Opskrifter:
Forumtråde:
Profiler:

Miljøvenlig/vegansk tøjvask

 

Miljø, Økologi & Havedyrkning

LuckaÆblet
Forum-indlæg: 74
Område: KBH
Dato: 25/5 2015 11:17

Normalt vasker jeg mit tøj ved 30 grader, med mindre at det er sengetøj, håndklæder, viskestykker og køkkenklude.

30 grader er egentlig det laveste program som min maskine kan vaske på. Jeg bruger Änglamark vaskemiddel, selvom jeg ikke ved om det er vegansk, men det var noget jeg købte før jeg blev veganer, da jeg allerede der, gerne ville undgå parfume og andre allergener, de steder hvor de alligevel ikke har noget at gøre.

Nå! Men jeg har faktisk hørt at min maskine har en lidt "skjult" temperatur, som er markeret med en slags stjerne som ikon og nu har jeg fået at vide at hvis man vælger den temperatur, så bliver der bare vasket med helt koldt vand. Det lyder jo egentlig ret godt, hvis man vel og mærke kan vaske rent ved den temperatur???
Jeg kan se at vaskeprogrammet bliver forkortet en del, hvis man bruger koldt vand, men det skyldes vel bare at der normalt bliver sat tid af til at varme op?

Jeg har også hørt at man kan vaske helt uden sæbe, hvis man bruger eddike i stedet for. Jeg bruger i forvejen eddike i stedet for skyllemiddel, da det gør at jeg kan blande farver uden at de smitter af.

Kan nogle herinde bekræfte at man:
1) Kan vaske rent i HELT koldt vand?
2) Kan bruge eddike i steder for sæbe?
3) Fortælle mig hvilken dosis man typisk vil skulle bruge i et område med meget kalk.

På forhånd tak!
Marianne48
Forum-indlæg: 2395
Område: Odense
Dato: 25/5 2015 12:06

Eddike fjerner jo bare kalken og gør vandet blødt. Det vasker jo ikke rent, hvor der skal noget sæbe til, det kan jo heller ikke fjerne evt. pletter på tøjet, da der ikke er nogle enzymer i eddike, som kan opløse pletter.
LuckaÆblet
Forum-indlæg: 74
Område: KBH
Dato: 25/5 2015 12:32

Nej Marianne det var også det jeg tænkte, og derfor jeg ikke sprang på idéen med det samme.

Men hvad med temperaturen? Hvis nu vi siger at jeg fortsætter med at bruge sæbe altså :)
Victor
Forum-indlæg: 134
Område: KBH
Dato: 25/5 2015 14:49

Jeg tvivler stærkt på at man kan vaske noget rent med koldt vand. Jeg har selv undersøgt best practice omkring tøjvask og har aldrig hørt nogle sige det kan lade sig gøre. At vaske ved 30 grader er da allerede godt klaret, bare bliv ved med det.

Jeg bor i Hovedstadsområdet med hårdt vand, og mit tøj bliver rent når jeg bruger ca. en halv deciliter vaskemiddel. Det er dog heller aldrig super beskidt.
Amy
Forum-indlæg: 567
Opskrifter: 2
Område: KBH
Dato: 25/5 2015 15:22

Jeg skal ikke kunne sige noget om koldt vand og eddike, men vil blot informere om at man i bl.a. Føtex kan købe vegansk vaskemiddel (flydende) af mærket Ecover, uden parfume !ja
Samme mærke laver også opvaskemiddel, dog med grapefrugt-lugt (men den er MEGET mild i lugten - hader alt parfumeret stads, men denne generer mig ikke og jeg bruger alligevel handsker når jeg tager opvasken).
LuckaÆblet
Forum-indlæg: 74
Område: KBH
Dato: 25/5 2015 17:35

Jeg tror at jeg skal forbi Føtex og have vegansk vaskemiddel :D

Udover det, så har jeg læst lidt på emnet i dag, og jeg tror faktisk at hvis man vil skåne miljøet, så handler det om at overveje om man kan gå en dag ekstra med tøjet. Hvis det lugter lidt, skulle det kunne klares ved at man lufter det, og man behøver vidst først at smide det til vask, hvis det er synligt beskidt, eller hvis det er ting som undertøj, håndklæder og viskestykker, som nemt bliver forurenet med sundhedsskadelige bakterier, men her skal man bare huske at bakterier ikke dør ved lave temperaturer.
mbh
Forum-indlæg: 112
Opskrifter: 3
Område: Nordjylland
Dato: 25/5 2015 20:43

Koldt vand og et vaskebrædt kan vel godt vaske tøjet rent, var det ikke det man gjorde i gamle dage? Det er vel miljøvendlig eller har jeg misforstået noget?
Det er dog ikke en løsning jeg ville vælge, medmindre jeg virklig skulle spare eller ikke kunne vaske tøj i maskinen. Men den vaskemaskine jeg bruger har 30 g men lidt svært at indstille den til, og den har endda os 20 grander vand men det er endnu sværre at indstille den til og den har kold vand. Opdage det kun fordi jeg stod og lege med den og ledte efter et bestemt program for at finde ud af om jeg kunne vaske en af mine trøjer i den, men den dag jeg skulle vaske så fandt jeg det ikke :(

Men jeg tror stadig at håndvaskning af tøj er det mest miljøvenlige man kan gøre, hvis man har tiden til det :)
Ulrik Smed
Forum-indlæg: 1539
Område: Århus
Dato: 26/5 2015 08:53

Jeg vasker når solen skinner, så trækker solcellerne det meste af læsset. :)
Hot Frog
Forum-indlæg: 24
Område: KBH
Dato: 28/5 2015 22:17

Ulrich Natürlich producerer bl.a. billigt økologisk vaskemiddel. Om det er vegansk, kan du jo Google. De har det i nogle helsebikser og ellers kan det købes på nettet :)
Hot Frog
Forum-indlæg: 24
Område: KBH
Dato: 28/5 2015 22:20 | Indlæg redigeret den: 28/5 2015 22:25

Jo, alle deres produkter, undtagen noget der hedder galdesæbe, er veganske og øko :)
Tjek det ud på f.eks. dexus.dk

Lunar
Forum-indlæg: 5
Område: Fyn
Dato: 31/5 2015 23:49 | Indlæg redigeret den: 31/5 2015 23:57

\"man skal ikke vaske sine jeans, man skal smide dem i fryseren ;) \"


Jeg personligt kan lide mange af Dr bronner sæbeprodukter.

og ellers kan du altid google dig frem til hvordan man laver sin egen \"vaskepulver\", vha sæbespåner (af feks produkter som dr bronner) borax og ikke mindst mirakel pulveret natron, kan ikke huske hvad der ellers skal i .. :D

Generelt når jeg har læst på sæbe vaskemiddel så opfatter jeg det som vegansk (der er jeg nok forkert på den?), da det meste der feks også er mærket bio i forvejen er baseret på forskellige salte og plante olier (oftest palme).. jeg har læst bag på frosch som herhjemme bliver solgt under navnet Froggy men blev ikke klogere samt på änglamark. Alle de rent kemiske navne siger mig ikke så meget men jeg ved jo heller ikke hvornår et salt feks bliver betegnet vegansk. Det er spændende læsning :) og bliver lidt klogere hver gang
Pernille
Forum-indlæg: 283
Opskrifter: 8
Område: Andet
Dato: 28/7 2015 17:18

Vaskenødder/vaskeskaller fungere rigtig godt! De fungere fra 30-95 grader (: