Opskrifter:
Forumtråde:
Profiler:

Klima-skat på kød

 

Politik

Sider: 1 2 > >>
Røsle
Forum-indlæg: 865
Opskrifter: 4
Område: Midtjylland
Dato: 22/1 2013 15:12 | Indlæg redigeret den: 22/1 2013 15:14

Svenskernes Jordbruksverket (svarer til Fødevarestyrelsen) foreslår en skat på kød for at minimere kødforbruget, især på oksekød og andre typer kød der belaster miljøet meget med drivhusgasser. Det er deres konklusion efter at have skrevet en (virkelig lang) rapport om kødforbrug og drivhuseffekt:

http://www.jordbruksverket.se/download/18.5df17f1c13c13e5bc4f800039403/En+h%C3%A5llbar+k%C3%B6ttkonsumtion.pdf

Som der står i nyheden herunder mener svenskerne at skatteforslaget skal på EU-niveau fordi kødforbrug "er et globalt problem", og at den skal tilpasses, så de producenter der afleder flest drivhusgasser rammes hårdest.

http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=83&grupp=10974&artikel=5416826

YAY ! klapper i mine små tykke hænder. Sikke en fantastisk og velbegrundet idé :D så held og lykke med at få det forslag igennem kødlobbyen i vores velfungerende demokratiske system.......
Jeff
Forum-indlæg: 1943
Område: Sjælland
Denne bruger har i år '14 doneret penge til at holde Vegetarkontakt.dk kørende.
Dato: 22/1 2013 16:01

!ja
Druid
Forum-indlæg: 132
Område: Andet
Dato: 22/1 2013 17:05

Vi er bare liiiiiiiiiige det grønnere på den her side af sundet ;)

Men sådan som det står i aviserne herovre i Sverige virker det som om det stort set er hjemme at den går igennem
lone K
Forum-indlæg: 74
Område: Østjylland
Dato: 22/1 2013 18:10

!ja
Eline
Forum-indlæg: 512
Opskrifter: 6
Område: KBH
Dato: 22/1 2013 19:13

Wauv!!

Jeg håber det kan inspirere nogle danske politikere. Tænk bare, Sverige er lysår foran os.
dgj
Forum-indlæg: 352
Område: KBH
Dato: 22/1 2013 20:40

!ja ... og hvis de så sænker skatten på økologisk grønt.
Røsle
Forum-indlæg: 865
Opskrifter: 4
Område: Midtjylland
Dato: 22/1 2013 20:55

Tror egentlig ikke Sverige er foran, vi er bare håbløst bagud på alle de klimaområder der batter noget i forhold til resten af EU. Det er faktisk virkelig pinligt. Fx står vi som eneste land i EU udenfor en prøveordning der giver tilskud til billister til at få ombygget benzinmotorer så de kan køre på gas og tanke gas billigt, hvilket reducerer en bils drivhusgasudledning med ca. 95% - men hvis man gerne vil gøre noget miljørigtigt som bilist i Danmark og vil bygge sin benzinbil om, ja så skal man betale kæmpeafgift i stedet, og det bliver et problem at tanke. Men hvorfor i alverden skulle man også gøre det muligt at gøre bilisme miljøvenligt, når man i stedet kan holde det pisse forurenende og presse såååååååå mange ekstra penge ud af alle de folk der har en bil........
Så har vores kære "ledere" (gangstere) også givet grønt lys for det franske firma Total at begynde at prøvebore efter skifergas, de har med meget omhu sørget for at det stort set ikke er blevet diskuteret i pressen eller til høringer, og langt de fleste danskere ved ikke rigtig hvad skifergas er, eller hvad boringer efter skifergas indebærer af konsekvenser. Men nu skal der altså bores i Nordjylland og Nordsjælland, og bliver det en succes (hvilket det næsten uundgåeligt er, da der er profit i det) ja, så kan vi sidde når vi bliver gamle og fortælle vores børnebørn om dengang, man kunne drikke det vand der kom ud af vandhanen.
Ej det var lidt nogle sidespring, men jeg i kødproduktion, bilisme og skifergas har vi 3 virkelig virkelig virkelig virkelig essentielle problemstillinger som er nødvendige at få løst for at få et bæredygtigt samfund og et rent miljø, og at det ikke betyder lige så meget i "samfundsdebatten" (eller, den debat de få har om de manges midler og derfor kalder samfundsdebat) som vækstrater og boligmarked burde være et fuldstændig statisk tegn på et system der ikke fungerer, en regering der ikke er der for folket, en regering der ikke har den fjerneste idé om hvem folket egentlig er. for lige at citere Revolution Nu xD
Ulrik Smed
Forum-indlæg: 1539
Område: Århus
Dato: 23/1 2013 08:18

"...hvilket reducerer en bils drivhusgasudledning med ca. 95%..."

Hvis der menes CO2, så lyder det særdeles urealistisk. Har du en kilde?
Anderkisten
Forum-indlæg: 520
Område: Århus
Dato: 23/1 2013 08:28

Ja, jeg kunne også kun finde frem til 20-25% (blev lige nysgerrig, da jeg læste det og måtte undersøge nærmere)
SilleM
Forum-indlæg: 32
Område: Østjylland
Dato: 23/1 2013 08:37

Sådan Sverige!
Og jeg er fuldstændig enig, Røsle. Danmark er så latterligt langt bagud at det er helt pinligt.
vericon
Forum-indlæg: 700
Opskrifter: 1
Område: Sydjylland
Denne bruger har i år '14 doneret penge til at holde Vegetarkontakt.dk kørende.
Dato: 23/1 2013 10:14

Hej Røsle

det meste har du ret i -
Men revolution i DK ??
Ikke så længe folk er dopet med X faktor og vild med hvad ved jeg -

Venlig hilsen
Earthling
Forum-indlæg: 1079
Område: KBH
Dato: 23/1 2013 10:59 | Indlæg redigeret den: 23/1 2013 11:00

Sounds like a good idea, but I´m wondering what the long term consequences of such a policy might be.

I came across this article a few days ago. It points out the consequences for poor people around the world as a result of well-intentioned health and ethics-led consumers buying imported non-meat products such as quinoa, soya and asparagus production. This has resulted in quinoa becoming so expensive for poor Bolivians and Peruvians that they can´t afford to buy it anymore. It is their staple diet... Soya production to meet Western demand has depleted water resources on which local people depend in Peru. Workers aslo toil in sub-standard conditions and can´t afford to feed their children because of the low wages they recieve, the produc tof which is exported for Western supermarkets at a huge profit. Soya production, another non-meat alternative, is now one of the two main causes of deforestation in South America. Vegetarian, and perhaps particulalry vegan shopping-baskets are full of these products. My fear would be that putting tax on meat will push up the sales of these products and reducing consummation, but killing the poor and destroying their environments.

Check out the aricle here and see what you think.
Can vegans stomach the unpalatable truth about quinoa?
http://www.guardian.co.uk/commentisfree/2013/jan/16/vegans-stomach-unpalatable-truth-quinoa


Røsle
Forum-indlæg: 865
Opskrifter: 4
Område: Midtjylland
Dato: 23/1 2013 13:24 | Indlæg redigeret den: 23/1 2013 15:05

Det ER en helt urealistisk reduktion af drivhusgasudledning der er mulig ved at skifte fra benzin til gas på biler, Ulrik. Hvis man kun bruger naturgas kan man "spare" 15-20%, men blander man med biogas kan man opnå større besparelser og kører man på ren biogas bliver bilisme på sin vis bæredygtig. - og det er altså ikke megadyrt og umuligt at eksperimentere med på et nationalt plan, og jeg tror jeg at mange, hvis ikke alle, bilister meget gerne vil betale af egen lomme til at få bygget sin bil om, hvis det kan sikre billigt brændstof, ingen pludselige ekstraafgifter eller skatter og vigtigst af alt bæredygtig transport. Derfor er det simpelthen så hul i hovedet latterligt at DK vælger at stå udenfor (som det ENESTE land) prøveordningen i EU.


http://www.fdm.dk/gas-til-biler-%E2%80%A8kommer-igen

"Biogas er – kommercielt set – endnu i sin udviklingsfase, men gastypen har et stort potentiale i et land som Danmark, hvor landbruget i høj grad kan levere de materialer, der skal til for at få volumenet i vejret. Og da biogas i princippet kan iblandes almindelig naturgas, kan man på sigt opnå CO2-reduktioner på op mod 50 procent ved en sammenblanding. Brugt direkte i bilmotoren vil gassen afhængigt af produktionsmetode have en reduktion af CO2-udslippet på mellem 85 og 100 procent"


http://www.naturgasfyn.dk/nyheder/danmarks-foerste-gasbil-koerer-paa-fyn/

"Selv om en bil, der kører på naturgas, forurener mindre end almindelige biler, er den langtfra CO2-neutral. Men det er biogas. - Hvis vores initiativ virkelig skal flytte noget rigtigt, så er den CO2-neutrale biogas
væsentlig, mener Bjarke Pålsson (...) Naturgas Fyn planlægger desuden at føre
biogas ud i naturgasnettet og derved kunne distribuere den CO2-neutrale biogas til eventuelle fremtidige tankstationer"

Flex
Forum-indlæg: 289
Område: KBH
Dato: 23/1 2013 13:38

Earthling: Regarding your comment about soy-production i believe the majority (85%) of world production of soy is used as animal food - so don't go hating the vegans for that.

Source: http://gentleworld.org/as-we-soy-so-shall-we-reap/
Earthling
Forum-indlæg: 1079
Område: KBH
Dato: 23/1 2013 15:13

Flex
I don´t hate vegans for anything... I meet quite a bit though from some vegans ;)

Fair point about the soya. I did wonder about that. Still, it doesn´t eliminate the concern raised in the article about quinoa, asparagus and others-non meat products consumed by "ethical eaters" in Western countries and the consequences for poorer nations. I have heard the same issue being raised with regard to rapeseed oil and the production of bio-fuels.
Røsle
Forum-indlæg: 865
Opskrifter: 4
Område: Midtjylland
Dato: 23/1 2013 16:10

http://politiken.dk/mad/madnyt/ECE1612963/quinoa-paa-din-tallerken-giver-bolivias-boenderet-bedre-liv/
Ulrik Smed
Forum-indlæg: 1539
Område: Århus
Dato: 23/1 2013 16:25

Røsle, OK når man regner biogassens CO2 neutralitet med ind i det, men du skrev jo bare "gas", så jeg tænkte automatisk naturgas.
Earthling
Forum-indlæg: 1079
Område: KBH
Dato: 23/1 2013 16:47 | Indlæg redigeret den: 23/1 2013 16:51

Thanks, Røsle. I thought that was the case until I read the article in the Guardian the other day. It disturbed me.

I first heard about the positve effects of quinoa production amongst poor communities in the Andes when we raised raised money for a Caritas project there some years ago.

Hopefully, the article you posted is the more accurate report :)
Flex
Forum-indlæg: 289
Område: KBH
Dato: 23/1 2013 18:15

Earthling:

Still, it doesn´t eliminate the concern raised in the article about quinoa, asparagus and others-non meat products consumed by "ethical eaters" in Western countries and the consequences for poorer nations. I have heard the same issue being raised with regard to rapeseed oil and the production of bio-fuels.


That's true, but that is more a result of common marked mechanisms and capitalism.

I know for a fact that in portugal, they didn't consume the spices they got from trading in far of countries - they sold them to the rest of europe and made lots of money doing so.

On the faereoe islands, they don't eat harring, cod, sammon and what have you not of all kinds of fish that WE eat. They sold those fish, and eat all the funny stuff they also caught. That way they survived and earned an optimal amount of capital.

The trend seems to be that you don't eat money! :)
Jeff
Forum-indlæg: 1943
Område: Sjælland
Denne bruger har i år '14 doneret penge til at holde Vegetarkontakt.dk kørende.
Dato: 23/1 2013 19:12

Earthling,

In addition to what is mentioned above, you can also read in the footnote of the article you linked to:

To clarify: while soya is found in a variety of health products, the majority of production - 97% according to the UN report of 2006 - is used for animal feed.
Sider: 1 2 > >>