Opskrifter:
Forumtråde:
Profiler:

Fejlernærede veganerbørn

 

Grønne Børn

dann
Forum-indlæg: 204
Område: KBH
Dato: 26/6 2016 03:45 | Indlæg redigeret den: 26/6 2016 05:26

Børnelæge Charlotte Siggard Rittig fra Aarhus Universitetshospital siger, at hun oplever børnediæterne som et modefænomen:
»Jeg møder i stigende omfang forældre, der forholder sig fuldstændig ukritisk til diæter, de læser om på nettet.«
http://jyllands-posten.dk/indland/ECE8799641/laeger-flere-og-flere-foraeldre-saetter-boern-paa-omstridte-diaeter/
Nogle patienter glemmer man aldrig, og for overlæge Flemming Skovby, som har 31 års erfaring på Rigshospitalet, er to veganske børn blandt dem.
http://www.jyllands-posten.dk/protected/premium/indblik/Indland/ECE8797886/naar-en-overlaeges-raad-har-samme-autoritet-som-en-bloggers/
Serenity
Forum-indlæg: 1672
Område: Nordjylland
Dato: 26/6 2016 07:51 | Indlæg redigeret den: 26/6 2016 08:10

Måske sundhed i højere grad skulle på skoleskemaet? Indtil det sker må vi være dygtige til at informere hinanden.
dann
Forum-indlæg: 204
Område: KBH
Dato: 26/6 2016 10:27 | Indlæg redigeret den: 26/6 2016 11:25

Vi er nogle stykker, der har snakket om, at (ikke kun) skolebørn burde lære nogle af de mest basale ting omkring forskellen på viden(skab) og pseudoviden(skab).
I en verden, hvor medicinalindustrien og store fødevareleverandører betaler og derfor i vid udstrækning kontrollerer den forskning (og ikke mindst forskningsformidling, der laves på sundhedsområdet, og hvor leverandører af såkaldt komplementær og/eller alternativ medicin, der ligeledes ønsker at sælge sine varer og tjenesteydelser til ret uvidende kunder, der er forudsætningsløse med hensyn til at vurdere tilbuddene og i vid udstrækning baserer deres valg på ønsketænkning, i en sådan verden er det alt for let for skruppelløse individer at slå sig op på diverse mirakelkure og -diæter, hvoraf de værste er decideret skadelige og en stor del af resten bare uvirksomme.
Hvor man før i tiden fik alle løgnene præsenteret i ugeblade henvendt til funktionelle analfabeter, har de sociale medier gjort det muligt for charlataner at springe dette led over og henvende sig direkte til markedet med påstande, der undertiden lige så godt kunne stamme fra serier som X-files eller Åndernes magt. Samtidig flyttes reklamepengene væk fra de traditionelle medier, som begynder at fodre ønsketænkningen i stedet for at kritisere dem, der leverer alle løgnene.
Nøgtern information er blevet udgrænset i samme grad - der er ikke penge i lortet - men lidt er der da tilbage. Jeg kan fx anbefale videnskabsjournalisten Ben Goldacre, der går i flæsket på både Big Pharma og alternativ medicin (og alternativ ernæring):
http://www.badscience.net
Jeg er ved at læse hans bog Bad Science færdig og skal bagefter i gang med Bad Pharma. Også hans I Think You'll Find It's a Bit More Complicated Than That er en del min planlagte sommerferielæsning! :-)
https://en.wikipedia.org/wiki/Bad_Science_(book)
https://en.wikipedia.org/wiki/Bad_Pharma
https://www.amazon.co.uk/Think-Youll-Find-More-Complicated/dp/0007505140
dann
Forum-indlæg: 204
Område: KBH
Dato: 26/6 2016 13:12

PS Et af de eksempler på konsekvenserne af udbredelsen af falsk information, som Ben Goldacre nævner i Bad Science, er Dr. Spock, som var en anerkendt amerikansk børnelæge i 1950'erne - også her i landet!. (Og han har intet at gøre med Star Trek! :) )
The paediatrician Dr Benjamin Spock wrote a record-breaking best-seller called Baby and Child Care, first published in 1946, which was hugely influential and largely sensible. In it, he confidently recommended that babies should sleep on their tummies. Dr Spock had little to go on, but we now know that this advice is wrong, and the apparently trivial suggestion contained in this book, which was so widely read and followed, has led to thousands, and perhaps even tens of thousands, of avoidable cot deaths. The more people are listening to you, the greater the effects of a small error can be. (cot death er det, der på dansk hedder vuggedød)
I Vegetarkontakt-sammenhæng kan man kun opfordre til, at folk ikke ukritisk videregiver påstande, som de har fundet på nettet eller hørt på cafe eller deres frisør, uden at undersøge dem først. Det er de færreste, der har lige så stor gennemslagskraft som Dr. Spock, men man bør tænke sig lidt om, før man anbefaler en eller anden fødevare som kur mod et eller andet og måske på den måde får folk til at undlade at søge rigtig behandling eller til at gøre det for sent (Steve Jobs!), eller før man opfordrer til at undlade at vaccinere børn med gennemtestede forebyggende vacciner, bare fordi en eller anden entreprenant forretningsdrivende forsøger at score kassen på 'homøoprofylakse' eller lignende, som kan koste liv og ikke har nogen som helst eksistensberettigelse i den virkelige verden.
vericon
Forum-indlæg: 698
Opskrifter: 1
Område: Sydjylland
Denne bruger har i år '14 doneret penge til at holde Vegetarkontakt.dk kørende.
Dato: 26/6 2016 21:08

Hej
en ret så forbløffende dømmekraft:
"ikke har nogen som helst eksistensberettigelse i den virkelige verden."
Det må virkeligt være ret besværligt at administrere :)

Alt godt
HJ
Serenity
Forum-indlæg: 1672
Område: Nordjylland
Dato: 27/6 2016 11:20

vericon
Det er faktisk ikke så svært for mennesker som tænker logisk og ved lidt om den videnskabelige metode :)
dann
Forum-indlæg: 204
Område: KBH
Dato: 27/6 2016 13:35 | Indlæg redigeret den: 27/6 2016 18:40

Homøopati-industrien er en af de ting, som Ben Goldacre har taget fat i adskillige gange:
Here is a model trial for homeopathy. You take, say, 200 people, and divide them at random into two groups of 100. All of the patients visit their homeopath, they all get a homeopathic prescription at the end (because homeopaths love to prescribe pills even more than doctors) for whatever it is that the homeopath wants to prescribe, and all the patients take their prescription to the homeopathic pharmacy. Every patient can be prescribed something completely different, an "individualised" prescription - it doesn't matter.
Now here is the twist: one group gets the real homeopathy pills they were prescribed (whatever they were), and the patients in the other group are given fake sugar pills. Crucially, neither the patients, nor the people who meet them in the trial, know who is getting which treatment.
This trial has been done, time and time again, with homeopathy, and when you do a trial like this, you find, overall, that the people getting the placebo sugar pills do just as well as those getting the real, posh, expensive, technical, magical homeopathy pills.
http://www.npr.org/sections/thetwo-way/2014/02/04/271648691/watch-the-creationism-vs-evolution-debate-bill-nye-and-ken-ham
dann
Forum-indlæg: 204
Område: KBH
Dato: 2/7 2016 13:57

http://jyllands-posten.dk/indland/ECE8818173/familiers-kostregler-giver-boern-spiseforstyrrelser/
Serenity
Forum-indlæg: 1672
Område: Nordjylland
Dato: 2/7 2016 15:32 | Indlæg redigeret den: 2/7 2016 16:21

Hendes kollega Ulla Moslet, der er formand for foreningen for behandlere og forskere i spiseforstyrrelser, Dansk Selskab for Spiseforstyrrelser, vil ikke sætte et tal på, hvor mange af de unge patienter der er startet ud med at være på en særligdiæt, f.eks. stenalderkost:

»Men vi møder dem. Og vi undrer os over, hvorfor en kost fra stenalderen, hvor folk blev omkring 30 år gamle, skulle være god,« sigerUlla Moslet."

God pointe!

Mht. kommentaren om gluten så kan det altså være en god ide for nogle mennesker at undgå det, og det gælder ikke kun for dem som har en alvorlig gluten allergi, hvor de får meget ondt i maven af at spise det. Flere mennesker er fx sluppet af med symptomer på restless legs syndrome efter at de begyndte at undgå det eller skære ned på indtaget. Om problemet så opstod på grund af indholdet af gluten eller andre ting i de fødevarer som de undgår er irrelevant, da de har fået det bedre. Jeg er selv blevet symptomfri efter jeg stoppede med at spise pasta næsten hver dag.