Opskrifter:
Forumtråde:
Profiler:

Forsøgsdyr

 

Gæsteforum

MN
(Gæst)
Dato: 31/1 2012 09:15

Hej Alle!
Jeg fortalte en veninde igår hvorfor jeg hverken spiser kød eller mejeriprodukter, og til stor glæde, viste hun fuld forståelse og mente på ingen måde veganere er hysteriske! Fedt, fedt.. Men da jeg derefter fortalte at jeg havde slået tre mus ihjel i lab den pågældende dag, selvom jeg synes det var forfærdeligt og ubehagligt, (Jeg er molekylærbiologi, og deltager i en forskningsgruppe der forsker i neurodegerative sygdomme) mente hun at det var hyklerisk og dobbeltmoralsk at jeg ikke ville spise kød og mejeriprodukter når jeg kunne slå dem ihjel.. Er jeg den eneste der mener at det kan lade sig gøre at være veganer, men stadig arbejde med laboratoriedyr? Fordi man bliver nød til at slå dem ihjel er jo ikke ensbetydende med at man nyder det, og derudover synes jeg at det tjener to vidt forskellige formål. Kød-spisere spiser kød for at tilfredsstille smagsreceptore på tungen, hvorimod forskning bidrager til behandling af forfærdelige sygdomme.. Selvfølgelig kan jeg godt se modargumenterne udfra speciesism, men hvad nu hvis det var en af Jeres kære der blev ramt af en forfærdelig sygdom, og at vedkommende kunne reddes ved at ofre 1000 mus, ville I så ikke gøre det?
Barnabas
Forum-indlæg: 146
Område: Bornholm
Dato: 31/1 2012 09:26 | Indlæg redigeret den: 31/1 2012 10:02

Det handler vel om, hvorfor du har valgt at være veganer, hvis det er pågrund af dit helbred, ja så har du vel ryggen fri.

Har du valgt det pågrund af dyrevelfærd, ja, så har du efter min mening et problem, og jeg har en tendens til at holde med din veninde.

Under alle omstændigheder er det op til din egen samvittighed, men lad vær med at komme med undskyldninger, over for dig selv og andre.
Julie Lea
Forum-indlæg: 1134
Opskrifter: 2
Område: KBH
Dato: 31/1 2012 09:49

Så vidt jeg ved er der udviklet alternativer til dyreforsøg, computer-simulationer, in vitro-forsøg osv. Jeg kan godt se dilemmaet, også mht sygdomsbehandling, men forsøgsdyr udsættes for lige så store lidelser som dyr i fabrikslandbruget. Det forekommer mig også ulogisk at bruge dyr til at forske i sygdomme hos mennesker.
Argumentet om at det er nødvendigt holder i hvert fald ikke helt.
Men det er vel et spørgsmål om at brugen af forsøgsdyr skal udfases langsomt og at man skal sørge for at de lider mindst muligt. I sidste ende må du vel bare gøre en forskel der hvor du kan. Muligvis udbrede kendskabet til alternativer til dyreforsøg via din arbejdsplads, eller argumentere for bedre dyrevelfærd, større bure osv. Men det er nemt for mig at sige, jeg ved ikke hvordan dine arbejdsvilkår er og er ikke i dine sko.
Eline
Forum-indlæg: 512
Opskrifter: 6
Område: KBH
Dato: 31/1 2012 09:59

Men hvad siger MN selv til alternativerne til at bruge dyr? Altså de alternativer som Julie Lea snakker om. Jeg kender ikke til dem selv, men eftersom MN er med i en forskningsgruppe skulle man synes, at hun kendte noget til det? Og måske ved hvorfor man ikke bruger disse alternativer.
For mig at se er det en no brainer; jeg foretrækker dyreforsøg frem for, at mennesker dør af sygdomme. Ja det er speciesisme. Det har jeg ikke noget problem med.
Jeg er som sådan heller ikke så optaget af, hvorvidt du MN er dobbeltmoralsk eller ej fordi du har et arbejde, der inkluderer dyreforsøg. For mig er det meget mere vigtigt at du har valgt at leve vegansk (spisevaner), og det betyder altså trods alt en masse godt, selvom der så er nogle, der vil mene, at det ophæves af dit arbejde:) Jeg synes du skal fortsætte med at forske for mindsket sygdom, og spise vegansk. Hvem ved, måske kommer der en dag en mulighed for, at dit arbejde ikke direkte inkluderer drab på dyr, og det ville vel ikke være så tosset heller.

Hmmm kan godt se det måske virker noget modsætningsfyldt, men jeg synes ikke det kan passe at man ikke "må" leve vegansk uden at blive skældt ud, fordi man engang tog et karrierevalg, som man nu er glad for, der umiddelbart er i modstrid med ens kostvaner. Jeg synes MN skal forblive en glad veganer og glad for det mere hun gør for sundhed, dyr og miljø en så mange andre omnivore gør.
Julie Lea
Forum-indlæg: 1134
Opskrifter: 2
Område: KBH
Dato: 31/1 2012 10:07

Jeg har læst om alternativerne via PETA´s hjemmeside. Der findes også en dansk forening, der hedder Forsøgsdyrenes Værn. Jeg er bange for at det er økonomi, der gør at de alternative metoder ikke er udbredt herhjemme:(
MN
(Gæst)
Dato: 31/1 2012 10:18

Julie Lea: Den vil jeg selvfølgelig tjekke i aften :)
Julie Lea
Forum-indlæg: 1134
Opskrifter: 2
Område: KBH
Dato: 31/1 2012 10:29

Håber meget, du finder en løsning på dit dilemma kh Julie:)
Marcus
Forum-indlæg: 3073
Opskrifter: 2
Område: KBH
Administrator
Dato: 31/1 2012 15:38 | Indlæg redigeret den: 31/1 2012 18:16

Jeg mener ikke det er foreneligt med veganisme, nej, men med strikt vegetarisme er det, netop fordi det ikke nødvendigvis implicerer etik i samme grad. Jeg synes dog på ingen måde du lige så godt kan være leve som omnivore af den grund, men jeg synes det ville gøre din egen position inkonsistent HVIS du forsøger at sige/udvise noget generelt om at mennesker eks. ikke bør udnytte andre dyrearter [som også veganisme ville implicere].
Selvfølgelig kan jeg godt se modargumenterne udfra speciesism, men hvad nu hvis det var en af Jeres kære der blev ramt af en forfærdelig sygdom, og at vedkommende kunne reddes ved at ofre 1000 mus, ville I så ikke gøre det?

Ville du acceptere at andre slog dig ihjel for at redde 1000 andre? Eller at en gruppe mennesker satte en computer til at udvælge et tilfældigt CPR-nummer for hver 1000ende beboer i landet, til at være ufrivillige kræftforskningsobjekter resten af deres liv [hvoraf en masse nok ville blive dræbt ret hurtigt]?

Jeg gider umiddelbart ikke rigtig gå mere i dybden med det denne gang, men jeg skriver lidt mere [men faktisk ikke nok] om min holdning herinde: http://vegetarkontakt.dk/?-er-dyrlaegeuddannelsen-etisk-forsvarligt=53356

RET: Men selvom jeg ikke mener du er veganer, synes jeg stadig du skal forsøge at sprede veganisme så meget som muligt!
longevitynow
Forum-indlæg: 709
Område: KBH
Dato: 31/1 2012 16:22 | Indlæg redigeret den: 31/1 2012 16:22

MN
Jeg vil også gerne være molekylærbiolog og jeg har fået at vide at det sagtens kan lade sig gøre at være det uden at lave forsøg på dyr. Er det noget du kan bekræfte?
MN
(Gæst)
Dato: 31/1 2012 17:29

molekylærbiolog er mange ting, du kan bl.a. også forske i planter og det kræver selvfølgelig ikke arbejde med forsøgsdyr, men ellers ved jeg der er rigtig mange andre forskergrupper der gør.. men må indrømme jeg ikke kan gi dig nøjagtige svar..
Taabis
Forum-indlæg: 491
Opskrifter: 2
Område: KBH
Dato: 6/2 2012 21:04

Jeg har lige fået en mail, med en fin artikel indenfor emnet jeg lige ville dele:

http://universitetsavisen.dk/videnskab/du-kan-ikke-vaere-god-ved-dyrene

Julie Lea skriver: "forsøgsdyr udsættes for lige så store lidelser som dyr i fabrikslandbruget".

Det tror jeg er en misforståelse (læs eventuelt ovenstående artikel), i forskningsmiløer hersker helt anderledes forhold end i landbruget - men det vil MN sikkert kunne sige mere om, da jeg tror hun må have større erfaring på området. MN, er det din opfattelse at forsøgsdyrene lider?
tingle
Forum-indlæg: 91
Område: KBH
Dato: 6/2 2012 21:49

Man kan ikke blive biolog uden at enten slå forsøgsdyr ihjel,eller se på de blir det.
Jeg startede på biologi studiet en del år siden,ville være havbiolog, men måtte simpelthen stoppe efter 1 år.
Meget er selvfølgelig teoretisk, men der er mange forsøg med frøer,mus og rotter. Jeg ville ikke selv være med til noget,og havde det frygteligt med at være til stede.
Fik at vide ,det ville blive meget værre senere på studiet,og hvis jeg ville læse biologi,måtte jeg lære at slå dyr ihjel. På det tidspunkt var jeg også blevet vegetar.
Og har siden prøvet at sætte mig ind i tingene,før jeg tog del i noget, eller hvad jeg spiste og hvor det kom fra. Det er nok gået noget langsomt,men jeg kan mærke at der er noget der nærmer sig veganer
Marianne48
Forum-indlæg: 2395
Område: Odense
Dato: 6/2 2012 23:03 | Indlæg redigeret den: 6/2 2012 23:15

Det kan da godt være at forsøgs dyrene ikke lider nær så meget her i D. K., men det gør de til gengæld i flere lande udenfor Danmark.:( :@

Tjek evt. inde på Peta' s hjemmeside om og/eller Forsøgsdyrenes Værn.

http://www.peta.com

http://www.forsoegsdyrenes-vaern.dk/
Julie Lea
Forum-indlæg: 1134
Opskrifter: 2
Område: KBH
Dato: 6/2 2012 23:10

Det er også mest forholdene for de amerikanske forsøgsdyr, jeg kender til, via PETA. Så nej, har ikke belæg for at sammenligne forholdene for danske forsøgsdyr med danske produktionsdyr, sorry. Men det er vel lidt den samme problemstilling som med kød fra fritgående dyr. "Det er i orden at spise kød, fra dyr der har haft et godt liv" er vel lidt det samme som at sige at "det er ok at eksperimentere med dyr, der har det godt"!? Det bedste ville vel være, hvis dyrene bare fik lov at være i fred!?
Marianne48
Forum-indlæg: 2395
Område: Odense
Dato: 6/2 2012 23:34 | Indlæg redigeret den: 7/2 2012 12:06

Hvis man scroller ned og læser de forskellige artikler inde på Forsøgsdyrenes Værns hjemmeside, så kan man læse om hvor "godt" forsøgsdyrene "har det" her i EU.
Og helt grotesk og ondt den vanvigtige udnyttelse og behandling af aber til dyreforsøg!!! :@ :@ :@ :(

et andet godt link.

http://www.forsoegsdyr.wordpress.com

Hvor der linkes direkte til Forsøgsdyrenes Værns hjemmeside med beskrivelse af alle de gode alternativer til dyreforsøg.
Leif Varmark
Forum-indlæg: 3649
Område: Sjælland
Denne bruger har doneret penge til at holde Vegetarkontakt.dk kørende.
Dato: 7/2 2012 10:17

Kvalificerede artikler om etisk forskning finder du her:

http://pcrm.org/
Silvana
(Gæst)
Dato: 5/12 2018 11:04

Faldt lige over dette ældre forumindlæg, og hvis nogle vil vide noget om forsøgsdyr i Danmark, kritiske dyreforsøgs-studier og alternativer, kan jeg anbefale denne dansksprogede side, som er oprettet i forbindelse med det europæiske borgerinitiativ stopvivisection.eu : https://stopvivisektionnet.wordpress.com/
Gæstenavn:


Kontroltekst:
Skriv denne tekst i tekstfeltet nedenunder.:
Formattering: [b] Fed [/b]   [i] Kursiv [/i]   [u] Understreget [/u]   [img] Billede-URL [/img]   [q] Citat [/q]   [q=kilde] Citat [/q]
:) =   :D =   :( =   ;) =   :$ =   :p =   :/ =   <3 =   !ja =