Opskrifter:
Forumtråde:
Profiler:

Blå Blok forstår ikke "den grønne blok"

 

Politik

Veganman
Forum-indlæg: 1
Område: Midtjylland
Dato: 24/9 2017 11:16

Hejsa.

Jeg er ny her. Har læst flere af trådene her og synes det er nogle rigtige interessante emner og samtaler her.

Jeg har igennem længere år oplevet personer med politiske holdninger fra den Blå Blok ser os veganer som rumvæsner.

Jeg kommer selv på grund af studiet i et miljø hvor penge og konkurrence virker til at være de vigtigste værdier i livet.

Når jeg har min lækre veganske madpakke med bliver der joket og kigget mærkeligt på mig.

"De nogle Idio..." Og jeg føler mig smålelige!. Har i oplevet den fællestræk for folk fra den blå blok.

Jeg ved godt jeg burde være ligeglad og ikke tage det til mig, men det ikke altid nemt. Specielt som en vegansk mørk mand boende i hvad der næsten er udkantsdanmark, kan det være hårdt. På grund af spisevaner. What?

Og har bare løst til at proppe noget økologisk brocoli i munden på de blå mænd i jakkesæt og få dem til at holde mund!

Nogle råd eller tanker??

Veganman
Curator
Forum-indlæg: 658
Område: KBH
Dato: 24/9 2017 16:07 | Indlæg redigeret den: 24/9 2017 17:31

Jeg har som både venstreorienteret og a-politisk tilbragt en del tid på fora der tilfældigvis var domineret af højreorienterede liberalister, så jeg kender til noget af det du skriver. Ligegyldig hvilke emner og begivenhed der dukkede op som blev genstand for diskussion, så undrede jeg mig over deres mentalitet.

Jeg har søgt at forstå hvorfor højreorienterede kan være så indskrænkede. Jeg er stor fan af moral-psykologen Jonathan Haidt. Han har lavet et stykke interessant arbejde omkring at kortlægge moralen's grundpiller som går igen henover alle menneske-kulturer. Evolutionen har aflejret moral-intuitioner/triggers i os der faciliterer menneskeracens overlevelse. Det vigtige er så at forstå at vi ikke alle besidder intuitionerne i samme styrke. Intuitioner er spredt ud på os. De to første intutions/triggers er centreret omkring harm/care og fairness intuitioner, som typisk er venstreorienterede dyder. Så empati er ikke noget der ligger langt fremme i bevidstheden hos de højreorienterede. Den kan du ofte lede længe efter. Jeg har sommetider efter længere diskussion opnået forståelse blandt højreorienterede omkring visse ting der kræver noget empati for at indse, men når man så vender tilbage efter et års fravær, så er det der optager dem, retten til at handle med bitcoins og andet shit fremfor dyrs rettigheder. Empati er ikke deres drivkraft!

De tre sidste er højreorienterede moral-triggers.Som du fx. ser i sidste kolonne er der en evolutionær udfordring omkring smittebekæmpelse. Den intuition har de højreorienterede fået, som betyder at de typisk går mere op i at dyrke renhed, det gælder også på idéplanet, hvor tabuemner ofte ses som beskidte emner (kommunisme el. andet). Højreorienterede er mindre åbne som del af 'smittebekæmpelsen'.

Får nogle år tilbage diskuterede man herinde et andet tabuemne, anti-natalisme, i relation til veganisme. Stop af fødsler for at forhindre mere lidelse på planeten. De få højreorienterede på Vegkon blev triggered af dette tabuemne, og mente at anti-natalisterne i stedet kunne dræbe sig selv, og det ikke hørte til på et veganisme forum - hvilket tiden har modbevist.

Jeg kender få højreorienterede veganere. Sådan noget som de moralske argumenter, er først noget der rigtig er begyndt at interessere dem, lang tid efter at de begyndte at spise vegansk af rent sundhedsmæssige årsager. Deres moralske argumenation bærer da også præg af at være noget opstillet, nærmest autistisk, så den skarpe straks vil se at der 'fakes dyder' uden nogen dybereliggende empati.

My two cents omkring (mange) højreorienterede.

Hvis veganisme skal have nogen chance for at slå rod på højre-fløjen, så kan et "salgsargument" være, at veganisme kan tilføje dimension af mening i tilværelsen.
Aros
Forum-indlæg: 863
Opskrifter: 2
Område: Århus
Dato: 24/9 2017 20:25

Jeg har ikke oplevet at det kom specielt fra en bestemt politisk gruppe. Men har tit oplevet fordomme og uvidenhed i forhold til det at være veganer. Det irriterede mig ret meget i starten. Men de fleste har vænnet sig til det nu, og familie og venner taler ikke længere om proteinmangel , kalk fra mælk osv som de gjorde i starten. Men når man møder nye mennesker kan der stadig være noget. Det der mange gange under mig er den totale mangel på logik i det folk siger. Det sidste jeg hørte var - kan du så godt holde vægten? da vejede jeg 95 kg, skal jeg virkelig veje over 100 kg for ikke at få at vide at jeg er for tynd??? Det var jo aldrig blevet sagt til mig hvis jeg ikke var veganer. Tit tror jeg bare man skal ignorere det uden at give udtryk for at være irriteret, for hvis de joker og bevidst er ude på at provokere, og få en reaktion fra dig, vil de ofte miste interessen når de ikke får en respons fra dig. En anden god strategi kan være bare at være enig i alt. Ja jeg spiser kaninfoder, kald mig snurre snup ;-) , det vil også gøre det uinteressant for dem at joke om dig