Opskrifter:
Forumtråde:
Profiler:

Økologi reducerer cancer

 

Miljø, Økologi & Havedyrkning

Mic
Forum-indlæg: 206
Område: KBH
Dato: 9/11 2018 01:57

En netop frigivet videnskabelig undersøgelse har påvist, at der virkelig er en reduceret risiko for kræft for de der spiser økologisk eller overvejende økologisk.

Undersøgelsen, hvori 68.946 franske voksne deltog, er løbet over 7,5 år. Gennemsnitsalderen var midt fyrrerne og selvom deltagerne var af begge køn, var den overvejende del kvinder.

Følgende CNN artikel er en letforståelig gennemgang af undersøgelsen:

https://edition.cnn.com/2018/10/22/health/organic-food-cancer-study/index.html

Det er glædeligt at se, at der endelig er sluppet en virkelighedstro undersøgelse igennem til offentligheden ;)

De store sprøjtegift industrier som Monsanto, Dow, BASF og Bayer gør deres for at standse eller manipulerer al information der kan true dem - selvom deres pesticider og GMO allerede har og vil koste millioner af mennesker livet (for slet ikke at tale om miljøet).

Hvordan eksempelvis Monsanto manipulere med data, vedrørende den skadelige effekt deres produkter i virkeligheden har på sundheden, kan ses i dette videoklip fra Michael Greger

https://nutritionfacts.org/video/is-monsantos-roundup-pesticide-glyphosate-safe/Kappa
Forum-indlæg: 323
Opskrifter: 12
Område: Odense
Denne bruger har i år '14 doneret penge til at holde Vegetarkontakt.dk kørende.
Dato: 9/11 2018 08:30 | Indlæg redigeret den: 9/11 2018 16:24

Der går sikkert mange år fra industrien ved det, til det bliver offentlig viden. Eksempelvis så har industrien været ganske klar over, at teflon belægning er skadeligt for hjernen, men det kom ikke frem før efter 22 år - mener jeg det er.
Greenday
Forum-indlæg: 33
Område: Ikke oplyst
Dato: 11/11 2018 18:05 | Indlæg redigeret den: 11/11 2018 18:07

Økologi er godt, men den undersøgelse kan desværre ikke bruges til så meget.

Folk, der spiser økologisk, lever typisk også sundere på andre måder, f.eks. spiser mindre forarbejdet mad, flere grøntsager, mindre kød, dyrker mere motion og er ikke-rygere. Det er derfor svært at sige, hvor stor betydning økologi har.

Jeg tror ikke på, at økologisk mad har en stor betydning, hvis man sammenligner med betydningen af at spise mere eller mindre forabejdet mad, herunder færdigretter, fast food, chips, slik og sodavand.
Serenity
Forum-indlæg: 1702
Område: Nordjylland
Dato: 11/11 2018 22:03

Det er også værd at overveje om man hellere vil have det som gror naturligt på fødevarer end lidt pesticider. Jeg spiser fx hellere peanuts som er sprøjtede end økologiske peanuts med aflatoksin som skulle være meget kræftfremkaldende. Lige nu ser det også ud til at der i bananerne i danske forretniger er problemer med Nigrospora.
Mic
Forum-indlæg: 206
Område: KBH
Dato: 12/11 2018 22:38

@Kappa - Ahhh..ja, den husker jeg godt. "sikke en møgpande, al belægningen er snart væk..." :D

@greenday - Undersøgelsen er, synes jeg, var en positiv nyhed :) At de der spiser meget økologisk sikkert også på andre måder lever sundere er rigtigt. Men hvad skete der med den svenske familie, der i et par uger overgik til økologi? Pesticidrester i deres kroppe formindskedes med ca. 90%.

https://www.treehugger.com/family/swedes-show-how-eating-organic-nearly-eliminates-your-pesticide-load.html

Så uanset om man dyrker motion, ikke ryger, spiser mere grønt mm., er jeg overbevist om, at det over en årrække vil betyde noget om man har levet økologisk eller ej.

@Serenity - Jeg kan godt følge din kærlighed til peanuts. Har selv guffet tonsvis af dem :D Om de skal være økologiske eller ej, så ved jeg ikke om du kender denne artikel vedr. for eller imod:

https://allnaturalideas.com/organic-peanuts/
Greenday
Forum-indlæg: 33
Område: Ikke oplyst
Dato: 21/11 2018 14:57 | Indlæg redigeret den: 21/11 2018 15:16

@ Mic - Det er bestemt også en positiv nyhed. Den kan være med til at skabe opmærksomhed om problemet med pesticider. Jeg prøver blot at nuancere billedet lidt. Det er svært ud fra undersøgelsen at sige, hvor stor sammenhængen er mellem pesticider i kosten og kræft.

Der er lavet et nyere forsøg på rotter, som viste at stofferne tebuconazol og prochloraz viriliserede hunungerne og feminiserede hanungerne. Stofferne er med andre ord hormonforstyrrende. Så det er der vist ingen tvivl om, at det er noget, man gerne vil undgå.

https://www2.mst.dk/Udgiv/publications/2007/978-87-7052-538-1/pdf/978-87-7052-539-8.pdf

@ Serenity - Jeg ville ikke bekymre mig om aflatoksin i peanuts, medmindre du indtager virkelig mange af dem dagligt. Indholdet af aflatoksin er ca. 8 og 16 gange højere i pistacienødder og paranødder. Det er derfor mest effektivt at holde lidt igen med disse nødder. Du kan læse om det i linket nedenfor. Der står også noget om akrylamid i ristede nødder, hvor ristede mandler har det højeste indhold af akrylamid.

http://www.food.dtu.dk/-/media/Institutter/Foedevareinstituttet/Publikationer/Pub-2015/Rapport_Helhedssyn-paa-noedder.ashx?la=da
KerstinN
Forum-indlæg: 37
Område: KBH
Dato: 23/1 2019 19:18

Jeg synes bare det er fedt at få bekræftet, at det som er fuldstændig logisk også er det som undersøgelsen viser :)

For pokker da ;) Det siger sig selv, at undgår man dagligt en lang række sprøjtegifte, så er ens immunforsvar stærkere, og sygdom en mere sjælden gæst.