Opskrifter:
Forumtråde:
Profiler:

Er dyrlægeuddannelsen etisk forsvarligt?

 

Filosofi, Etik & Religion

Sider: 1 2 3 > >>
Warzywo
Forum-indlæg: 1101
Opskrifter: 2
Område: Sønderjylland
Dato: 15/9 2010 10:59

Hej alle i skønne mennesker på Vegetarkontakt!

Jeg skal bruge noget hjælp...

Jeg er noget til det tidspunkt i mit liv hvor jeg skal overveje hvad jeg skal bruge mit liv på - det var blandt andet derfor jeg oprettede tråden om uddannelser. Lige nu overvejer jeg dyrlægeuddannelsen, men har også overvejet biologi og blive adfærdsbiolog. Dog har folk herinde i uddannelses-tråden anbefalet mig IKKE at læse til adfærdsbiolog, da man skal igennem en masse dyreforsøg. Jeg har netop kontaktet universitetet i KBH og forhørt mig om det samme gælder dyrlægeuddannelsen. Jeg skrev til dem at jeg er veganer og derfor ikke vil aflive raske dyr, hjælpe en landmand med at få mere kød på hans svin eller insiminere en ko og vide at kalven vil blive frataget moderen kort efter fødslen. Men jeg vil gerne redde dyr og især specialisere mig i heste.

Her er svaret fra Københavns universitet:

"Kære Signe,
Tak for din mail til Studenterservice.
Jeg tror det vil være svært for dig at finde en uddannelse der ikke kommer til at kompromittere dine etiske principper, lige meget om du læser her på LIFE eller biologi på Naturvidenskabeligt fakultet.
Som dyrlæge skal du f.eks. lære anatomi ved at dessikere en rask hund. Du skal også ud på en stor-dyrs klinik, som omfatter produktionsdyr og heste. Alle fagene på veterinærmedicin er obligatoriske og ofte er det et krav at have gennemført øvelser for at blive indstillet til eksamen.
Som naturressource studerende med husdyrvidenskab som fagpakke kan du højest sandsynligt undgå fag der direkte beskæftiger produktionsdyr (fordi du kan vælge mellem forskellige *-fag), men du vil sikkert opleve at der bliver brugt eksempler fra produktionen af dyr.
Og generelt er holdningen blandt både studerende og undervisere til produktionsdyr ret anderledes end din.
På den anden side kan man sige at du ved at tage en af uddannelserne vil få et meget godt indblik i hvordan det hele hænger sammen, hvordan dyr behandles og hvilken indstilling der er blandt de fagfolk der beskæftiger sig med dyr. På sigt vil du kunne bruge den viden til at oplyse og måske ændre tilgangen til produktionsdyr.
Du må derfor gøre op med dig selv er om du kan studere her, hvis der kommer situationer hvor du føler at dine etiske værdier bliver krænket.
Jeg håber du kan bruge mit svar. Du er velkommen til at kontakte os igen hvis du har flere spørgsmål.
Med venlig hilsen
Pernille Johansen
Studenterstudievejleder"

Så mit spørgsmål til jer er.. Hvad ville I gøre? Vil I kunne gennemføre sådan en uddannelse? Helliger målet midlet?

Jeg er virkelig på bar bund og kunne godt tænke mig nogle svar fra ligesindede..

Hilsen Signe.
Daniel
Forum-indlæg: 581
Opskrifter: 1
Område: KBH
Dato: 15/9 2010 11:04 | Indlæg redigeret den: 15/9 2010 11:05

Var der en der sagde "dessikere en rask hund"?! Altså, skære en levende person op, pille i deres involde og, I guess, dræbe dem?

Jeg går lige ud og brækker mig...

(undskylder at jeg ikke kan bidrage sagligt til tråden)

(det var dog et sindssygt stort profilbillede du har fået dig, Warzywo, det forskyder jo marginen helt vildt :P)
Warzywo
Forum-indlæg: 1101
Opskrifter: 2
Område: Sønderjylland
Dato: 15/9 2010 11:06 | Indlæg redigeret den: 15/9 2010 11:09

Daniel: Jeg tror hunden ER død når det sker... Og ja.. ved ikke lige hvad der sker for profilbilledet. Det plejer ikke være så stort?

EDIT: jo, det er åbenbart altid stort. Når, men så får I mit fjæs - tilbage til debatten. :)
F:C:A:R
Forum-indlæg: 585
Område: KBH
Dato: 15/9 2010 11:44

Jeg ville godt kunne se i gennem fingre med det. Du skal tænke på at når du står og er færdig uddannet dyrelæge, så har du reelt en chance for at være med til at skubbe tingene i en go' retning. Chancen er knap så stor hvis du dropper at tage uddannelsen.
Så ja, imo, helliger målet midlet.
Røsle
Forum-indlæg: 865
Opskrifter: 4
Område: Midtjylland
Dato: 15/9 2010 12:07

Tænk på den forskel, du vil kunne gøre som dyrlæge - det er en reel forskel som du ikke ville kunne gøre ellers. Jeg ville nok tage uddannelsen hvis jeg var dig, hvis det er det, du vil.

Men hvor er det fedt at du har fået sådan et sødt og forstående svar, det synes jeg, du skal takke dem for :-)
Stjernestøv
Forum-indlæg: 847
Område: Sjælland
Dato: 15/9 2010 12:18 | Indlæg redigeret den: 15/9 2010 12:19

Det med hunden ville jeg ikke kunne klare :@! Og jeg tror du bliver nødt til at gøre op med dig selv om du overhovedet ville kunne få dig selv til det.
Men hvis du kan, og hvis du vælger at begynde, kan du trøste dig med at hvis du ikke dræbte hunden havde en anden der havde fået din plads.. :'( Og måske er man heldige og lærene er til at snakke med?

Off topic: Der burde virkelig laves nogle veganske dyre-uddannelser.
Revati
Forum-indlæg: 55
Område: Århus
Dato: 15/9 2010 13:04

Det var da et sødt svar du fik :)

Men ikke sjovt at dissekere en hund... :(

Hvis du virkelig brænder for det, synes jeg godt det kan forsvares at være med på det der kræves. Du bliver jo dyrlæge og kan bruge din titel til at argumentere for dyrenes sag. Som dyrlæge vil din mening tælle mere for mange mennesker end den sandsynligvis gør nu, og måske kan du være med til at hjælpe langt flere dyr end de få som du vil skade ved at tage uddannelsen. Det er min mening.

Og jeg ville synes det var virkelig fint hvis jeg mødte en dyrlæge, der virkelig var glad for dyr!
Katala
Forum-indlæg: 27
Område: Nordjylland
Dato: 15/9 2010 13:05

Sikke et flot svar du fik, meget respektfuldt.

Jeg kan godt forstå din interesse for dyrevelfærd, men jeg tror, at man skal overveje meget hvilke reelle jobs der findes, når man skal vælge en uddannelse. Det er surt at læse i mange år, hvis man bagefter kun kan komme til at arbejde på en klinik eller med dyrehold.

I forbindelse med min uddannelse, er jeg blevet undervist i menneskelig anatomi. Jeg må sige, selvom der findes anatomiske atlas (en samling af meget detaljerede tegninger af menneskekroppen) er det noget helt andet når man ser den rigtige vare. Jeg har ikke selv svunget kniven, og kunne heller ikke forestille mig, at jeg ville have nerverne til det. Derfor har jeg svært ved at forestille mig, at man kan tage en uddannelse, hvor det i den grad er vigtigt, at have viden om forskellige dyrs anatomi, uden at dissekere ikke bare et, men mange dyr.
Er det så i orden at dissekere et raskt dyr? Tja, mennesker donerer deres krop til videnskaben, det er der nok ikke mange hunde, katte, rotter osv. der ville gøre. Men hvis der er tale om dyr, der alligevel skulle aflives af den ene eller anden grund, ville man måske kunne retfærdiggøre det.

Og så kommer man måske til humlen af det hele. Kan man retfærdiggøre over sig selv, at dissekere 100 dyr, hvis det på sigt betyder, at man kan redde 100.000 dyr? Vil man som veganer/vegetar være med til at slå dyr ihjel for at tage en uddannelse hvor man kan hjælpe dyr, eller vil man overlade faget til mennesker der ikke har den samme respekt for dyr?

Held og lykke med dit svære valg Warzywo :)
Warzywo
Forum-indlæg: 1101
Opskrifter: 2
Område: Sønderjylland
Dato: 15/9 2010 13:15

Mange tak for jeres svar! Hvor er I søde!

Katala: Egentlig vil jeg gerne bruge dyrlægeuddannelsen til at forske i dyrs adfærd/intelligens m.m og især at fremme adfærden blandt heste. Men jeg vil også elske at arbejde på en klinik hvis karakterne ikke giver til mere. Jeg synes nemlig det er et arbejde hvor man både hjælper dyrene og deres mennesker.
1
Forum-indlæg: 79
Område: KBH
Dato: 15/9 2010 13:49

Du skal tænke på at når du står og er færdig uddannet dyrelæge, så har du reelt en chance for at være med til at skubbe tingene i en go' retning
Men man skal også tænke på at man kan risikere at komme til at arbejde i industrien, eks. salgteri.
Den der med at stå i en dyrlægepraksis og være god ved dyr, er nok de færreste der kommer til at opleve, det er de pladser der er mest rift om, så der skal man nok have penge med hjemmefra, eller være godt gift !

Det vil være ærgerligt at tage en uddannelse, og man så ikke vil bestride de job der er aller flest af, indenfor området !

Forskning i adfærd, på dyrenes område, vil altid omfatte forsøgsdyr.
Da det er det dyre-medicinske område, og ikke det dyre-psykologiske, er der nok en del dyre-hjerne der skal undersøges efter dyrets død. Der bliver det jo rigtig vigtigt at man har stor erfaring i hvordan normale dyr ser ud indeni, og ikke bare lige en enkel, eksempelvis hund.

Jeg mener der er mange andre uddannelser der kunne have større relevans, i forhold til forskning i dyr, når du nu ikke kan få etikken til at holde...
Mrs Darling
Forum-indlæg: 1552
Opskrifter: 7
Område: KBH
Dato: 15/9 2010 15:48

"Men man skal også tænke på at man kan risikere at komme til at arbejde i industrien, eks. salgteri.
Den der med at stå i en dyrlægepraksis og være god ved dyr, er nok de færreste der kommer til at opleve, det er de pladser der er mest rift om, så der skal man nok have penge med hjemmefra, eller være godt gift !"

Man vælger jo selv om man vil tage de jobs, om man vil tage et job på et slagteri, eller om man, i en periode, hellere vil sidde i kassen i ghetto eller noget andet. Jeg har 2 veninder, der er dyrepassere, de perioder, hvor der ikke er job til dem i zoo (det er meget svært at blive fastansat derinde, derfor har de forskellige vikariater) laver de noget andet, da de ikke vil arbejde med forsøgsdyr eller stå i en dyrehandel. De går på dagpenge, får et barn, arbejder for dyrenes beskyttelse (på internatet) eller noget andet. Jeg kender en, der er dyrelæge (i Køge) og for hende har det ikke været svært at få job, det nok forskelligt og det handler sikkert os om hvorvidt man er god til sit job.

Mht. hvorvidt det er etisk forsvarligt, er det lidt på samme måde IMO at gå i krig for at redde menneskeliv. Ville du slå 1 person ihjel for at redde 1000? Det må være op til din samvittighed. Jeg kan se både for og imod, personligt kunne jeg ikke, men jeg kan godt li idéen om en vegansk dyrelæge.

Held og lykke med din beslutning kh Anja
Oy
Forum-indlæg: 489
Opskrifter: 4
Område: KBH
Dato: 15/9 2010 16:21

Jeg skal dissekere dyr på min uddannelse (biologi).

Har gjort op med mig selv, at de få dyr der dør pga mig der, er et offer jeg er villig til at give, fordi jeg i sidste ende med min uddannelse kan hjælpe mange andre...

Man er som regel i hold, så man går bare over til nogle andre og er med der, fremfor at tage sit eget dyr. Eller genbruger det, andre hold allerede har skåret i smadder :b

Jeg tvivler på det er anderledes ved dyrlæge. Jeg tror ikke man får en hund per studerende =)
Warzywo
Forum-indlæg: 1101
Opskrifter: 2
Område: Sønderjylland
Dato: 15/9 2010 16:38

Igen tak for svarene.

Oy - håber vi en dag mødes derude og redder dyreliv. :)
Moonie
Forum-indlæg: 1495
Opskrifter: 1
Område: Sydjylland
Dato: 15/9 2010 17:09


Jeg ville tage uddannelse.

Held og lykke, hvad end fremtiden måtte bringe.
Katja Ivalu
Forum-indlæg: 913
Opskrifter: 14
Område: KBH
Dato: 15/9 2010 18:09

Hvad så når man er dyrlæge og får nogen ind som \\\"bare\\\" lige vil have hunden aflivet ?

Personligt er jeg opvokset med et familiemedlem som brugte aflivning når hunden ikke var så spændende mere og måske krævede mere, end hvad en have og noget mad kunne opfylde, så jeg har et lidt blandet syn på dyrlæger, da jeg aldrig har været ude for at de sagde nej til en aflivning.lullu
Forum-indlæg: 1010
Område: KBH
Dato: 15/9 2010 18:23


Hvad så når man er dyrlæge og får nogen ind som \"bare\" lige vil have hunden aflivet ?

Personligt er jeg opvokset med et familiemedlem som brugte aflivning når hunden ikke var så spændende mere og måske krævede mere, end hvad en have og noget mad kunne opfylde, så jeg har et lidt blandet syn på dyrlæger, da jeg aldrig har været ude for at de sagde nej til en aflivning.


Der er faktisk dyrlæger der siger nej til den slags, så går ud fra at man til en vis grad selv har et valg, selv om man så muligvis vil miste noget indtjening på det.

I øvrigt gik jeg ud fra at man skulle dissekere flere syge dyr end raske - jeg har i hvert fald afleveret min døde kat hos dem (de havde haft den i behandling og havde alle dens journaler i forvejen), så de kunne bruge den til undervisning.

Ved nu ikke hvad jeg selv ville vælge hvis jeg var dig - du kommer jo nok ud for nogle ting, som ikke er så rare, på den anden side kan man måske også være med til at ændre noget, når man er færdig...
F:C:A:R
Forum-indlæg: 585
Område: KBH
Dato: 15/9 2010 18:33

En sådan uddanelse ville aldrig kunne laves vegansk. Og hvis man gjorde det, ville dyrelægen jo ikke ane en klap om, hvad de skulle gøre når de står med et rigtigt dyr der har brug for en operation. Menneske læger står altså også og skærer i lig når de er under uddanelse. ;)
...Uden at vide noget om det, kan jeg da heller ikke forestille mig at de danske uddannelser afliver hunde i flæng, for at uddanne elever. Mon ikke de prøver at skaffe nogle som allerede er blevet aflivet, pga ejeren eller noget?
Facon
Forum-indlæg: 138
Opskrifter: 1
Område: KBH
Dato: 15/9 2010 19:00

Jeg mener vi skal passe på med at ophøje veganisme og ikke-menneskelige dyr til noget, der står over alt andet. Som det tidligere er skrevet ville man jo aldrig fordømme lægevidenskaben fordi den skærer i mennesker, da sigtet med uddannelsen netop er at hjælpe disse. På samme måde er der ikke noget galt med eller "synd" ved at andre dyr dør og skæres i, da dette igen har et formål.
Dyr dør hele tiden i naturen, og som mennesker har vi uanset hvad andel i dette, f.eks. ved produktionen af plastic, der kommer fra olie, som lækkes i havet og dræber fugle og havliv. Problemet opstår idet dyr betragtes som ejendom, udnyttes i produktion og med overlæg tortureres og dræbes. Et ikke-menneske liv er ligeså meget værd som et menneske liv. At dræbe en hund for at undersøge den, er altså ligeså etisk forsvarligt som at dræbe et menneske med samme formål. Det hele må efter min vurdering stå og falde med, hvorvidt dyret er selvdødt eller uhelbredeligt sygt.
Marcus
Forum-indlæg: 3073
Opskrifter: 2
Område: KBH
Administrator
Dato: 15/9 2010 19:21 | Indlæg redigeret den: 15/9 2010 19:29

Jeg tænker ligesom Anja (krig for at redde menneskeliv) - Jeg tror enten, jeg ville vælge et andet område, eller insistere på ikke at lave in vivo dyreforsøg, vivisektioner og sikre mig jeg ikke indirekte fik dyr slået ihjel til post mortem forsøg. Måske nogle universiteter i sverige er mere progressive på det område, ift. det større antal vegetarer og veganere?
Alternativt kan man måske gå i forsker-retningen i stedet, og undersøge om nogle af psykologi-områderne kan fokusere på andre dyrearter, eks. http://en.wikipedia.org/wiki/Comparative_psychology eller i en biologisk retning eksempelvis Zoologi?

RET: Vivisektioner tilføjet.
http://en.wikipedia.org/wiki/Vivisection
Warzywo
Forum-indlæg: 1101
Opskrifter: 2
Område: Sønderjylland
Dato: 15/9 2010 19:27

Tak for forslagene Marcus! Jeg kender ikke det der comparative psychology men vil helt sikkert se mere på det.
Inden for zoologien skal man også skære i dyr og lave dyreforsøg ifl. nogle der var på uddannelsen som skrev i min uddannelse-tråd.
Sider: 1 2 3 > >>