Opskrifter:
Forumtråde:
Profiler:

Nytænkning i landbruget

 

Politik

Zhcoop
Forum-indlæg: 638
Opskrifter: 10
Område: KBH
Moderator Denne bruger har i år '14 doneret penge til at holde Vegetarkontakt.dk kørende.
Dato: 9/1 2020 22:24 | Indlæg redigeret den: 10/1 2020 10:48

Dette er tiltænkt som et udkast til et eventuelt borgerforslag, brev til landbrugsministeriet eller hvad det end kan bruges til. Rettelser, inputs, forslag til ændringer, ris/ros er meget velkommen!

Vi har brug for en forandring i det danske landbrug - ikke mere monokultur og grisestalde.
Der skal ske noget helt andet. Der skal SKE noget!
Lav landbrugets marker om til permakulturelle bæredygtige mini-samfund og dyrevenlige landskaber med en biodiversitet udover det sædvanlige.

Permakultur er vejen frem. Det er det eneste der holder i længden. Der er så meget snak om en bæredygtig fremtid, men hvis vi ikke rent faktisk gør noget ved det, sker der ingenting. Vi kan ikke spise penge og økonomisk vækst. Vi kan kun passe på os selv, hinanden og den jord vi lever på. Dette kan gøres på forskellig vis, men permakultur er en klar vinder, når det gælder livet på jorden - for både, mennesker, dyr og planter.

Vi kan ikke blive ved med at snakke og snakke, der skal ske noget, og det er NU! Hvis vi starter ud med at udvælge landbrugsjord forskellige steder rundt omkring i landet, og uddelegere opgaver til dem der lyster at deltage i dette projekt. Det skal være frivilligt at deltage, men det skal kunne betale sig. Vi kan evt bruge noget af alt den landbrugsstøtte fra EU til at finansiere disse projekter. Kommunale støtteordninger til nye bæredygtige levevis. Og der må være andre steder man kan finde penge til at lave en ordentlig fremtid med.

Det behøver ikke kun være at undersøge det permakulturelle, men også at lave steder for dyr og planter, uden der nødvendigvis er tænkt mennesker ind i forholdene. Fx plante skov, enge, moser, søer, busk og krat, så dyrene også har et hjem.

Vi har brug for alle kompetente mennesker fra forskellige lag af samfundet, vi skal lære at arbejde sammen og styrke vores viden og visdom omkring denne jord vi lever på. Hvor får vi bedst muligt hjulpet livet på jorden? Det skal ikke være økonomien, der styrer hvad vi gør og ikke gør, det skal være LIVET på jorden; vores jord, dyrenes liv, planternes liv. Vi skal respekterer den cyklus der finder sted, vi skal tilpasse os årstider og forhold, vind og vejr. Vi skal lære at bygge med alternative byggematerialer og få dem godkendt af beredskabsstyrelsen, vi skal allesammen være med til at hjælpe fremtiden indenfor. Vi skal opfordre til at tænke anderledes, til at finde metoder til at rydde op efter fortidens svineri. Vi skal opbygge et nyt samfund, der består af tillid, stærke hjerter og troen på livet.

Jeg har mange planer til hvordan dette kan udføres, men jeg vil hellere høre hvad andre har af erfaring, metoder, viden og visdom, som de kan dele og vi kan gøre det endnu bedre, sammen. Jeg ved kun en brøkdel af hvad der skal til for at få dette projekt af stablen, og jeg ønsker at andre vil tilslutte sig projektet om en ægte bæredygtig fremtid - ikke denne greenwashing, som finder sted - men en helt ægte, ærlig og gensidig respekt for livet på jorden, og en tanke, et ønske, et håb for en bedre fremtid. Sammen med naturen. Hvor vi hører hjemme.

Vi har brug for dig!
Er du:
- Ingeniør med intentioner om at hjælpe til en bedre fremtid?
- Designer med henblik på at designe fremtiden bedre end fortiden?
- Miljøforkæmper, for klimavenlige tiltag og handlinger?
- Dyreelsker, der vil gøre alt for at alle dyr har det bedre?
- Plante ekspert, med forståelse for biodiversitet og jordbund?
- Et menneske der vil hjælpe andre mennesker med at få det bedre?
- Et menneske der gerne vil gøre hvad der skal til for en lysere fremtid?
- Murer, tømrer, vvs’er, elektriker eller andre håndværk og lyst til at prøve alternativer?
- Har interesse indenfor bæredygtig fremtid og livsstil?
- Er du Ole (bæredygtig) Opfinder og har lyst til at udleve nogle af dine opfindelser?

Vi har brug for Jer allesammen. Vi har brug for hinanden.
Hjælp til med at finde sammen i mindre fællesskaber, så vi kan skabe en bedre fremtid sammen.
“Time is not important, only LIFE”

Permakulturelle bosteder for mennesker og planter
- Veganske fællesskaber
- Arbejde med mennesker og planter, uden at slå ihjel
- Der vil være brug for nyttedyr til biobekæmpelse, ingen slagtedyr
- Forståelse for planternes liv og livet de giver mennesker vha mineraler, vitaminer osv

Permakulturelle bosteder for mennesker, dyr og planter
- vegetariske/flexitariske fællesskaber
- Arbejde med mennesker
- Leve med dyrene, som bruges til mælk, æg, honning, hud, knogler og kød
- Biodynamisk, permakultur, økologi

Permakulterelle bosteder for dyr og planter
- Områder specifikt til udvalgte dyr og planter
- Områder kun til dyr og planter, fredet
- Områder hvor mennesker kan benytte sig af planter (urter, frugt, nødder, rødder, bær…)
- Områder hvor mennesker kan jagte dyr, kun på udvalgte tidspunkter
- Områder til urskov, uberørt skov, forskning i skov og natur

Start med dig selv. Lad ringene i vandet sprede sig.
Tænk globalt, vær aktiv lokalt.


(PS. Det med at slagte dyr og gå på jagt, tænker jeg som en overgang, ellers er det svært at få alle med på idéen. Det er for at være så imødekommende så muligt, så det faktisk kan lade sig gøre i praksis, så kommer det nok senere at folk stille og rolig selv vælger døde dyr fra, forhåbentlig)
JensCH
Forum-indlæg: 11
Område: Odense
Dato: 11/1 2020 00:39

Smukt skrevet. Jeg har selv gået med lignende tanker, omend i knap så stor målestok, og ikke nær så koncist udtrykt.

Angående landbrug, så fandt jeg for nogle år siden ud af, at visse planter tiltrækker bestemte dyr.
Med den viden kan man så planter sammen, hvor ikke-afgrødsplanter tiltrækker de naturlige fjender af de dyr, som ellers ville spise/ødelægge planterne med den afgrøde, man er ude efter at høste.
F.eks. tiltrække bestemte edderkopper eller rovbiller, som æder de små biller eller orme, som ville æde/ødelægge nytteplanterne. (sprøjtemidler er dermed komplet overflødige)
Dette vidste mayaerne godt, og brugte samplantning i stor udstrækning; de plantede aldrig mindre end tre forskellige planter sammen.

Jeg har prøvet at søge lidt efter en samling af viden om hvilke planter tiltrækker hvad, men har ikke fundet noget brugbart.
Det er tanken at lave et website med en database, som folk(biologer/landmænd?) kunne opbygge viden i med tiden.

Har andre end mig læst "Secrets of the Soil"? - det var der, jeg oprindelig læste om det.
Der er mange andre brugbare ting i den bog, den er absolut værd at læse.

Så er der Neu5Gc, men det kan man læse om på nettet.

Hvad angår mig selv, jeg er vel lidt af en Ole Opfinder, læste kemi og biokemi på universitetet, har de seneste 10-12 år gået op i sundhed, og har ivrigt læst om naturmedicin og virkninger af diverse grøntsager, frugter og urter. Jeg har en klæbehjerne uden lige, så der er meget som hænger ved :)

Ellers kunne jeg svare ja til det meste af den liste af personer du har lavet. Jeg er autodidakt indenfor diverse områder, kan arbejde i træ og bruge en drejebænk og fræsemaskine, svejse (dog ikke i Alu), jeg er uddannet IT-supporter, og har også godt styr på elektricitet, batterier, og til en vis grænse elektronik. Jeg snakker flydende engelsk og tysk.
Jeg elsker dyr, og prøver generelt at undgå at gøre noget som kan skade dem.
Det er så absolut for at hjælpe mennesker, at jeg har lært hvad jeg har, og er den jeg er i dag.

Såeh, jeg kan lidt af hvert. Jeg har bare ofte brug for et lille skub eller to, for at komme igang.
Jeg mangler også en god, fast indtægt, har været nødt til at leve af vikarjob i mange år, delvist fordi jeg er sensitiv på mange områder, delvist fordi jeg er nødt til at arbejde på en mere aktiv måde.
Zhcoop
Forum-indlæg: 638
Opskrifter: 10
Område: KBH
Moderator Denne bruger har i år '14 doneret penge til at holde Vegetarkontakt.dk kørende.
Dato: 11/1 2020 21:05

Det lyder som en masse gode ting du har gang i :] det er fedt at læse!
"Secrets of the Soil" lyder som en spændende bog, kommer på listen over "bøger jeg skal læse en dag..."

Jeg er lige faldet over denne video, som jeg synes også lyder som en spændende koncept; måde at leve på.Jeg kunne enormt godt tænke mig at prøve at bygge med andre materialer end beton, som er det førende byggemateriale i denne tid. Det kunne være lækkert at prøve at arbejde med cob, som hendes hus (i videoen) er lavet af, det virker som et ret interessant materiale og man kan være meget kreativ med det, og det er lavet af sand, jord og halm, så det er også meget naturligt og ikke giftigt, ligesom beton.

Earthships er også enormt fascinerende, der kan man også inkorporerer cob som materiale. Dog plejer man at bruge bildæk som en del af ydremuren, så det ved jeg ikke helt om er en fed idé, tilgengæld bliver det helt dækket ind i jord, så de er ikke synlige, dog stadig ikke så miljøvenlige..?

Domes er også et spændende koncept, at bygge rundt, har set dem i mange forskellige materialer, både ovenpå jorden og underjorden - meget interessant og mange flotte varianter.

Hobbit-hjem, hvor man bygger ind i jorden, evt på en bjergside - det har vi så ikke så meget af i dk, men stadig spændende - har set domes der er bygget ind i jorden og earthships er tildels også bygget ind i jorden. Det virker som et dejligt koncept at bo under jorden, tænker der må være god jordforbindelse i sådan et hus ^^ hehe. Dog kunne et træhus oppe i træerne også være en fed idé..

Det er enormt spændende der er så mange måder at bygge på, så jeg synes det er ærgerligt at beton har overtaget markedet for byggeri, da det er enormt dårligt materiale at ånde i. Men nu er jeg også af den overbevisning at vi mennesker er født kreative, så at putte os ind i firkantede bokse er bare ikke menneskeligt... for mig :P hehe.

Jeg tænker at bygge disse mini-samfund op med et fællesområde, hvor man kan mødes og lave mad, spise sammen, lave kreative, åndelige, sportslige events, holde fester, fødselsdage osv. Så man har et større fællesrum og så have hver sin lille hytte/hus/hule at have sin hverdag i. En eller flere gæstehytter, fx et hus oppe i træerne, et tiny-house eller hvad man finder på... Lidt a la det hun snakker om i videoen :] det lyder virkelig rart, at man kan hjælpe hinanden, have et sammenhold og være ude i naturen og have sit eget sted. Det er win-win all the way ^^
vericon
Forum-indlæg: 701
Opskrifter: 1
Område: Sydjylland
Denne bruger har i år '14 doneret penge til at holde Vegetarkontakt.dk kørende.
Dato: 13/1 2020 22:32

Starten på en folkevandring er at én begynder at gå --
<3
Hans Jørn

P.S Vær forsigtig med hvem du vækker