Opskrifter:
Forumtråde:
Profiler:

Hvad spirer du?

 

Miljø, Økologi & Havedyrkning

Sider: 1 2 3 4 > >>
Black
Forum-indlæg: 1170
Opskrifter: 4
Område: KBH
Denne bruger har doneret penge til at holde Vegetarkontakt.dk kørende.
Dato: 2/9 2009 19:41

Jeg har fået erhvervet mig en spirebakke. Vi ved jo alle, at spirer nok er den sundeste form for grønt... Jeg er dog itvivl om, hvor længe jeg skal spire ting, og om jeg skal koge det bagefter.

Jeg har prøvet at spire linser, hvor jeg høstede dem efter 3 dage. Jeg spiste dem som salat - altså rå. Så har jeg spiret hørfrø, de fik et ophold i bakken på 2 døgn og havde spirer på 2 cm. Men er det alt for kort tid at spire, er jeg for utålmodig?

Udover linser og hørfrø vil jeg gerne spire
Kikærter - skal de koges efterfølgende?
Quinoa - er i gang med at spire dem, satte en bakke over i går.
hirse ?
nødder ?

Vil gerne høre, hvad I spirer og hvor langt tid og om I koger/damper eller bare spiser spirerne rå.

Modtager også gerne gode links :D
PollyPunk
Forum-indlæg: 3123
Opskrifter: 41
Område: Bornholm
Denne bruger har doneret penge til at holde Vegetarkontakt.dk kørende.
Dato: 2/9 2009 20:00

Jeg spiser dem rå....

Spirer grønne linser, lucernefrø (en supermad) solsikkefrø, mungbønner, kikærter, radissefrø..

Det tager sjældent mere end 4 dage... oftest kun 2-3 dage... ellers synes jeg tit det betyder at blive lidt brunt i løden...
Bibbi
Forum-indlæg: 879
Opskrifter: 8
Område: Østjylland
Denne bruger har doneret penge til at holde Vegetarkontakt.dk kørende.
Dato: 2/9 2009 20:53

Mungbønner, grønne linser, Azukibønner, lucerne, Quinoa, radisefrø og solsikkekerner :D

Malkavia
Forum-indlæg: 746
Opskrifter: 6
Område: KBH
Denne bruger har doneret penge til at holde Vegetarkontakt.dk kørende.
Dato: 2/9 2009 21:39

Eh, det skulle være et skema, men jeg kan ikke få det til at virke. Meningen er, at først bliver frøet/kernen nævnt, derefter iblødsætningstimer, derefter spiringsdage og til sidst kommentarer.


Soaked and drained nuts and seeds will last for three days if refrigerated.
Some items, such as buckwheat groats, chickpeas and wheatberries benefit from having the soaked water changed twice a day to prevent spoiling.

Item Hours Soaking Days Sprouting Comments

Almonds, 8, 1-2, Try to always have soaked almonds available for snacks, patés &
nut milks

Alfalfa, 6, 4-5, Place in sunny location after 3rd day & remove hulls while rinsing.

Aduki Beans, 10, 3-4, Use like mung beans

Barley, 12, 2, Great as a breakfast cereal, also makes great milk

Black Beans, 24, 3-4, Most popular for Mexican dishes

Broccoli Seeds, 8, 5-6, Place in sunny location after 3rd day & remove hulls while rinsing.
Great in salad.

Buckwheat, ½, 2, A wonderful micro green for salads, be sure to use raw
buckwheat. Kasha will not sprout.

Chia Seeds, 2-4, -, Spread mixture evenly on a hemp cloth to sprout

Clover, 6, 5-6, Place in sunny location after 3rd day & remove hulls while rinsing.
Great in salad and live hummus.

Fenugreek, 12, 2-3, Delicious in Indian dishes. Reputed to be a digestive aid.

Flax seeds, ½, -, Soak preparation for baking as an egg replacement.

Chickpeas, 48, 3-4, Great in salads and for live hummus.

Kamut, 12, 2-3, Excellent for breads and cereals.

Lentil Beans, 8, 1-2, Use green, yellow or red - popular in salads and for their spicy
taste.

Mung Beans, 10, 3-4, Be careful to keep clean

Oat Groats , 12, 2, Use only unhulled groats. Great in cereals and milks.

Peas, 12, 3, Use sparingly in salads.

Pumpkin Seed, 8, -, Live food staple, great as an all-around snack.

Quinoa, 2-4, 1-2, Nutty addition to live casseroles, cereals and crackers.

Rye, 10, 3, Use in breads.

Sesame Seeds, 4-6, -, Used extensively in live food preparation, including desserts.

Spelt Berries, 12, 2-3, Great in breads and cereals.

Sunflower Seeds, 12, 1-2, Popular sprout for salads and cereals.

Walnuts, Cashew
and Hazel Nuts, 6, -, Please soak and rinse all nuts a minimum of one hour before using.

Wheat Berries, 12, 2-3, Breakfast cereal.

Wild Rice, 24-48, -, Rinse frequently, use in wild rice salads.

Malkavia
Forum-indlæg: 746
Opskrifter: 6
Område: KBH
Denne bruger har doneret penge til at holde Vegetarkontakt.dk kørende.
Dato: 2/9 2009 21:40



Har også det her skrevet ned:

Bønner, ærter, korn og frø:
______________________

Azukibønner:

Smagen minder om mingbønnens og kan erstattes i opskrifter med denne bønne.
Dyrkningsmetode: flaske
Iblødlægning: ca. 12 timer
Skylning: 4 gange dagligt
Kvantitet: 1 del bønner giver 4 dele spirer
Spiretid: ca. 4 dage
Ideel længde: 3-4 cm.


Bukkehornsfrø:

Spirerne kan spises efter 3 dage, men du kan også vente, til bladene folder sig ud
efter 5 dage. Smagen bliver dog mere og mere bitter, jo længere spiren får lov til at vokse.
Dyrkningsmetode: flaske
Iblødlægning: 12 timer
Skylning: 2-3 gange dagligt
Kvantitet: 1 del frø giver 8 dele spirer
Spiretid: 3-5 dage
Ideel længde: 3 cm. eller 6 cm. med grønne blade


Hvede:

Det er let at dyrke hvedespirer. De små lådne rødder ser undertiden ud som mug, men de
er dog helt ufarlige og tilmed gode at spise. Spirer af byg, havre og rug dyrker du på
samme måde som hvede.
Dyrkningsmetode: alle metoder
Iblødlægning: 12 timer
Skylning: 2-3 gange dagligt
Kvantitet: 1 del hvede giver 3 dele spirer
Spiretid: 3-4 dage
Ideel længde: 2 cm.


Kikærter:

Når du lægger kikærterne i blød, skal du huske på, at de svulmer meget kraftigt op. Spirerne
bør skylles ofte og helst spises, inden de bliver over 2-3 cm. Kikærterne mugner lettere end
andre spirer og bør ikke gro sammen med andre bønner. Kikærtespirer bør ligesom
sojabønnespirer gives et hurtigt opkog i 3-5 minutter.
Dyrkningsmetode: flaske
Iblødlægning: 12-18 timer
Skylning: 3-5 gange dagligt
Kvantitet: 1 del ærter giver 2 dele spirer
Spiretid: 2-3 dage
Ideel længde: 2-3 cm.


Linser:

Alle linser er lette at dyrke, når bare skallen sidder på.
Dyrkningsmetode: alle metoder
Iblødlægning: 12 timer
Skylning: 2-4 gange dagligt
Kvantitet: 1 del linser giver 6 dele spirer
Spiretid: 3-4 dage
Ideel længde: 2-3 cm.


Lucerne:

Man kan blande lucerne i salater allerede, når spiren er 3 dage. Det er dog bedst at vente,
til bladene har udviklet sig lidt, og der har dannet sig klorofyl.
Dyrkningsmetode: flaske
Iblødlægning: 6-12 timer
Skylning: 2-3 gange dagligt
Kvantitet: 1 del frø giver 10 dele spirer
Spiretid: 3 dage til 1-2 cm. - 6-7 dage til 4-5 cm.
Ideel længde: 3-5 cm.


Mingbønner:

Mingbønnespirer kan spises allerede efter to dages forløb. Det er dog bedst, hvis man
venter, til spirernes to spæde blade kan ses. Mingbønnen er en velegnet "nybegynderspire",
eftersom den er meget let at dyrke.
Dyrkningsmetode: alle metoder
Iblødlægning: 12 timer
Skylning: 2-3 gange dagligt
Kvantitet: 1 del bønner giver 4 dele spirer
Spiretid: 2-5 dage
Ideel længde: 2-4 cm.


Sojabønner:

Sojabønnen er ret vanskelig at få til at spire. Vær omhyggelig med at fjerne alle beskadigede
bønner, som ikke viser tegn på at spire. Det er vigtigt, at skylningen foretages 4-6 gange om
dagen, helst hver 3. time. Sojabønnespirerne bør dampes eller koges i nogle minutter, inden
man spiser dem.
Dyrkningsmetode: flaske
Iblødlægning: ca. 12 timer
Skylning: 4-6 gange dagligt
Kvantitet: 1 del bønner giver 4-5 dele spirer
Spiretid: 3-5 dage
Ideel længde: 2-4 cm.


Ærter:

Man kan dyrke spirer af både grønne og gule tørrede ærter. Er en lækker ingrediens i en
salatblanding, fordi deres smag minder om friske, nyplukkede ærter. Ærtespirerne må ikke
blive for lange. Så bliver de svære at tygge.
Dyrkningsmetode: flaske
Iblødlægning: 12 timer
Skylning: 3 gange dagligt
Kvantitet: 1 del ærter giver 2 dele spirer
Spiretid: 3 dage
Ideel længde: 2 cm.


Boghvede:
Sørg for at købe uafskallet boghvede. Skallerne bør fjernes, inden spirerne spises.
Dyrkningsmetode: flaske
Iblødlægning: Ingen, skyl dem blot
Skylning: 3-4 gange dagligt
Spiretid: 2-3 dage.


Hørfrø:

Hørfrøspirer dyrkes på samme måde som karse.


Hirse, sesamfrø og naturris:

Dyrkningsmetode: fadmetoden
Iblødlægning: 6-12 timer
Skylning: 2-4 gange dagligt
Spiretid: 3-4 dage.


Radise- og sennepsfrø:

Radise- og sennepsspirerne har en stærk smag og kan anvendes som ekstra
krydderi i salater m.m.

Dyrkningsmetode: fadmetoden
Iblødlægning: Ingen, skyl dem blot
Skylning: 2-4 gange dagligt
Spiretid: 3-4 dage
Black
Forum-indlæg: 1170
Opskrifter: 4
Område: KBH
Denne bruger har doneret penge til at holde Vegetarkontakt.dk kørende.
Dato: 2/9 2009 21:42

Wauw Kalypso.. Tak! :D
Malkavia
Forum-indlæg: 746
Opskrifter: 6
Område: KBH
Denne bruger har doneret penge til at holde Vegetarkontakt.dk kørende.
Dato: 2/9 2009 21:48



;) Jeg har en vane med at skrive alt muligt ned fra biblioteksbøger. Så har det alligevel bare liggende.
Madammen
Forum-indlæg: 47
Område: KBH
Dato: 2/9 2009 22:23

Tak for info :) nogen der ved hvor jeg køber en god og billig spirebakke?
PollyPunk
Forum-indlæg: 3123
Opskrifter: 41
Område: Bornholm
Denne bruger har doneret penge til at holde Vegetarkontakt.dk kørende.
Dato: 3/9 2009 04:35 | Indlæg redigeret den: 3/9 2009 04:36

Sofia.... http://www.netspiren.dk/pi/Spirebakke-16594-897.aspx

Jeg købte sådan een og den er rigtig god og nem..

Men man kan sagtens lave dem i forskellige glas og bøtter med en nylonstrømpe (eller andet stof over med en elestik)
Man skal bare kunne putte vand i for hælde det hele ud af beholderen igen uden at hælde frø/spirer ud i vasken ;)
Ellers kan man osse med succes bruge en si over en skål, men måske lidt nitte hvis de tjener andre formål i husholdningen i hverdagen.

God fornøjelse med planteaborterne....
-Mette-
Forum-indlæg: 390
Område: KBH
Dato: 3/9 2009 06:21

Kalypso: Tusind tak for god info.
Sesame Seeds, 4-6, -, Used extensively in live food preparation, including desserts

Når det står skrevet sådan, vil det så sige, at den kun iblødlægges og ikke skal spires?
Wims
Forum-indlæg: 6
Område: KBH
Dato: 3/9 2009 08:56

Kalypso: Rigtig dejligt du har gidet skrive alt det ned.

Jeg var inde for at stille spørgsmål om spiretider o.s.v., og så var alt jeg skulle bruge jo lige dér.

Jeg spirede lucerne og mungbønner sidst i 70\'erne (eller først i 80\'erne :D). Har nu taget det op igen - i første omgang med mungbønner- , med selvsamme spirebakke...

God dag :)


Wims
Forum-indlæg: 6
Område: KBH
Dato: 3/9 2009 08:57

Jeg lægger i øvrigt mandler (ca. 10 stk.) i blød i vand natten over og spiser dem så på mine havregryn næste morgen. Knasende sprøde.
Trutfant
Forum-indlæg: 502
Opskrifter: 2
Område: KBH
Dato: 3/9 2009 12:10

Hvordan spirer man? o.o
PollyPunk
Forum-indlæg: 3123
Opskrifter: 41
Område: Bornholm
Denne bruger har doneret penge til at holde Vegetarkontakt.dk kørende.
Dato: 3/9 2009 12:50

Ej for fanden Trutti, så læser du lige de indlæg en gang til haha dammit girl
Trutfant
Forum-indlæg: 502
Opskrifter: 2
Område: KBH
Dato: 3/9 2009 12:52

Jamen, jeg har læst dem.
Kan ikke se noget om hvordan man gør. xD Sådan en step to step guide. :P
lullu
Forum-indlæg: 1010
Område: KBH
Dato: 3/9 2009 12:56

Kan være jeg skal lave en demonstration over webcam :D
Acai-Maria
Forum-indlæg: 1689
Opskrifter: 7
Område: Sjælland
Dato: 3/9 2009 13:56

Ok kan godt være at jeg er helt blond her :$.. Men er "weatgrass" det samme som at spire hvede?
Acai-Maria
Forum-indlæg: 1689
Opskrifter: 7
Område: Sjælland
Dato: 3/9 2009 14:50

Jaa så kom manden hjem med en spirebakke ;) Nu skal jeg bare ha det lært.. haha hvor svært kan det egentlig være??
PollyPunk
Forum-indlæg: 3123
Opskrifter: 41
Område: Bornholm
Denne bruger har doneret penge til at holde Vegetarkontakt.dk kørende.
Dato: 3/9 2009 14:50

http://vegetarkontakt.dk/?-spirebakke=5786

Hæld nogle frø i et glas (bare lige i bunden)

Put en nylonstrømpe over

Put et elastik på kanten af glasset for at hold den fast der

2-3 gange om dagen fyldes glasset med vand og hældes derefter ud igen

Efter nogle dage (2-4 dage er der gode spirer til at spise)
Malkavia
Forum-indlæg: 746
Opskrifter: 6
Område: KBH
Denne bruger har doneret penge til at holde Vegetarkontakt.dk kørende.
Dato: 3/9 2009 15:29


Mette M:
Jeg tror, det betyder, at de ikke skal spires, ja.


Trut:

Hvis du har glemt at rense de tørre frø, har du endnu en chance til at gøre dette, inden du serverer dem. Læg spirerne i en stor si eller et dørslag, skyl dem en sidste gang og ryst dem en lille smule. Så plejer frø, som ikke er spiret, og eventuelt snavs at samles på bunden og kan lettere sorteres fra.

Færdige spirer kan opbevares i køleskab, hvor deres yderligere vækst sker meget langsomt. De kan opbevares der i op til en uge uden at miste friskheden. Det er imidlertid bedst ikke at dyrke mere end til 3-4 dages behov ad gangen. Især lucernespirer holder sig friske meget længe, selv om man ikke anbringer dem i køleskab. Hvis du vil henkoge eller nedfryse spirer, bør du først blanchere dem.

Flaskemetoden:
_____________
egner sig næsten til alle former for spirer, dog ikke dem, der udskiller gelé under
spiringen som f.eks. karse-, radise- og sennepsfrø.
Når du anvender flaskemetoden kan du også blande spirer sammen allerede fra
begyndelsen (såfremt de skal spire i lige lang tid).

- Sortér alle beskadigede og misfarvede frø fra (lucerne og andre meget små frø kan
renses ved at skylle dem et par gange inden iblødlægningen og skumme det, der flyder
op til overfladen, fra). Læg frøene i en flaske med en bred åbning.

- Anbring et fintmasket net over flaskeåbningen. Fastgør med elastik eller snor.

- Skyl frøene i rindende vand.

- Læg frøene i blød natten over eller i ca. 12 timer. Tag 1 del frø til 4 dele vand.

- Hæld iblødlægningsvandet fra og brug det bagefter til dine potteplanter eller til
bouillon og te. Skyl frøene igen.

- Stil flasken i en skrå vinkel, så det overskydende vand løber ud. Anbring derpå flasken
i denne stilling på et mørkt sted med stuetemperatur, f.eks. i et skab.

- Skyl frøene 2-3 gange dagligt. (morgen, middag, aften) Visse frøarter behøver dog flere
skylninger. Ryst ikke for meget, husk på, at spirerne er sarte.

- Efter 3-5 dage er spirerne spiseklare.

- Stil flasken nogle timer i vindueskarmen eller under en lampe, så de små sprøde blade
bliver grønne og udvikler klorofyl.


Fadmetoden:
___________
egner sig bedst til bønner og frø, som udskiller en geléagtig slim under spiringen.

- Bred frøene ud i et jævnt lag og hæld en tilsvarende portion vand på. Efter 1-2 timer
kan du se, om der behøves mere vand, eller om der er overskydende vand, der skal
hældes fra.

- Vand frøene 1-2 gange dagligt ved at oversprøjte dem med en håndbruser eller en
stænkeflaske.

- Dæk fadet med husholdningsfilm, som du prikker små lufthuller i. Filmen bevarer
fugtigheden.

- Anbring fadet på et mørkt sted.
Sider: 1 2 3 4 > >>