Toor Dal

Madklubber & fællesspisning
Dato: 7/1 2010 14:40 | Indlæg redigeret den: 7/1 2010 14:41
Er der ikke en af jer kloge hoveder, der kan fortælle mig, hvad toor dal hedder på dansk?
Det indgår i en masse opskrifter på Dal..
Er der ikke en af jer kloge hoveder, der kan fortælle mig, hvad toor dal hedder på dansk?
Det indgår i en masse opskrifter på Dal..
Dato: 7/1 2010 15:04 | Indlæg redigeret den: 7/1 2010 15:05
Ja, toovar bønner eller flækærter åbenbart
http://www.google.dk/search?hl=da&source=hp&q=%22toor+dal%22&meta=lr%3Dlang_da&aq=f&oq=
Ja, toovar bønner eller flækærter åbenbart

http://www.google.dk/search?hl=da&source=hp&q=%22toor+dal%22&meta=lr%3Dlang_da&aq=f&oq=
Dato: 8/1 2010 00:04 | Indlæg redigeret den: 8/1 2010 00:04
Ja, alle de forskellige dal-retter er egentlig bare bønne/linseretter og er navngivet efter bønnen/linsens navn. Flækærter kan i øvrigt godt erstattes af gule ærter, hvilket sikkert fås ret billigt i de fleste supermarkeder
Jeg har prøvet at lave dal på gule ærter, men jeg kan nu bedst lide linse-dal.. Men det kommer nok også lidt an på hvilke krydderier der bruges.. God fornøjelse
Ja, alle de forskellige dal-retter er egentlig bare bønne/linseretter og er navngivet efter bønnen/linsens navn. Flækærter kan i øvrigt godt erstattes af gule ærter, hvilket sikkert fås ret billigt i de fleste supermarkeder

Jeg har prøvet at lave dal på gule ærter, men jeg kan nu bedst lide linse-dal.. Men det kommer nok også lidt an på hvilke krydderier der bruges.. God fornøjelse

Dato: 8/1 2010 10:48 | Indlæg redigeret den: 8/1 2010 10:48
Tak for info
men er flækærter og gule ærter ikke det samme?
Tak for info

men er flækærter og gule ærter ikke det samme?
Dato: 8/1 2010 17:32 | Indlæg redigeret den: 8/1 2010 17:39
Det kan godt være hehe.. troede flækærter var lidt mindre, men jeg vil ikke lægge hovedet på blokken..
Måtte lige tjekke:
Ja ok.. måske flere danskere bare ergået over til betegnelsen flækærter for at slippe for "gule ærter" associationen - synes heller ikke rigtigt det klinger.. I aften skal vi have ris og gule ærter.. lyder ikke så eksotisk
Det kan godt være hehe.. troede flækærter var lidt mindre, men jeg vil ikke lægge hovedet på blokken..

Måtte lige tjekke:
Gule ærter
Kendetegn: Gule ærter er de modne og tørrede frø fra specielle ærtesorter. Flækærter er halve gule ærter.
Anvendelse: Til gule ærter med flæsk. Gule ærter skal stå i blød, inden de koges.
Kendetegn: Gule ærter er de modne og tørrede frø fra specielle ærtesorter. Flækærter er halve gule ærter.
Anvendelse: Til gule ærter med flæsk. Gule ærter skal stå i blød, inden de koges.
Ja ok.. måske flere danskere bare ergået over til betegnelsen flækærter for at slippe for "gule ærter" associationen - synes heller ikke rigtigt det klinger.. I aften skal vi have ris og gule ærter.. lyder ikke så eksotisk

Dato: 27/1 2010 18:39 | Indlæg redigeret den: 28/1 2010 17:23
De kan godt minde om flækærter, men har en anden konsistens, når de koges efter min mening.
Du kan købe dem i den indiske forretning East-West på hjørnet af Vesterbrogade og vejen efter Enghavevej, når man kører ind mod centrum.
Jeg bruger dem til sambar, rasam og keerai, som alle er sydindiske retter.
De kan godt minde om flækærter, men har en anden konsistens, når de koges efter min mening.
Du kan købe dem i den indiske forretning East-West på hjørnet af Vesterbrogade og vejen efter Enghavevej, når man kører ind mod centrum.

Jeg bruger dem til sambar, rasam og keerai, som alle er sydindiske retter.
Dato: 17/9 2023 10:16
Toor dal er gule flækærter, som er en speciel slags af ærtefamilien og på engels hedder pigeonpeas, på dansk dueærter.
Så vidt jeg har læst mig til, er det ikke de samme som gule ærter, derfor, som “stjerne” rigtig nok siger, har de en anden konsistens og smag, jeg tror mere nøddeagtig konsistens.
Det vi kender som gule ærter allerede blev dyrket i Danmark i bronzealderen og er tilsyneladende ikke andet end tørre grønne ærter
https://guleaerter.dk/om-mollerens/
Toor dal, = pigeon peas på engelsk og dueærter på dansk , blev derimod opdyrket i Indien allerede 3000 år siden og blev først introduceret i Europa i kolonialismens tid.
Så vidt jeg har forstået tilhører de begge ærtefamilien men har forskellige oprindelser som giver dem forskellige konsistens- og smagsegenskaber
https://specialtyproduce.com/produce/Pigeon_Peas_11653.php
Jeg tror godt, man kan erstatte dem med de almindelige gule ærter men oplevelsen er nok lidt en anden
Jeg har ikke selv smagt dem endnu, men har lige købt en pose og skal eksperimentere lidt efter nogle indiske opskrifter (af indere)
Toor dal er gule flækærter, som er en speciel slags af ærtefamilien og på engels hedder pigeonpeas, på dansk dueærter.
Så vidt jeg har læst mig til, er det ikke de samme som gule ærter, derfor, som “stjerne” rigtig nok siger, har de en anden konsistens og smag, jeg tror mere nøddeagtig konsistens.
Det vi kender som gule ærter allerede blev dyrket i Danmark i bronzealderen og er tilsyneladende ikke andet end tørre grønne ærter
https://guleaerter.dk/om-mollerens/
Toor dal, = pigeon peas på engelsk og dueærter på dansk , blev derimod opdyrket i Indien allerede 3000 år siden og blev først introduceret i Europa i kolonialismens tid.
Så vidt jeg har forstået tilhører de begge ærtefamilien men har forskellige oprindelser som giver dem forskellige konsistens- og smagsegenskaber
https://specialtyproduce.com/produce/Pigeon_Peas_11653.php
Jeg tror godt, man kan erstatte dem med de almindelige gule ærter men oplevelsen er nok lidt en anden

Jeg har ikke selv smagt dem endnu, men har lige købt en pose og skal eksperimentere lidt efter nogle indiske opskrifter (af indere)