Opskrifter:
Forumtråde:
Profiler:

Er penge og profit vejen ?

 

Politik

Sider: << < 1 2
BasLene
Forum-indlæg: 126
Opskrifter: 2
Område: KBH
Dato: 5/6 2012 20:36

Diamat


Det er vel netop mange af menneskets basale behov, der dækkes, når man søger at profitmaksimere.
Men jeg er helt klart enig i dig med, at det er et problem, at markedet ikke kan afspejle det reelle behov, der eksisterer. Det er derfor, staten griber ind på mange områder. Men klart, der er plads til forbedringer.
Det er bare sådan, at produktionen sjældent bliver særlig effektiv, når man afprivatiser ting. Så hvis vi nu havde et system, som kunne afspejle samfundets prissætning af de enkelte goder, så ville profitmaksimering jo alligevel være det bedste! Så ville det være dem, som var BEDST til at producere, og som fik mest ud af at forbruge et gode, som fik det. Og så blev vi alle gladere :)
longevitynow
Forum-indlæg: 709
Område: KBH
Dato: 5/6 2012 20:41


Hvor mange af jer der er imod kapitalisme er arbejdsløse eller har et lavt lønnet arbejde?
Marcus
Forum-indlæg: 3074
Opskrifter: 2
Område: KBH
Administrator
Dato: 5/6 2012 20:50

Nu vil modstandere af kapitalisme måske også undgå selv at være kapitalister, og i øvrigt værdsætte andre dele af livet højere end en stor indkomst, såsom antikapitalistisk aktivisme? Jeg på SU pt., så det må være i samme kategori som lavtlønnet arbejde.
BasLene
Forum-indlæg: 126
Opskrifter: 2
Område: KBH
Dato: 5/6 2012 21:40

Jeg er på SU. Jeg har studeret på musikkonservatoriet, og brugt rigtig år og penge på en uddannelse, som bestemt ikke garanterer hverken fast arbejde eller høj indkomst.
Nu læser jeg økonomi - men er stadig på SU - og det har klart ændret min tilgang til økonomiske emner, fordi jeg har fået en meget større indsigt i, hvad der driver mennesker og økonomien.
Laika
Forum-indlæg: 1100
Opskrifter: 8
Område: Sjælland
Dato: 5/6 2012 21:45

Jeg er imod kapitalisme, men vil ikke ligefrem sige at manden og jeg er lavtlønnede/mangler penge ;o) På trods af jeg er på SU og han er løbet tør for SU ;o)

Men det vil kapitalismer måske have en anden mening om...
Marcus
Forum-indlæg: 3074
Opskrifter: 2
Område: KBH
Administrator
Dato: 5/6 2012 22:30

BasLene: Måske du ville synes om denne video: http://www.ted.com/talks/dan_pink_on_motivation.html
Jeg forstår ikke at du kan mene at motivation kun kan komme fra penge, og ikke fra eks. solidaritet eller et ønske om at lære. Desværre er egoisme populært, og folk stresses så meget på deres arbejde, eller de føler ikke, de bliver respekteret men i stedet behandlet med mistillid eller taget for givet, som dræner denne indre drivkraft til at give og skabe glæde hos sig selv og andre. Og typisk er det oftest den største glæde, der kommer frem i mennesket som socialt væsen, ved at gøre andre glade, eller at lære mere om noget man interesserer sig for, eller påtage sig ansvar for et kedeligt arbejde, men som man ved, at andre vil værdsætte, og som måske samtidig giver en noget at beskæftige sig med, og lader hjernen slappe lidt af. Måske dit studie mere har lært dig at fokusere på problemer fra et økonomisk perspektiv, fordi det er en tilgang du er vant til at tænke i, selvom det måske ikke er den optimale løsning?
longevitynow
Forum-indlæg: 709
Område: KBH
Dato: 5/6 2012 23:18

Marcus
SU = lavtlønnet. Haha :D
BasLene
Forum-indlæg: 126
Opskrifter: 2
Område: KBH
Dato: 6/6 2012 05:42

Marcus

Jeg har ikke sagt at solidaritet ikke er en drivkraft - det er bare ikke en særlig god en!
Jeg arbejder også selv meget frivilligt - det har jeg f.eks. afsat hele min sommer til.

Mennesket har bare et naturligt incitament til at finde den billigste løsning. Det er jo f.eks. derfor at jeg har den forsikring jeg har, eller den husleje jeg har eller whatever - jeg maksimerer hvad jeg kan få ud af min SU. Det gode ved, at profitmaksimering er, at man får noget optimalt ud af nogle knappe ressourcer. Vi er f.eks. alle enige om, at der helst ikke skal bruges så mange grimme metaller. Når de sælges på det frie marked, er det dem, der værdsætter dem højeste, eller kan bruge dem mest effektivt, som får dem! F.eks. dem der kan lave en mobiltelefon med mindst muligt tungmetal. De scorer gevinsten og alle er glade.

Profitmaksimering virker jo så kun, når der er en konkurrerende marked - monopoler er af den grund noget skit, da de ikke har incitament til at konkurrere. Og nej, det er ikke smart, at nogle varers pris (f.eks. olie) ikke afspejler den omkostning, brugen af dem reelt har for samfundet - det må man så beskatte sig ud af.

Det der med stress og manglende respekt på arbejdet - det tror jeg ikke et antikapitalistisk system vil hjælpe på (mine forældre er ansat i det offentlige, hvor man IKKE kan profitmaksimere, og de har da ganske meget stress). Man må bare få en bedre ledelse. Stress og dårlig stemning er i øvrigt ret dårlig forretning ;)
Marcus
Forum-indlæg: 3074
Opskrifter: 2
Område: KBH
Administrator
Dato: 6/6 2012 08:54 | Indlæg redigeret den: 6/6 2012 08:55

Så du foredraget? Den taler netop om forskning i at penge ikke er en særlig god drivkraft! - medmindre arbejdet er klart defineret, og ikke kræver den store tænkning, dvs. den slags arbejde, der bliver mindre og mindre af.
BenjaDéVegan
Forum-indlæg: 10
Opskrifter: 1
Område: Sydjylland
Dato: 12/6 2012 13:09

@BasLene
Mener du at profit maksimering er godt fordi det garanterer bæredygtighed, eller en god resurse udnyttelse, da det betaler sig bedst for producenten at levere et holdbart produkt?

De fleste forbrugere har det nemligt med at være ligeglade med hvor deres produkter kommer fra, hvad det er lavet af og hvor holdbare de er (bare se på kød produktion).
Det har det i stor grad kunne betale sig for firmaer at producere varer, som er lavet til at gå hurtigt i stykker og er kommet fra belastede miljøer, hvor de endda ikke har nogen skrupler over at sponsorere blodig borgerkrig.

F.eks. så kunne et par strømpebukser for 90 år siden holde i flere måneder, hvor de idag kun kan holde en uge ca. og printere har en indbygget mekanisme, som sikrer at de går i stykker før tid. Alt i profit maksimeringens navn.
http://docuwiki.net/index.php?title=The_Light_Bulb_Conspiracy - en film om hvorfor profit maksimering og kapitalisme er alt andet end resurse udnyttende og bæredygtig.

Desuden så er mobil telefoner et godt eksempel på hvorfor kapitalisme er ødelæggende. Se filmen http://en.wikipedia.org/wiki/Blood_in_the_Mobile hvis du tror at det er ansvarsfulde folk der sidder og styrer industrien.
Diamat
Forum-indlæg: 46
Opskrifter: 1
Område: KBH
Dato: 13/6 2012 10:44

Det er vel netop mange af menneskets basale behov, der dækkes, når man søger at profitmaksimere.

Jeg ser det modsatte som tilfældet. Igen ser jeg profitmaksimeringen som en interesse der kun tjener arbejdskøberen og som udbytter og undertrykker arbejdssælgeren. Profitmaksimeringen som motivation, tjener og eksistere i udgangspunktet kun for den som profitmaksimerer. Kig igen på arbejderbevægelsen livskår igennem historien og den udnyttelse grundet manglen på rettigheder som har eksisteret og fortæl mig at kapitalismen kommer arbejderklassen til gode!

Det er bare sådan, at produktionen sjældent bliver særlig effektiv, når man afprivatiser ting.

Dette er måske grundet den økonomiske konkurrence som verden er underlagt fortiden? I øvrigt findes der økonomiske systemer og ideologier som er hinsides stat og marked.

Jeg har ikke sagt at solidaritet ikke er en drivkraft - det er bare ikke en særlig god en!

Det afhænger vel af samfundets økonomiske system? En solidarisk, altruistisk og human kapitalist, hvis dette ikke er en modsigelse, kan vel ikke klare sig på det konkurrerende markedet med disse egenskaber?

Det der med stress og manglende respekt på arbejdet - det tror jeg ikke et antikapitalistisk system vil hjælpe på (mine forældre er ansat i det offentlige, hvor man IKKE kan profitmaksimere, og de har da ganske meget stress). Man må bare få en bedre ledelse. Stress og dårlig stemning er i øvrigt ret dårlig forretning

Det offentlige system er også underlagt konkurrence, og skal tage hensyn til at landet ligger i økonomisk krig med resten af verden om at nå førstepladsen i et godt BNP. Igen er det modsatrettede interesseforhold imellem klasserne årsagen til stress og mangel på respekt. Kapitalisten vil ikke sine arbejder det godt, han vil have produktive arbejdere og hvis de bukker under for presset, sætter han dem på gaden og køber nogle nye, dette forhold er fremmedgørende og giver den arbejdende oplevelsen af at være en vare et objekt for profit, et værktøj uden værdi, al humanitet er forsvundet i kapitalismens ulækre menneskesyn.

Kapitalisme fører til stress og mangel på respekt for den arbejdende
http://www.leksikon.org/art.php?n=2099
BasLene
Forum-indlæg: 126
Opskrifter: 2
Område: KBH
Dato: 13/6 2012 12:09

@Benjadevegan
Ja, det er da mega ærgerligt, at der nu produceres mindre holdbare produkter. Men er det ikke godt, at der er kommet så stor udvikling i computerteknologien, så mange flere nu har råd til en? Det er netop den høje pris på visse metaller og krystaller, som har gjort, at der nu bruges langt mindre mængder.
Jeg skal være den første til at sige, at mange industrier opfører sig fuldstændigt uansvarligt, men det er der jo råd for - man kunne lovgive sig ud af det.

@Diamat
Jeg ved slet ikke hvor jeg skal starte en diskussion henne. Du er anarkist og er meget overbevist om din ideologi - fint nok. Men siden vi ikke har samme afsæt - jeg er fagligt funderet, du har en eller anden idé om den glorificerede arbejder - så tror jeg ikke vi kan diskutere. Hvor har du dine antagelser om den menneskelige natur fra - sociologi, antropologi, psykologi, økonomi? Et par hundrede års historie har vist, at profit er en væsentlig faktor når det kommer til udvikling, og så er det nok sådan, det kommer til at udvikle sig. Og selvfølgelig vil enhver fyre en ansat, hvis denne person ikke kan indtjene sin egen løn.
Jeg er også kold og hjerteløs - jeg skifter forsikringsselskab, hvis jeg kan få den samme eller bedre dækning billigere andetsted, og handler oftest IKKE ind hos min hårdarbejdende grønthandler, fordi jeg ikke har en kvalitetssikring.
Jeg tror også du selv handler på den måde. Ja, det er en smukkere tanke at støtte en lille uafhængig landmand, men det har de færreste på SU råd til, så derfor ender man alligevel med at gå i brugsen (eller, gud forbyde det, i en af dansk supermarkeds kæder!)

Inkognito
Forum-indlæg: 287
Område: Andet
Dato: 14/6 2012 14:48 | Indlæg redigeret den: 14/6 2012 14:50

printere har en indbygget mekanisme, som sikrer at de går i stykker før tid


Vil du henvise til et diagram over et kredsløb med ovenstående funktionalitet? Jeg udvikler til daglig præcisions elektroniske kredsløb (måleudstyr) med en levetid på op til 15 år, og mangler sådan en dims, så jeg ikke risikerer at mine designs skulle holde mere end 15 år. :)
Diamat
Forum-indlæg: 46
Opskrifter: 1
Område: KBH
Dato: 18/6 2012 19:21

jeg er fagligt funderet, du har en eller anden idé om den glorificerede arbejder - så tror jeg ikke vi kan diskutere.

Jeg ville også se mig selv som faglig funderet, dog er jeg ikke indforstået med hvad du mener med \\\"den glorificerede arbejder\\\" som jeg åbentbart har en ide om, kan du uddybe? Mener du at vores uenighed ikke kan diskuteres?

Hvor har du dine antagelser om den menneskelige natur fra - sociologi, antropologi, psykologi, økonomi?

Først og fremmest fra min egen erfaring som menneske og dernæst igennem faglige studier af mennesket.

Et par hundrede års historie har vist, at profit er en væsentlig faktor når det kommer til udvikling, og så er det nok sådan, det kommer til at udvikle sig.

Jeg tror vi er fundamentalt uenige her, hvilken form for udvikling snakker du om? Kig på videnskabens største gennembrud og bedrifter, var de drevet af målet om at kunne profitere? osv. Menneskets interesse for viden og udvikling i forhold til idealsamfundet er ikke drevet af profitmotivation, men af ren nysgerrighed efter viden og forståelse, som så skal omsættes i praksis.

selvfølgelig vil enhver fyre en ansat, hvis denne person ikke kan indtjene sin egen løn.

Det en selvfølge i en fri markedsøkonomi, ikke i en antiautoritær og socialistisk.

Jeg tror også du selv handler på den måde. Ja, det er en smukkere tanke at støtte en lille uafhængig landmand, men det har de færreste på SU råd til, så derfor ender man alligevel med at gå i brugsen (eller, gud forbyde det, i en af dansk supermarkeds kæder!)

Ja, grundet de frie markedskræfter, skal producenterne købe billigt og sælge dyrt, det betyder dyre og ubrugelige lortevarer til folket, mens de idealistiske og moralske landmænd fx, bliver udkonkurreret, da deres dagsorden sigter højere end blot målet om at profitere.
Sider: << < 1 2