Opskrifter:
Forumtråde:
Profiler:

Quinoa - flere opskrifter?

 

Madlavning

cyrene
Forum-indlæg: 139
Opskrifter: 1
Område: KBH
Dato: 27/10 2008 21:07

hej

Jeg er blevet fuldstændigt bidt af quinoa. Jo mere jeg læser om denne plante jo mere fasineret bliver jeg. Den er jo mageløs. Jeg er varm tilhænger. Sikke fine ernæringsmæssige gave den har til os.
Og så er jo bare med at komme igang. Men!!!
Jeg synes faktisk ikke der er så mange opskrifter og så meget inspiration at hente.
Selvfølgeligt kan jeg da godt regne ud at jeg skal forsøge at bruge den som andre slags korn - men så alligevel: de er jo ret forskellige og den er efter min opfattelse væsentlig anderledes når man har kogt den.
Jeg synes ikke den er så oplagt blot at servere kogt. Heller ikke når den er kogt på en god grøntsagsbouillon.

Så jeg savner lækre retter: gratiner, postejer, pateer, supper, veggettter/deller/bøffer og hvad man nu ellers kan finde på. Måske også nogle forskellige quinoa-"otto-er" og pilaffer eller paella.
Altså retter hvor quinoaen har en hovedrolle så man får spist forholdsmæssigt meget af den men samtidig skal den kvikkes op med en række gode smagsgivere for den er altså lidt trist føler jeg - elelr også er jeg bare ikke blevet dus med smagen (endnu) efter fem års stædig forsøg. Hvor jeg har forsøgt at bruge den i de nævnte retter.

Jeg er lakto-vegetar så det skal selvsagt være opskrifter uden æg som bindemiddel.
Desværre har jeg soja-allergi så jeg kan ej heller bruge opskrifter med bælgfrugter. Men det skal selvfølgeligt ikke afholde nogle fra at komme med opskrifter på lækre qunoaretter med soja i når bare der slås et slag for denne fine kulturplante. Den skal da gerne blive mere populær.
Og lad os udveksle tips så vi får den ind i vores kost.

Den er jo helt unik mht. proteiner. I en hel særlig kategori. Også hvis man som nogle af os tror på proteinkomlementering og de ni aminosyre (kun de otte er vigtige for voksne).

Hvis nogen har interesse kan jeg da henvise til noget litteratur - så sig til. Det er om plantes egenskaber etc.

Der findes så få kogebøger med fokus på korn. Og kun et par er så nye at qunoa er medtaget. Så derfor er der så vidt jeg kan bedømme meget lidt inspiration at få. Ellers skal man jo netop kigge rundt i bøger om sundhed og diæter, ernæring, det alternative etc. hvor der så er en lille smule opskrifter og man kan være heldig at finde en enkelt quinoaopskrift i alt i en bog. Men hvis den er god er det jo også værd at tage med.

Så vi har jo sikkert når alt kommer til alt nogle opskrifter og erfaringer med qunioa. Jeg glæder mig til at høre hvordan I bruger den.

Vh
Cyrene
cyrene
Forum-indlæg: 139
Opskrifter: 1
Område: KBH
Dato: 27/10 2008 21:09 | Indlæg redigeret den: 27/10 2008 21:35

Hej

Et PS.

På Aurions site har jeg faktisk fundet noget god materiale med nytænkning i forhold til opskrifter.

http://www.aurion.dk/00019/00293/

http://www.aurion.dk/00019/00306/

Man skal jo selvfølgeligt fjerne kød og fisk. Det er soleklart. Og gelatine kan erstattes med agar-agar.

Men Kille Ennas opskrifter er lige til at gå til. Hun er bare super god og inspirerende.

Men jeg savner SÅ MEGET endnu flere ideer og gode, lækre og velsmagende opskrifter. Noget der virkeligt smager godt.
Noget til hverdag. Og noget til weekend og gæstemad.

Venligst
Cyrene
cyrene
Forum-indlæg: 139
Opskrifter: 1
Område: KBH
Dato: 28/10 2008 00:30

Hej

Vil bare sige at jeg synes jeg rimelig vis har tjekket Anne Mette Olesen og Camilla Plums hjemmesider som ellers er sådan ret Poraktive i forhold til nye ting i al almindelighed og dermed forstået sådan at de er meget opmærksomme på hvad der dukker op af nye ingredienser (som måske er meget, meget gamle kulturhistoriskset).
De har da lige quinoa med i deres bøger (i tderst begrænset omfang og uden en massee + ord) så jeg tror ikke lige pt. at det er dem man skal læne sig til men jeg ved dog at billedet ændre sig en del når man så tjekker deres bøger - de er absolut mere up to date og roser quiona.

Der er mange gode opskrifter på De To Fruers hjemmesider (hvis vi ser å vegetariske opskrifter i det hele taget): Skarresøhus og Fuglebjergård. Men lad dem tjene til inspiraton, glæde, gavn, tips, råd, forslag m.m. og ikke til irritaion/stress/provokation over hvor tit de bruger det animalske. rul hen over og væk fra opskrifterne med kød og atter kød. Dem kan vi ikke bruge til en dyt.
Men hvorfor dog ikke glæde os over at de kære damer kan lave lækker grøntsags-mad?! Det er da super!

Tag de positve briller på og tænk på hvad der tjener dig selv bedst: at man ser det der NETOP er grønt og vegetarisk og samler det til sig og ser det som noget positivt frem for at stoppe op hver evig eneste gang man møder en lille strimmel dødt kød i en opskrift (pyt da med bacon i en gang lækker risotto for det er da soleklart at den skal VÆK!!!) som man selvfølgelig synes er klam og ækel.
Men fokus må være at der er mere posititv at hente, få og vinde end hvad den negative kødmæssige dogmatiske påvirkning er. Så derfor skla det da have en chande.

Man skal ikke gå på kompromis mht. at spis kød og sådan noget i mit livssyn. Og jeg tror at vi kn finde meget inspiration med en positiv holdning:
Åbenhed. Lytte. Rummelighed. Parathed. Villighed. Positiv. Imødekommenhed. Vækst. Klar og Parat. Søgende.

Jeg er helt sikker på at når man har det positive, det konstruktive, det skabende, det givende, det berigende i sit fokus så kan der komme MEGET ud af mange potentielle kilder.
Og det er da også derfor (blandt andet) at jeg blander mig her.

Vi kan sgu godt få isnpiration af Cailla Plum der elsker at smide en slat dit og dat af animalsk orindelse i sin mad Selvfølgeligt kan vi det. For jeg tor ærlig talt å at hende mad smager pisse godt. Også når vi lytter efter og høre HVORFOR hun gør det. For så indser og lære vi at et ikke er så banalt at man bare fjerne det. Det er jo ligetil.
Men jeg tror så også på at min eller rettere sagt vores vegetariske eller endda veganske mad kan smage "pisse godt" som jeg skriv for et par linier penge siden. Det kan den da! Og gør!

Den "vegetariske kunst og gastronomiske videnskab" er at kende råvarene og deres indbyrdes rolle og optræden. Med andre ord: de pårivirker hinanden ekstremt og der er masser af små fine finesser og også fine pikante tips i kategorien "husråd fra gamle dag" - ja det er en forunderlig verden vi lever i. ÅH så mægtig og dog så afmægtig.
Men smagskunsen og inteessen for denne er stor. Der er snart den ene og så den anden detalje der bliver kastet fokus på.
Så kæmper vi kære vegetare med at kende smagsnuacer, smagsgivere, naturlige aromastoffer og alt hvad ellers har brug for at vide noget om for at kunne trylle de bedste smage frem basseret på de rene råvare fra alene og alene kun det fine grønne køkken!
Vi vil jo bare have naturlig føde. Ikke noget dikke-dar. Det rene og reelle.
Men se: selv den gode rene fødevare og lødig kost er blevet en videskab for i dag skal man bruge en formue på en sådanne.
Der skal bruges en del tid på foretagendet om man så må sige.
Og man må aktivt sige fra overfor alt det skadelige der faldbydes.

Den gode smag og det sunde måltid har ikke de bedste vilkår men mon ikke vi da er en del der mener det skal stå sin prøve.

Vi ved at de mange forskelligartede korn er et absolut gode og det samme med danske økologiske eller biodynamiske grøntsager. Alt efter hvad man har råd til at købe.
Med det når man langt. Meget.

Så kan få øvrige ting som krydderier, krydderurter, en lille bitte smule ost og et drys kerner eller nødder klare resten.

Så længe varene er friske og behandles med omtanke.

Korn er godt. vegetarisk er godt. Ja soleklart - så hvor vil jeg hen.
Kun sige at der er nogle skribeneter der beskæftiger sig med korn og andre nye "emner" og dem skal vi lige give en chance selv om de indimellem henfalder til kødet. For os må det være væsentligt at se på hvad positivt de har at bibringe os og når de vel at mærke har det så er det da bare godt. Så lad os bruge kræfterne på det.
På retterne på korn-deller, på pilaf, på salater, på dips og hvad et nu end kan være man får i tilgift.

Al inspiration er jeg taknemmelig for!!!
Cyrene
cyrene
Forum-indlæg: 139
Opskrifter: 1
Område: KBH
Dato: 4/11 2008 16:20

Hej

I hjælper mig jo ikke ligfrem lige mht. quionoa men hvad pokker ;-)

Så må man jo selv .....................

Her er mere om quinoa og et par opskrifter:

http://www.aurion.dk/documents/00006.pdf

De ene er en lun ret jeg sakser fordi den bare ser så god ud:

Kartoffelfad med kogt quinoa

600 g tyndt skiveskårne kartofler
300 g kogt quinua
½ l fløde eller quinua-mælk
1 bundt friske grønne asparges eller to
porrer
Hakkede nødder eller mandler
Rasp eller quinua-mel
50 g revet emmentaler ost
Salt og peber
Olie eller smør

Skyl quinuaen og kog 1 dl quinua og
2 dl vand i 10 minutter.
Trækker i 5 minutter.
Asparges eller porrer skylles og skæres
ud i mindre stykker.
Kog asparges eller porrer i 5 min.
Kartoflerne skrælles og skæres i tynde
skiver.
Quinua og kartoffelskiver blandes med
asparges eller porrer i et smurt ildfast fad.
Tilsæt salt og peber.
Hæld fløden og den revne ost over.
Slut af med rasp/quinua mel og hakkede
nødder eller mandler.
Stilles i ovnen ved 220° C på midterste
rille i ca. 30 minutter (stik en gaffel i retten
for at kontrollere om kartoflerne er møre).

Jeg gætter på at man kan bruge noget andet aspparges eller porrer - mon ikke man kan bruge ale mulige lækre grøntsager: små rosenkål her i vinteren kunne jeg da godt forestille mig!
Jeg tror man kan bruge græskar og mange ting.
Og veganere kan helt sikkert bruge deres alternativer der hvor det er nødvendigt.
Og til sommer så ville jeg da gerne lave det med de lette ting: tomat og alt det dejlige der minder om sydens sol.

Vh
Cyrene
cyrene
Forum-indlæg: 139
Opskrifter: 1
Område: KBH
Dato: 4/11 2008 23:19

Hej igen

Så faldt jeg over en side med masser af gode informationer vi bare må og skal have med så derfor synes jeg det er oplagt at gengive dem - og så er der i tilgift nogle opskrifter også!

Quinoa- korn – hvad er det?
Quinoa, Chenopodium quinoa, er et forholdsvist nyt korn herhjemme og endnu ikke særligt kendt. Det ligner hirse og har været dyrket i Andesbjergene i over 5.000 år i nogle af verdens mest golde, kølige og utilgængelige egne.

Inkaerne kaldte quinoa for "Moderkornet" og betragtede det som helligt. I dag kaldes det "fremtidens superkorn".

Quechua-myten fortæller, at en turteldue bragte tre frø til folket. Frøene var en gave fra himlen, leveret af en hellig fugl. Af disse tre frø var – og er - quinoa det vigtigste.

Hvert år brugte inkaernes kejser en gylden spade til at plante sæsonens første quinoa-frø. Ved solhverv ofrede præsterne guldkar, fyldt med quinoa, til solen.

I Inkariget var quinoa den næstvigtigste afgrøde efter kartoflen. Ligesom tørrede kartofler og chili var den god til langtidsopbevaring i de forrådskamre, som inkaerne opbyggede i tilfælde af krig eller hungersnød.

Quinoa er en bredbladet et-årig plante, der vokser både vildt og dyrket. Den trives i mere end 3.500 meters højde, hvor kun få andre afgrøder kan overleve. Den næringsrige quinoa modstår både kulde, varme og tørke. Den kan vokse i det rene sand med blot 200 mm nedbør, ligesom den kan gro i saltkoncentrationer svarende til saltvand. Den er uden sammenligning verdens mest saltresistente plante og tåler nattefrost ned til minus otte grader i flere timer.

Botanisk set er quinoa ikke et korn og heller ikke et græs, men tilhører gåsefodsgruppen i salturtfamilien. I denne familie findes også spinat, sølvbede, rødbede og sukkerroe.

Chenopodium betyder gåsefod og artens karakteristika er de tre-fligede blade, der er skarpe som gåsefødder. Den vokser sig 1-3 m høj og har store klaser frø i toppen af stænglen. Klaserne veksler i farverne violet, rød, orange, gul, grøn, lavendel, pink, sort og hvid.

Den næringsrige quinoa
Tidligere brugtes quinoa til soldater, der skulle marchere flere dage. De fik en blanding af quinoa og fedt, der kaldtes "krigsboller". Quinoa har et enestående højt næringsindhold, derfor kaldes den også "the supergrain". Den mest næringsrige del af planten er kimen. I forhold til andre korn har quinoa en enorm kim. Kimen i bl.a majs, ris og hvede er bare en lille plet, mens kimen i quinoa nærmest omfatter hele frøet. Dens store kim hjælper med til at sikre dens overlevelse i barske og ugunstige forhold.

Det er svært at give et entydigt billede af quinoas næringsværdi. Der findes i tusindvis af arter, og hver art har sin egen næringsprofil. Som ved andre afgrøder er næringsindholdet afhængigt af jordkvalitet, vokseforhold og høsttidspunkt.

Quinoa indeholder 7,5-22,1% (afhængig af hvilken sort man måler på) protein af høj kvalitet. Af andre korn er forårshvede den kornsort med det højeste proteinindhold, nemlig 14%. Rug, hirse og brune ris indeholder 7,5-12,9% protein.

Så quinoa kan have op til 50% mere protein end andre korn, og det er en vigtig og fyldestgørende erstatning for kød i vegetarisk madlavning.

Quinoa har en enestående aminosyrebalance. Den er nærmere den ideelle proteinbalance end noget andet korn, og den indeholder alle essentielle fedtsyrer. Quinoa er rig på aminosyrerne lysin, methionin og cystein. Specielt dens høje indhold af lysin adskiller den fra andre korn.

Quinoa er glutenfri
Quinoa indeholder vitaminerne E og B, specielt B6, niacin, thiamin og folat. Kalk- og jernindholdet er signifikant højere i quinoa end i ris, majs, hvede og havre. Quinoa indeholder mere kalk end mælk og har et højere fedtindhold end mange andre korn. Den har desuden et højt indhold af kalium, magnesium, zink, kobber og mangan. Den er specielt velegnet til folk med øget ernæringsbehov, f.eks. gravide, ammende, børn og folk med fysisk, hårdt arbejde.

Udseende og smag
Quinoa er mild, let bitter og blød i smagen, nogle kalder den "vegetarisk kaviar", på grund af dens bløde, knasende konsistens. Quinoa er dækket med saponiner, et bittersmagsstof, derfor skal den vaskes før brug. Saponinerne beskytter frøene mod fugle og insekter.

Tilberedning
Kom quinoaen i en dyb skål og dæk med koldt vand. Gnid forsigtigt kornene mellem håndfladerne. Dræn dem gennem en si. Skyl dem i sien i koldt vand til vandet er næsten klart.

Quinoa koges i 1 del quinoa til 2 dele vand.

Til cremet morgenmad og supper kan mængden øges til 1:4.

Kornene er kogt, når de er gennemsigtige, og den halvformede kim har skilt sig fra og er blevet hvid. Kogetiden er ca. 15 min. Fjern derpå gryden fra varmen, og lad den hvile 5-10 min. Det gør, at quinoaen damper af, skifter farve og puster sig op til en lettere konsistens. Løsn derefter kornene med en gaffel.

Quinoa kan bruges som tilbehør à la løse ris, i supper, til grød, postejer, gryderetter og salater. Quinoa kan ristes før kogning, det giver en let peanutagtig smag og en lettere pilaf-agtig konsistens.

Da quinoa er et blødt korn, kan man sagtens selv kværne det til mel i en kaffekværn eller blender. Det kan bruges alene eller kombineret med andre korn til brød, pandekager, muffins og kager.

Opskrifter med quinoa:

Quinoa pandekager
1½ dl quinoa
½ l vand
1 stort æg
4 spsk. rismel
½ dl rismælk
1 nip salt
1 spsk. rørsukker (kan udelades)
½ tsk. kanel
1 moset banan (kan udelades)
smør til bagning.

Quinoaen skylles. Vandet bringes i kog. Quinoaen kommes i og koger 10-15 min., til kornet brister. Når de har kogt, hældes evt. overskydende vand fra.

Rør quinoaen med æg, rismel og – mælk, salt, sukker, kanel og banan.

Dejen sættes med en spiseske på panden. Pandekagerne bages ca. 1 cm tykke, ca. 5 min. på hver side.

Serveres evt. med ahornsirup.

Quinoa-hirse (4 personer)
½ l vand
1 dl hirse
1 nip salt
1 dl quinoa
2 spsk. ristede solsikkekerner

Skyl hirse og quinoa. Bring vand og salt i kog. Kom hirsen i, og lad den simre 15 min. under låg. Tag gryden fra varmen, og lad den stå tildækket 5-10 min, hvorefter kornene løsnes med en gaffel.

Quinoa-gryde
1 dl quinoa
2 mellemstore kartofler, skrubbede og i tern
2 gulerødder, skrubbede og i tynde skiver
2 løg, hakkede
½ dl Pyu linser, vaskede
2½ dl grønsagsbouillon
½ tsk. cayennepeber
¼ tsk. stødt spidskommen
1 tsk. Shoyu Tamari

Kom alle ingredienserne i en gryde. Bring det i kog, og lad det simre 20-30 min., hvorefter det er klar til servering.

Af Anne van der Merwede, ernæringsterapeut (D.E.T.)

KILDE: HELSENYT - DERES HJEMMESIDE NÅR MAN SLÅR OP PÅ QUINOA.

venlig hilsen
Cyrene

(opskrifterne kan vi jo nemt variere og også udvide med nogle af årstidens grøntsager!).
Babydyr
Forum-indlæg: 26
Område: Odense
Dato: 5/11 2008 08:39 | Indlæg redigeret den: 5/11 2008 12:37

Super godt indlæg om Quinoa, Cyrene! Det bliver helt sikkert gemt i min opskriftsmappe på computeren :)

Som en sidebemærkning kan jeg ikke lade være med at tænke på, om man ikke med fordel kunne introducere Quinoa i nogle af de egne af verden, hvor der er problemer med f.eks. tørke. Jeg synes så tit jeg læser i bladet fra Folkekirkens Nødhjælp (vi er medlem), at nu er der tørke i dét eller dét land i hovedsageligt Afrika, og der kunne Quinoa sikkert hjælpe. Der er jo betydeligt mere næring i Quinoa end der er i f. eks. majs, som der dyrkes i mange af verdens golde områder.
På den anden side skal man jo passe på med at introducere afgrøder, som ikke er naturligt forekommende i en egn, men jeg ville da mene, at det var værd at undersøge...Det er bare en tanke jeg lige fik...

Mange hilsner fra mig.
cyrene
Forum-indlæg: 139
Opskrifter: 1
Område: KBH
Dato: 5/11 2008 10:22

Hej


Super spændende tanke du har!
Måske sådan en som Troth Wels (eller hvordan det nu staves præcist) som har skrevet En verden i Grønt der helt vegetarisk og halvdelen endda vegansk som kommer fra Mellemfolkeligt Samvirke og rejser en hel masse ville vide god besked.
Jeg er jo typen der mener at man skal trække på samme hammel - også den slags organisationer.
Og jeg er så medlem af Mellemfolkeligt Samvirke.

Men jeg har tit diskutteret den slags med min onkel og det handler meget om skadedyr og nyttedyr og resistens m.m.

Men man gør det jo da en del. Også det omvendte. At vi genintroducere en afgrøde. Fx hvis du læser på Aurions hjemmeside. Min onkel som jeg taler om er nærmeste nabo til Inger og Jørgen Using (Aurion) og samarbejder om at dyrke en hel del. Jeg høre også om det de har eksperimenteret med. Og noget fungere ikke - især ikke hvis man også vil have det skal være bæredygtigt.

Men Fair Trade/Max Havelar arbejder også med det her med afgrøder der kan hjælpe.

Alt i alt meget, meget spændende.

Jeg er personligt begyndt at bruge svedjerug deroppe fra Aurion. Det er også mere næringsrigt end alm. rug og holder brødet mere saftigt. Og det er en gl. sort.

Vh
Cyrene