer virkelig du nu at vi skal antage at vegetarer lever kun af selleri."

Nej. Jeg siger bare at uforarbejdet kød indeholder mere energi end uforarbejdede planter. Sådan generelt.
Jeff
Forum-indlæg: 1943
Område: Sjælland
Denne bruger har i år '14 doneret penge til at holde Vegetarkontakt.dk kørende.
Dato: 20/1 2015 20:09

Der findes en masse af forarbejde i kød! ;-)

Men som sagt kan man ikke sige "generelt".

Sider: << < 1 2