Opskrifter:
Forumtråde:
Profiler:

Jeg er hverken vegetar eller veganer...

 

Sundhed

Leif Varmark
Forum-indlæg: 3649
Område: Sjælland
Denne bruger har doneret penge til at holde Vegetarkontakt.dk kørende.
Dato: 11/6 2009 09:37

Jeg er efterhånden ved at finde ud af, at jeg hverken er vegetar eller veganer. Disse betegnelser kan overhovedet ikke dække den måde, et fornuftigt menneske bør spise på!

Vi har en krop, som kemisk er indrettet på en ganske bestemt måde og som har brug for ganske bestemte næringsstoffer. Når den får disse næringsstoffer i passende mængde, holder kroppen sig selv vedlige og helbreder sig selv for sygdomme (visse undtagelser, selvfølgelig). Hvis vi fylder forkerte stoffer eller for få eller for mange af de rigtige stoffer i kroppen, bliver vi sløve, dårlige, syge eller ligefrem dør.

Mit projekt går derfor ud på at finde ud af, hvilke stoffer og hvor mange jeg skal hælde i halsen - hverken mere eller mindre. Dvs. noget er skadeligt og noget er overflødigt. Jeg prioriterer altså:

1 Sundhed
2 Miljø
3 Dyreret (ikke pladderhumanistiske begreber som velfærd og etik)
4 Smag
5 Udseende
6 Økonomi

Disse ideer har jeg fra de amerikanske ernæringsforskere og læger omkring Phycisians Committee for Responsible Medicine:

T. Colin Campbell
John McDougall
Douglas Lisle
Jeff Novick
Caldwell B. Esselstyn
Neal Barnard
Dean Ornish
Milton Mills
Joel Fuhrman
+ Jane Plant (engelsk)

Det er super enkelt. Vi holder os til det konkrete og undgår religiøse, uvidenskabelige og narcissistiske fornemmelser baseret på individuelle følelser. En ren sundhedsmæssig tilgang gælder for ALLE uanset filosofiske holdninger:

1 Undgå al mad fra dyreriget
2 Spis meget lidt vegetabilsk fedtstof
3 Spis kun lavglykæmiske kulhydrater
4 Dyrk motion

http://www.pcrm.com

Hilsen Leif
Sommerkursus uge 28: Musik Mad Miljø http://www.balladeskolen.dk
Helene2
Forum-indlæg: 326
Område: KBH
Dato: 11/6 2009 10:19


Hvad er "lavglykæmiske kulhydrater" ?
Marianne
Forum-indlæg: 404
Opskrifter: 3
Område: KBH
Dato: 11/6 2009 11:17

En lille rettelse:

http://www.pcrm.org/
Leif Varmark
Forum-indlæg: 3649
Område: Sjælland
Denne bruger har doneret penge til at holde Vegetarkontakt.dk kørende.
Dato: 11/6 2009 12:45

Tak for rettelsen!

Højglykæmiske kulhydrater er hurtigt fortalt først og fremmest hvidt (raffineret) sukker og hvidt (raffineret) mel, dvs. bordsukker, slik, kager og andre søde sager samt den slags brød, pasta og ris, som ikke er baseret på hele fuldkornskerner. Ved raffineringen fjernes en stor mængde vitaminer, mineraler, kostfibre og andre sunde stoffer.

Højglykæmiske kulhydrater bliver meget hurtigt omsat i kroppen og skaber et hurtigt forhøjet blodsukker, som så igen udløser alt for meget insulin med fare for langsigtet opbygning af sukkersyge. Endvidere vil overskud af hurtigt sukker blive kemisk ændret til fedt med stigende risiko for fedme, hjerte/kar-sygdomme etc. Sukkeret ødelægger også hjernen (ADD, ADHD m.m.)

Lavglykæmiske kulhydrater er sukkerstoffer i deres naturlige omgivelser så som grøntsager, frugt og (fuld)korn. De virker langsomt i kroppen, bl.a. pga. kostfibrene, og giver nærmest den modsatte, helbredende virkning.

For en mere fornuftig forklaring, se

http://www.glycemicindex.com/

Hilsen Leif
Sommerkursus uge 28: Musik Mad Miljø http://www.balladeskolen.dk
Moonie
Forum-indlæg: 1495
Opskrifter: 1
Område: Sydjylland
Dato: 11/6 2009 14:50

Du er hverken normal eller unormal :)

Jeg er ikke enig i dine punkter, bestemt ikke de 3 første. Det er for enkelt blot at kaste sådanne "sundhedsråd" ud i det blå. Der er intet galt i animalier, simple kulhydrater eller vegetabilsk fedtstof i moderate mængder.

Er der et problem med overnævnte i samfundet, ja bestemt. Det betyder dog ikke, at disse emner er farlige/ødelæggende i mængder, der følger anbefalingerne.

Og her er det jeg synes du overdriver alt for ofte Leif :) Helt sikkert, at provokation fanger opmærksomhed og andet, men at påstå, at jorden går under, blot pga. nogle raffinerede fødevarer og lidt animalier (nu overdriver jeg), det er at nærme sig gruppen med Lene Hansson, Thorbjörg Hafsteinsdottir, Ninka mm.
Leif Varmark
Forum-indlæg: 3649
Område: Sjælland
Denne bruger har doneret penge til at holde Vegetarkontakt.dk kørende.
Dato: 11/6 2009 16:47

Hej Moonie, din gamle mølædte socialdemokrat...:)

Jeg kaster ikke sundhedsråd ud i det blå... ikke mere end de nævnte amerikanske forfattere med deres hundredvis af forskningsresultater og tusindvis af praktiske resultater... De kurerer folk, mand...

Hvad er moderate mængder...? NNRs 25-35 E% fedt?

De officielle anbefalinger er kompromisser mellem forskellige interesser, ikke kun sundhedsinteresser. Jvf. f.eks. den her fra »The epidemiology of obesity: the size of the problem, Journal of Internal Medicine 263, april 2008, side 336–352«:

In relation to how they chose the recommended amount of fat in the USA, William James, who is from the London School of Hygiene and Tropical Medicine, and the head of the International Obesity Task Force says...

»They specified a 15–30% range in total fat intakes because the Chinese and Japanese, with negligible CHD, diabetes and obesity in the 1970s, were consuming on average 14% fat, but this was totally unrealistic for the US and Northern European populations where intakes were well over 40%. So to choose a 30% figure was radical and a response to the need to reduce saturated fat intakes by simply reducing total fat. «

So, in other words, the SE Asia level of 14% (or less) was closer to the optimal, but because we were over 40% (around 45%), they looked at picking a level that was a half way measure, and compromised at 30%. This was a compromise, not an ideal.


Jeg bliver vist nødt til at lave nogle DVD-forevisninger efter sommerferien...

Hilsen Leif
Sommerkursus uge 28: Musik Mad Miljø http://www.balladeskolen.dk
DevExt
Forum-indlæg: 171
Opskrifter: 1
Område: Sjælland
Dato: 11/6 2009 22:27

Faktisk spændende med resultatet.