Opskrifter:
Forumtråde:
Profiler:

De Satans Kidneybønner

 

Madlavning

DDB
Forum-indlæg: 298
Område: KBH
Dato: 15/2 2010 17:50

.. Jeg har simpelthen problemer med at kunne fordøje de bønner ordentligt. Og derfor leder jeg så efter, bønner, som er kendt for at være letfordøjelige og lignende ;)

-Er der nogle af jer, som har/har haft lignende problemer med kidneybønner?..

-Jeg har hørt, at mungbønner skulle være letfordøjelige - er det rigtigt? Og hvis det er, hvordan kan det være, lige præcis de bønner er lettere at fordøje?

-Er der andre bønner, som er lette at fordøje?.. og lig et sidste spørgsmål, linser hører da indenunder den kategori af letfordøjelige sager, eller?

Tak til den, som byder :)
Leif Varmark
Forum-indlæg: 3649
Område: Sjælland
Denne bruger har doneret penge til at holde Vegetarkontakt.dk kørende.
Dato: 15/2 2010 18:19 | Indlæg redigeret den: 15/2 2010 18:25

Har du prøvet at lægge dem længere tid i blød og koge dem i længere tid?

Visse bønnearter - havebønner og Pralbønner, dvs. f.eks. Hvide bønner, brune bønner, sorte bønner, pintobønner og især kidneybønner m.fl. indeholder giftige proteinstoffer, som kaldes lektiner (hæmaglutiner). Spiser man dem uden de er kogt ordentligt, kan man få opkasrninger, diarré og i alvorligere tilfælde mavekramper og blødning. Lektinerne ødelægges ved i blødsætning og kogning. De fleste bønner indeholder også stoffer, som hæmmer fordøjelsen af protein. Disse stoffer nedbrydes ligeledes ved kogning.

Jeg foreslår 12-24 timers iblødsætning og ½-1 times kogning ved 100 grader celcius.

Følgende bønner/linser anbefales til spiring og må vel derfor anses for værende letfordøjelige:

Mungbønner, azukibønner, vignabønner, røde, grønne og sorte linser, sortøjebønner.

Mon ikke også vores gode gamle gule ærter er gode her?

Skipper Skræk
Forum-indlæg: 1232
Opskrifter: 1
Område: KBH
Dato: 15/2 2010 18:32

Altså, det er vigtigt man skyller grundigt efter man har haft dem i blød, og eventuelt skifter vand undervejs. Man kan også koge i to hold vand, og først tilføje dem til retten senere hvis det er en gryde ret. Og selvfølgelig skylle dem igen efter man har kogt dem inden man smider dem i retten.
Lektinerne koges vidst ikke i stykker nemmerli', har jeg hørt en meget meget klog mand sige. Eller hvad det nu er der er giftig og giver gas og alt mulig anden ubehag.
Samme gælder kikærter.

I ayurveda mener jeg at man kun anbefaler mungbønner til folk der har maveproblemer, udover linser.
Leif Varmark
Forum-indlæg: 3649
Område: Sjælland
Denne bruger har doneret penge til at holde Vegetarkontakt.dk kørende.
Dato: 15/2 2010 18:39

Den der meget, meget kloge mand, du har hørt, det skulle vel ikke være Peter D'Adamo, ham med blodtypediæten? Han er hverken meget klog eller rigtig klog!
Skipper Skræk
Forum-indlæg: 1232
Opskrifter: 1
Område: KBH
Dato: 15/2 2010 18:45

Nej. En herinde ;D
Black
Forum-indlæg: 1170
Opskrifter: 4
Område: KBH
Denne bruger har doneret penge til at holde Vegetarkontakt.dk kørende.
Dato: 15/2 2010 21:53 | Indlæg redigeret den: 15/2 2010 21:58

Hej DDB

Jeg har aldrig oplevet problemer med bønner. Er det kun kidney bønner du oplever problemer med? Kikærter er jo ikke en rigtig bønne og udblødningsvandet er ikke giftigt. Jeg koger kikærter i kun 25 min efter at have læst i "Det kærlige køkken", at det var nok. Så vil tro, at kikærter kunne være et godt bud på noget letfordøjeligt protein.

Ifølge "det kærlige køkken" indeholder hestebønner og sojabønner ikke lektin, hvis det er netop dette, du reagerer på. Dog, efter hvad jeg har læst, skulle kogning nedbryde lektin. Det er ikke en god idé at tilsætte salt til bønnerne under kogning, da kogetiden forlænges. Citronsaft har den modsatte effekt.

Der skulle også findes nogle indiske krydderier, som skulle være gode mht fordøjelsen, som man skal koge bønnerne med. Jeg kan bare ikke huske hvilke, men du kan evt. prøve at spørge i en etnisk butik.

Ellers kan du prøve at spire eksempelvis azukibønner eller linser, før du koger dem, det skulle også hjælpe på fordøjelsen. Hvis du smider bønner i blenderen og laver fars (efter de er kogt), så vil en del af fibrene blive revet over og dermed også gøre bønnerne lettere at fordøje.

Men ellers så prøv at udblød dem i længere tid og kog dem i tilsvarende i længere tid med lidt citronsaft.

Good luck :)
Katja Ivalu
Forum-indlæg: 913
Opskrifter: 14
Område: KBH
Dato: 15/2 2010 22:05

Hing har en fordøjelsesfremmende effekt og så gir det en dejlig smag i feks. dhal, ellers kan man tygge fennikel frø efter maden de virker ligeså fordøjelsesfremmende og modvirker gasdannelse !
DDB
Forum-indlæg: 298
Område: KBH
Dato: 16/2 2010 15:40

TUSIND TAK for alle svarene :D

Leif: Så vil jeg prøve at sætte dem i blød i længere tid - hvad er Vignabønner? Dem har jeg aldrig hørt om...

Granat: Jeg har også hørt om dét at koge i 2 hold vand.. kunne være jeg skulle give det en chance, inden jeg fuldstændig "dismisser" kidneybønner :)

Black: Indtil videre synes jeg kun, jeg har fået problemet, når jeg spiser kidneybønner.. koge kikærter i 25 min - det lyder da helt vildt! Sidste gang jeg kogte kikærter, var de ikke engang møre efter 1.5 timer, selvom de havde stået i blød i over 12 timer.. hvad er hemmeligheden? ;)

Katja: Hing - kan man evt købe det hos den etniske købmand? Har aldrig hørt om det krydderi - kan du evt prøve at beskrive smagen? :)
Katja Ivalu
Forum-indlæg: 913
Opskrifter: 14
Område: KBH
Dato: 16/2 2010 15:53

DDB - det hedder også dyvelsdræk og asafoetida og er en rod lidt hen af ingefær og galanga, det fåes i Dhadra og Pakfood og det smager nice er dog lidt svært at beskrive smagen, den er helt sin egen :D

http://www.spicesofindia.co.uk/acatalog/Indian-Food-Vandevi-Asafoetida-Powder-Hing.html
Leif Varmark
Forum-indlæg: 3649
Område: Sjælland
Denne bruger har doneret penge til at holde Vegetarkontakt.dk kørende.
Dato: 16/2 2010 15:57

Vignabønner? Næh, dem har jeg heller ikke hørt om! Jeg har bare skrevet af efter en 20 år gammel brochure, jeg havde liggende fra Levnedsmiddelstyrelsen, som det hed engang!:$

Men vi har jo Google. Hvis du ellers kan holde ud at læse noget fra Arla uden at få kvalme, så er her en udmærket bønneguide (de bruger samme brochure).

http://leksikon.arla.dk/Guides/Balgfrugtguide/

Sig mig engang, har du noget underligt vand? Alle os andre kan sagtens koge kikærter møre på 1 time?!?
Skipper Skræk
Forum-indlæg: 1232
Opskrifter: 1
Område: KBH
Dato: 16/2 2010 16:01

Ja. Hing er sgu dejligt, specielt for dem der har så meget gas problem at de rådes til at holde sig fra løg også. Man skal dog være forpasselig med dosen, da det har det med at sætte sig på smagsløgene i lang tid og får ens sved til at lugte henaf hvad det selv lugter af - hvilket ikke er en dejlig duft :D
Smagsmæssigt bruges det som erstatning for løg og hvidløg.

Spidskommen har også nogenlunde samme virkning som Katja beskriver at asafoetida har.

Bring on the spices!!
Katja Ivalu
Forum-indlæg: 913
Opskrifter: 14
Område: KBH
Dato: 16/2 2010 16:08

Æble - jeg syndes faktisk det lugter lækkert MEGET endda ;) hmm måske er jeg bare mærkelig... men vi bruger det også altid og vi bruger en del af det uden at lugt, så måske er det bare et spørgsmål om tilvænning !?
Black
Forum-indlæg: 1170
Opskrifter: 4
Område: KBH
Denne bruger har doneret penge til at holde Vegetarkontakt.dk kørende.
Dato: 16/2 2010 17:59 | Indlæg redigeret den: 16/2 2010 22:17

Black: Indtil videre synes jeg kun, jeg har fået problemet, når jeg spiser kidneybønner.. koge kikærter i 25 min - det lyder da helt vildt! Sidste gang jeg kogte kikærter, var de ikke engang møre efter 1.5 timer, selvom de havde stået i blød i over 12 timer.. hvad er hemmeligheden?

Faktisk synes jeg at en kogetid på 25-30 min er ret logisk. Hvis man laver falafler, så laver man det med ukogte kikærter (hvis man følger den originale opskrift ;))
DDB
Forum-indlæg: 298
Område: KBH
Dato: 17/2 2010 02:22

Haha, Leif, gad vide, om jeg så kan finde ud af, hvad de vignabønner overhovedet er for nogle - eller hvad de hedder idag ;)
Og jeg har ingen idé om, hvad der er galt med vandet ude, hvor jeg bor - men et eller andet må i hvert fald være galt.. måske er det fordi, jeg bor i Kbh? Kunne tænkes :P

Jeg må helt klart købe det der Hing, det lyder virkelig interessant - hvor ligger Dhadra & Pakfood?..

Hvorfor skal mit vand og mine kikærter absolut være så uvillige??? Jeg må hellere smøre ærmerne op og gå i krig med de kikærter og få dem møre indenfor 25-30 min, nu hvor alle I andre kan det :D
Katja Ivalu
Forum-indlæg: 913
Opskrifter: 14
Område: KBH
Dato: 17/2 2010 08:21

Dhadra foodstore ligger på Nørrebrogade 60, over for Natur & Sundhed (dvs. lige efter den gule mur ind mod byen)
Pakfood (er lidt mindre) ligger i Vedbækgade 8, (ved siden af stefanskirken)

Jeg har været ude for at hvis jeg koger mine kikærter længere end 1 time, så bliver de hårde igen, så de får 45 min, hvis man vil lave dem til en smooth homus, kan man tilsætte lidt bagepulver, så bliver de ligesom dem på dåse (bare uden smat;)
Leif Varmark
Forum-indlæg: 3649
Område: Sjælland
Denne bruger har doneret penge til at holde Vegetarkontakt.dk kørende.
Dato: 17/2 2010 16:29

Ejjj, altså, hvorfor bruger I ikke de links, jeg med møje og besvær får gravet frem til jer?

Vignabønner (vigna unguiculata) er kendetegnet ved at have en såkaldt navleplet, som kan være en sort ring eller hvid streg. Nogle vignabønner er småfrøede, rødlige eller gullige.

Til slægten hører også black eye beans, der er en lidt større råhvid bønne med en kraftig sort ring (øje).

Desuden omfatter vignaslægten adzukibønne (vigna angularis), der er små røde bønner, som navnlig er populære i Japan, urdbønner (vigna mungo), der i Indien koges til dhal curry (ærtekarry) og mungbønner (vigna radiatus), der er små grønne bønnefrø.

Det stod der bl.a...
Vesterbro
Forum-indlæg: 133
Område: KBH
Dato: 25/7 2011 23:44

Kombu skulle kunne forkorte kogetid af bælgprodukter og gøre dem lettere fordøjelige. Jeg har ikke selv prøvet det.