Opskrifter:
Forumtråde:
Profiler:

Morgenmad

 

Madlavning

Sider: << < 1 2
Kat
Forum-indlæg: 449
Opskrifter: 13
Område: Århus
Dato: 25/2 2009 18:22

Ca. 1 dl havregryn med rosiner og rismælk og en kop kaffe.. Det fungere godt for mig ihvertfald
Leif Varmark
Forum-indlæg: 3649
Område: Sjælland
Denne bruger har doneret penge til at holde Vegetarkontakt.dk kørende.
Dato: 2/3 2009 10:56

Hej alle skønne grødhoveder! :D

Det var da en fantastisk grødkultur, der hersker på dette forum. Det er også sundt, men husk at børste tænder. Arkæologerne kalder overgangen til agerbrugssamfundet for »grødtiden«, fordi folk (kranier) fra den periode begyndte at få huller i tænderne, og det mener man skyldes, at de begyndte at spise kogt grød. Det er kulhydraterne i stivelsen, tror jeg nok...

I min familie gør vi noget helt andet:

Leifs og Britas morgenmad

Vi har fundet ud af, at det er guffegodt at spise råkost om morgenen. Vi gør sådan pr. person:

100 g snittet hvidkål
100 g snittet rødkål
100 g revet gulerod
100 g revet æble
en sjat rosiner
en sjat solsikkekerner
en sjat macadamiaolie, citronsaft og hvidløg

Alt er ca.-mængder. Det hele rodes godt sammen, og guffes med et stort glas vand

Variationer:
Gulerod erstatter vi af og til med rødbede, sødkartoffel, pastinak eller persillerod.
Rosiner kan erstattes med hakkede dadler, abrikoser eller svesker.
Solsikkekerner kan erstattes med pinjekerner, græskarkerner eller hakkede valnødder.
Macadamiaolie kan erstattes med hørfrøolie, valnøddeolie eller hampeolie.
Citronsaft kan erstattes med limesaft, appelsinsaft eller æblecidereddike.

Det hele startede med, at vi var på besøg hos vores lokale økolandmand. Han leverer bl.a. hvidkål og rødkål til Irma, men de vil kun have en bestemt størrelse. Dem, der er for store og dem, der er for små, pløjer han så ned i jorden som gødning! (Dette er naturligvis både rystende og forargeligt, men det er åbenbart kommercialismens betingelser - og tænk så på, at der er 3000 økolandmænd i lille Danmark...) Nå, men han tilbød så, at vi bare kunne gå ud og tage, hvad vi kunne bruge. Da vi kom hjem, tømrede vi en kasse sammen til grøntsagerne, som står under køkkenbordet tæt ved døren, hvor der er gulvkoldt (14-16°). Rosiner, kerner, olier etc. står på en hylde lige ovenover. Alt er altså lige for hånden og nemt at gå til i en søvnig stund. Dressingen brygger vi sammen i et marmeladeglas til 3-4 dage ad gangen og stiller i køleskabet.

Der her system har nu kørt i ca. 3 måneder og vi er stadig dybt tilfredse med dagens begyndelse.

Hilsen Leif
Dinna
Forum-indlæg: 359
Opskrifter: 3
Område: Århus
Dato: 2/3 2009 11:24 | Indlæg redigeret den: 2/3 2009 11:25

Hold da op, gratis økologi :) Det kunne da være, at man skulle finde en økolandmand i nærheden også :) Ej det er da vanvittigt, at det bare pløjes ned i jorden, helt ærligt. Men mon ikke man kunne lave en god aftale med en landmand!? Det er da værd at prøve..
Lyder også som en supersund morgenmad Leif, gid jeg selv var standhaftig nok til at spise råkost om morgenen!
Hvad spiser du så typisk til aftensmad og frokost? :)
Leif Varmark
Forum-indlæg: 3649
Område: Sjælland
Denne bruger har doneret penge til at holde Vegetarkontakt.dk kørende.
Dato: 2/3 2009 13:20

Hej Dinna!

Morgenråkost: Jeg føler mig ikke særlig »standhaftig«. Jeg gør det bare - snit! snit! snit! - og det smager skønt! Den eneste ulempe er, at det tager lidt tid, men det er vel ikke pensionisters og studerendes problem? Jeg betragter det som en slags meditation og tænker lidt over livet og døden, dagen og vejen, mens jeg snitter og gumler. I øvrigt laver jeg nogle gange råkosten om aftenen og stiller den i køleskabet. Så kan man spise den om morgenen eller tage den med på arbejde (min kone) eller i skole (mine børn).

Har jeg travlt, står den på noget müsli-noget. Vi har altid et par store glas stående med havregryn, cornflakes, hirseflager, sojaflager og sådan noget, og det blander jeg sammen i en skål og hælder sojamælk blandet med rismælk over og så lidt rosiner og pinjekerner f.eks. Tit også en skefund knust hørfrø.

En tredje mulighed er en misosuppe (med løg, porre, champignon, broccoli...) eller en supperest fra dagen i forvejen.

En fjerde mulighed er frugt, frugt og atter frugt.

Frokost: Som regel en grøn salat med det, vi nu har liggende. Vi sørger for at have lager af romainesalat, agurk, tomat, rødløg, squash, blegselleri, oliven, champignon, peberfrugt og sådan noget, og vi har også lager af rodfrugter som gulerod, rødbede, selleri, pastinak, sødkartoffel etc. Så river og snitter jeg lidt af hvert den ene dag og lidt af noget andet den anden dag. Her drysser jeg som regel græskarkerner på, fordi jeg synes de er lidt for grove til morgenmad. Samme dressing som til morgenmad.

Hertil spiser jeg et par skiver af min kones hjemmelavede superrugbrød med min hjemmelavede superhumus. Vi har købt en kornkværn og køber rug og hvede i hele kerner og kværner det selv, når vi skal bruge det. Så går der ingen næringsstoffer til spilde, som der jo gør i det industribehandlede mel - inkl. det økologiske mel. Ofte er det sådan, at konen kværner og ælter om aftenen, hvorefter jeg bager det næste dag. Det er jo med surdej og langsom hævning, selvfølgelig. Humus laver jeg ca. en gang om ugen, ca. 2-kilo ad gangen med forskellige smagsversioner - spidskommen, tahin, soltørrede tomater, bruchetta, pesto, reven gulerod eller rødbede etc. - og så kommer vi lidt i køleskabet og noget mere i fryseren. Så har vi til hele ugen.

Har jeg haft en morgen med müsli eller suppe, kan jeg godt finde på at lave morgenråkosten til frokost.

En anden mulighed er suppe - også med humus-madder.

En tredje mulighed er rester fra aftensmaden foregående dag.

Aftensmad Det vil føre for vidt, men vi bruger meget broccoli, spinat, grønkål, blomkål, løg, hvidløg, porre og andre lettere grøntsager til lynstegning (wok-mad), og så laver vi også en del rodfrugt-noget som rattatouille, dampede eller bagte rodfrugter. Vi laver en del pastasovse med de samme grøntsager skåret i mindre stykker og let kogte i en sojaflødesovs med f.eks. cashewnødder eller andre småtingstilsætninger. Vi bruger kun fuldkornspasta eller spirulina-pasta. Populært er også linse- og nøddepaté og forskellige bønneretter. Og lasagne og moussaka.

Og igen supper. Supper er fantastiske, fordi selvom du koger en masse vitaminer og næringsstoffer ud af grøntsagerne, så får du dem alligevel i suppen, modsat kogte grøntsager, hvor du måske ikke bruger kogevandet. Favoritter er James Olivers porre/kikærtesuppe samt jordskoksuppe med grønkål, begge grøntsager fra vores egen have. Men persillerodsuppe med et skvæt trøffelolie er nu heller ikke at foragte...

Mellemmåltider: Frugt, gulerødder, nødder, kerner, tørrede abrikoser, dadler, svesker, rosiner...

Hilsen Leif
Sommerkursus uge 28: Musik • Mad • Miljø http://www.balladeskolen.dk
Bibbi
Forum-indlæg: 879
Opskrifter: 8
Område: Østjylland
Denne bruger har doneret penge til at holde Vegetarkontakt.dk kørende.
Dato: 2/3 2009 14:18

Altså Leif!!! Jeg blir sgi glad i låget af at læse dine indlæg :D
Leif Varmark
Forum-indlæg: 3649
Område: Sjælland
Denne bruger har doneret penge til at holde Vegetarkontakt.dk kørende.
Dato: 2/3 2009 16:26

Hi, hi, Bibbi! Det er sandelig også meningen...
Tamaswini
Forum-indlæg: 1675
Opskrifter: 8
Område: KBH
Dato: 2/3 2009 16:27

Enig; der er noget nærmest hyggeligt i dine indlæg :D får selv lyst til at tage mig sammen af at læse det.. ;) *næsten*
Ulrik Smed
Forum-indlæg: 1539
Område: Århus
Dato: 2/3 2009 21:17 | Indlæg redigeret den: 2/3 2009 21:17

Heh, ja tænkte sq det samme, han er en rigtig hyggefætter, ham Leif! :D Friske, livlige, hyggelige indlæg! Bare jeg ikke selv var så doven til at prøve nogle af alle de forskellige herligheder du disker op med Leif. :$
Leif Varmark
Forum-indlæg: 3649
Område: Sjælland
Denne bruger har doneret penge til at holde Vegetarkontakt.dk kørende.
Dato: 2/3 2009 23:45

Så, så. Rolig nu!

Jeg er bare god til at skrive. I virkeligheden er jeg en værre bisse, en gammel ungdomsoprører fra 1968, og dengang rakkede jeg alt, alle og linje 14 ned til sokkeholderne. Men i løbet af de sidste 20-30 år har jeg bemærket, at folk er blevet så sarte, at de ikke kan tåle et naturligt bodega-sprog, så nu øver jeg mig i at tale pænt. Man vil jo gerne blive hørt, når man har noget vigtigt at sige...

Jeg er særligt beæret over, at en 15-årig pige lytter. Det er jeg ikke vant til - har selv to døtre på 16 og 18. I øvrigt er det min yngste datter, der har startet det her vegetar-trip: En dag for halvanden års tid siden kom hun hjem fra skole og proklamerede, at nu var hun vegetar! Hun havde overværet en af disse moderne seancer i skolen, hvor man rigtig skal levendegøre tingene for eleverne, så i biologitimen havde læreren sat eleverne til at sprætte fisk op. Det, der fik Ane til at flippe ud, var ikke så meget fiskene med blod og indvolde, men mere de grove og stupide kommentarer, hendes kammerater slap ud. Jeg tror, hun fik en slags kulturchok: i et glimt så hun dybt ind i nogle af menneskets skyggesider...

Hej, Tamaswini. Du skriver et andet sted i dette forum, at du tror det vil være kedeligt at blive 100 år. Her må jeg desværre skuffe dig: jeg har tænkt mig at bevise, at det bliver møgskægt!

Leif
Tamaswini
Forum-indlæg: 1675
Opskrifter: 8
Område: KBH
Dato: 3/3 2009 09:51 | Indlæg redigeret den: 3/3 2009 10:02

Jeg vil meget gerne høre på andre mennesker, så længe det ikke bliver for meget 'jegHarSandheden' eller bagklogt ;)

Dog lytter jeg ikke særligt til mine forældre, især ikke min far - han er mere en klods om mit ben hver gang jeg vil noget, og ellers et sjovt redskab når der trykkes på de rigtige knapper. Og afreagere på.. jeg er ikke drømme teenage datteren! :@ forældre skal helst holdes på afstand, men tro at de er tæt på..

Det med de 100 år, GO FOR IT Leif - vil gerne overbevises om at det ikke vil være en plage at blive så gammel ;)
Dinna
Forum-indlæg: 359
Opskrifter: 3
Område: Århus
Dato: 9/3 2009 13:19

Hej Leif! Mange tak for det lange og utrolig inspirerende svar (lidt sent, at jeg svarer, undskyld!) :) Jeg vil prøve at ændre nogle af mine vaner stille og roligt, synes det lyder rigtig godt, det du gør og spiser!
Jeg må altså tilslutte mig de andre herinde og sige, at jeg er meget glad for, at du er kommet med på forum, fordi jeg synes, at dine indlæg altid er gode og velskrevede og fremfor alt meget inspirerende!
Tak for det :)
Stine
Asta
Forum-indlæg: 715
Opskrifter: 1
Område: KBH
Denne bruger har doneret penge til at holde Vegetarkontakt.dk kørende.
Dato: 9/3 2009 17:44

Leif - lige på nær alt det frugt dér, så lever jeg lige som Jer (det meste af tiden i hvertfald), med masser af råkost og årstidens grønt fra nabogården. Dog må jeg betale for det!
Men det er sgi lidt kedeligt at stå og lave det alene...
Du har vel ikk' en bror..? ;-)
Kat
Forum-indlæg: 449
Opskrifter: 13
Område: Århus
Dato: 30/8 2009 15:35

..ellers lige dele soyamæl og yofu/soyayogurt. Det minder lidt om koldskål... Hvis jeg har tid putter jeg masser af frugt på, men jeg har kun 5 min. til at spise om morgenen, så det skal helst gå stærkt :D
Zhcoop
Forum-indlæg: 691
Opskrifter: 10
Område: Sjælland
Moderator Denne bruger har i år '14 doneret penge til at holde Vegetarkontakt.dk kørende.
Dato: 23/8 2021 08:04

Jeg har fundet en mega nice morgenmad, som jeg har spist i en uges tid nu - med en masse variationer ^^Jeg følger ikke hendes opskrift 100% :P for det gider jeg slet ikke (der er lidt for meget olie involveret til mig) men udgangspunktet er opskriften i videoen :]
Jeg kommer gulerod i, revet eller hakket fint, da jeg gerne vil have noget mere grønt. I dag spiser jeg det med brød til, og i går var der gulerods- og agurkestave til, plus en masse topping af tomat, persille, citronsaft, hvidløg - i dag også tahin og frisk hakket chili.
Det er mega nice morgenmad ^^ den er jeg blevet virkelig glad for.

Derudover spiser jeg gerne havregrød eller müsli til morgenmad. Nogle gange havre-hirse grød. Müsli er gerne med en masse frø, kerner og nødder i, og noget frugt eller/og bær. Jeg har en masse små glas stående med forskellig topping til havregrynene, bl.a. kakaonibs, kokosflager, tranebær, rosiner, chiafrø, græskarkerner, valnødder, mandler, hasselnødder, hampefrø, æbletern... og kan godt lide at komme kakaomælk på :P men ellers bare vand og en smule salt, det virker også fint.

Jeg er ret stor fan af "aftensmad" til morgenmad ;] så det kan jeg også finde på at spise, hvis der er rester.
Sider: << < 1 2