Opskrifter:
Forumtråde:
Profiler:

Juice af koncentrat.

 

Sundhed

Sider: 1 2 > >>
Jojonathan
Forum-indlæg: 12
Område: KBH
Dato: 11/6 2013 10:20

Hejsa

Er der nogle som kan linke mig nogle gode, anerkendte studier af hvordan juice af koncentrat påvirker kroppen? Og hvad ulemperne er ved at fremstille juice af koncentrat?

Nina Jespersen
Forum-indlæg: 229
Område: Nordjylland
Dato: 11/6 2013 13:12

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22747948

Enkelte stoffer kan ske at miste deres koncentration eller potens. Det bliver ikke pludseligt usundt at drikke juice, fordi det er blevet dehydreret og varmebehandlet, men måske en smule mindre sundt.


NJ
Jojonathan
Forum-indlæg: 12
Område: KBH
Dato: 11/6 2013 13:22

Jo det gør det nemlig. Men det er lige så meget fordi processen fjerner alle fibre. Uden fibrene er det høje indhold af fruktose et problem i forhold til metabolisering. En del stoffer mister meget potens, og da den naturlige sammensætning ændres enormt meget, kan juice produceret af koncentrat reelt set ikke sættes ved sides af rigtig juice.

Det skal dog tilføjes at et glas friskpresset appelsinjuice, uden fibrene fra frugtkød, heller ikke kan betegnes som sund, da det mest af alt minder om slik - igen pga. det høje fruktoseindhold kontraversus de manglende fibre.

Men tak for linket. Tager gerne imod flere. :)
Nina Jespersen
Forum-indlæg: 229
Område: Nordjylland
Dato: 11/6 2013 15:36

Fruktoseindholdet er ikke meget forandret fra en friskpresset juice til en concentratjuice. At det fiberindhold der måtte være i en friskpresset juice med frugtkød skulle forhindre de store mængder fruktose i at være fedende skal jeg se noget data på, hvis jeg skal tro på, at der er noget som helst hold i det.

Hvis du formulerer en definition af 'usundt' som passer på juice af koncentrat, vil den også i nogen grad passe på friskpresset juice, frugtkød eller ej.


NJ
Jojonathan
Forum-indlæg: 12
Område: KBH
Dato: 11/6 2013 18:30 | Indlæg redigeret den: 12/6 2013 17:14

Personangreb - slet.
Inkognito
Forum-indlæg: 287
Område: Andet
Dato: 11/6 2013 20:16

Jojonathan:

At det fiberindhold der måtte være i en friskpresset juice med frugtkød skulle forhindre de store mængder fruktose i at være fedende skal jeg se noget data på, hvis jeg skal tro på, at der er noget som helst hold i det.


Siger du at du ikke er klar over hvordan fibre påvirker metaboliseringen af sukker?


Hvilken peer reviewed rapport, beskriver forskellene i fruktoseoptagelsesraten for friskpresset juice versus koncentrat juice?
Quintessence
Forum-indlæg: 135
Område: KBH
Dato: 11/6 2013 21:12

Nina Jespersen:
Enkelte stoffer kan ske at miste deres koncentration eller potens. Det bliver ikke pludseligt usundt at drikke juice, fordi det er blevet dehydreret og varmebehandlet, men måske en smule mindre sundt.

Jojonathan:
Jo det gør det nemlig. Men det er lige så meget fordi processen fjerner alle fibre. Uden fibrene er det høje indhold af fruktose et problem i forhold til metabolisering.

@Jojonathan: Det lyder som om du har bestemt dig for en sandhed, som du nu prøver at finde dokumentation for, istedet for at være interesseret i at undersøge forskningen om emnet og dernæst danne dig en mening.
Når du siger at processen hvor frugten koncentreres gør den usund som om det er en underbygget påstand, undrer det mig at du ikke rent faktisk kender nogen studier der har konkluderet dette.
Nina Jespersen
Forum-indlæg: 229
Område: Nordjylland
Dato: 11/6 2013 21:17

Inkognito:Hvilken peer reviewed rapport, beskriver forskellene i fruktoseoptagelsesraten for friskpresset juice versus koncentrat juice?


I den internationale GI-liste er friskpresset appelsinjuice opført som havende en smule lavere GI end juice fra concentrat. Det skal dog nævnes, at de to værdier er målt ved to forskellige lejligheder på forskellige mennesker med frugt fra forskellige lande, så der er solide fejlkilder på. Det virker imidlertid ikke usandsynligt, at juice med frugtkød optages en anelse jævnere, men at forskellen skulle være så stor, at man kan beskrive den ene som værende sund, og den anden som værende usund er der intet belæg for at tro.


NJ
Jojonathan
Forum-indlæg: 12
Område: KBH
Dato: 11/6 2013 22:07

Om my god! There is two of you now!!!
KeepTexasBeautiful
Forum-indlæg: 1595
Område: KBH
Dato: 11/6 2013 23:03 | Indlæg redigeret den: 12/6 2013 07:42

Jeg kan ikke finde nogen overordnede komparative analyser af indholdet af mikronæringstoffer i juice før og efter pasteurisering, inddampning og frysning. Kan heller ikke umiddelbart finde data over det glykæmiske indeks for forskellige juice-typer. Selv hvis tallene findes vil det være vanskeligt af fastslå hvor stor betydning variationerne har i praksis (særligt i forbindelse med mikronæringstofferne).

Du kan jo selv søge? Mit bedste råd er simple google søgninger efterfulgt af "ncbi" (hvis du ikke har direkte adgang). I dit andet indlæg lyder det dog som om at du allerede har svaret? :)

Jojonathan skrev:
Men det er lige så meget fordi processen fjerner alle fibre. Uden fibrene er det høje indhold af fruktose et problem i forhold til metabolisering. En del stoffer mister meget potens, og da den naturlige sammensætning ændres enormt meget, kan juice produceret af koncentrat reelt set ikke sættes ved sides af rigtig juice.

Det skal dog tilføjes at et glas friskpresset appelsinjuice, uden fibrene fra frugtkød, heller ikke kan betegnes som sund, da det mest af alt minder om slik - igen pga. det høje fruktoseindhold kontraversus de manglende fibre.


Som sagt kan jeg ikke finde konkret data på betydningen af frugtkødet (søgte heller ikke ret grundigt, min interesse i emnet er ganske perifer), men en hurtig logisk analyse af problemstillingen siger mig at fibrene i den varierende mængde frugtkød ikke har en signifikant effekt på optaget af sukkeret i selve juicen (der i alle juice-typer vil indholde langt størstedelen af produktets kalorier). Det er omvendt klart at den mindre mængde sukkerstoffer der ikke er frit opløst i juicen kræver at frugtkødet delvist nedbrydes.
Der er ikke meget fordøjelse i en portion monosaccharider i vandlig opløsning, men måske undervurderer jeg mængden og effekten af opløseligt fiber i frugtkødet - men det er en tyk juice i så fald og det vil stadig blot minimere effekten, ikke neutralisere den :)

Efter min overfladiske søgen har jeg generelt svært ved at tilslutte mig din meget voldsomme differentiering mellem juice med og uden frugtkød. Især dit postulat om at "den naturlige sammensætning ændres enormt meget" finder jeg en tand for dramatisk.

For at sætte tingene lidt i perspektiv kan du jo f.eks sammenligne GI for hhv. appelsinjuice og en hel appelsin (uafhængigt af fibermængden gavner det GI at størstedelen af sukkeret er fruktose*);

http://www.health.harvard.edu/newsweek/Glycemic_index_and_glycemic_load_for_100_foods.htm

* Så kan du jo evt. fortsætte med at studere effekterne af forskellige sukkertyper/ratioer;

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18196982

Som nedenstående artikler demonstrerer bør du desuden huske på at mængden af næringstoffer, naturligvis, ikke er konstant efter evt. pasteurisering etc. og at tids-faktoren nok er mindst ligeså vigtig for juicens næringsindhold;

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15635354
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11985409

Jeg synes dog generelt at debatten er en anelse fjollet da juice ikke bør udgøre en ret stor del af ens samlede fødeindtag og især med det i mente er de små forskelle, efter min mening, ret ligegyldige - men nu drikker jeg heller ikke juice selv :)

EDIT: Blev lidt stædig og søgte videre. Jeg har ikke selv nærlæst nedenstående artikler (eller ovenstående for den sags skyld) og har nok hverken tid eller lyst til at gå dybere ind i problemet. Men du kan jo selv se om det er noget du kan bruge (listet efter umiddelbar relevans);

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12188615
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20492165
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12537436

EDIT2: OK det gik lidt for hurtigt, læste ikke rigtigt de foregående indlæg i debatten :) Overså Nina's GI reference, her er et link;

http://people.bu.edu/sobieraj/papers/GlycemicIndices.pdf

EDIT3: Morgen rettelser (tastefejl og manglende mellemrum).
vericon
Forum-indlæg: 698
Opskrifter: 1
Område: Sydjylland
Denne bruger har i år '14 doneret penge til at holde Vegetarkontakt.dk kørende.
Dato: 12/6 2013 05:51

Hurra for den lille forskel:

http://www.merkurfonden.dk/Projekter/Biodynamiskforskningsforening.htm

Har tidligere linket til nyhed omkring sikker påvisning af om et produkt er dyrket økologisk -
Hitter den ikke lige - vender tilbage -

Venlig hilsen
vericon
Forum-indlæg: 698
Opskrifter: 1
Område: Sydjylland
Denne bruger har i år '14 doneret penge til at holde Vegetarkontakt.dk kørende.
Dato: 12/6 2013 05:54

Hej
her er et tidligere indlæg herfra:

http://www.dr.dk/P1/Videnskabensverden/Udsendelser/2012/11/05153842.htm

Udsendelsen er en længere udredning om en rigtig sikker test på om grøntsager er af økologisk oprindelse -

I korthed går det ud på at Søren Husted & Co. har fundet frem til at teste specifikke grundstoffer i"grønt" ved hjælp af analyser i et massespektrometer -

Udgangspunktet er at der forefindes stabile isotoper i hhv. Kvælstof (N - 2 stabile) og ilt (O - 3 stabile) -

Kunstgødning (NPK) fremstilles ved en kemisk proces – kort beskrevet her:

http://answers.yahoo.com/question/index?qid=20101106135739AA3ikvQ

Øko gødning er naturlig kompost hvor kvælstoffet bindes i lange kæder af kulstof og derefter nedbrydes af bakterier – praktisk hjemmearbejde her:

http://www.havenyt.dk/artikler/dyrkningsmetoder/kompostfremstilling/850.html

Man er nu i stand til at påvise hvilken af de 2 der er typer der er indeholdt i det ”grønne” man undersøger -

Det udtrykkes i Deltaværdier hvor ”økø” har værdierne 0-3 og ”kemitypen” ligger på 17 – 25 -

Kig selv videre:

http://nyheder.ku.dk/alle_nyheder/2012/2012.1/ikke_mere_okosnyd/

Tja og tidligere har man hævdet at der ikke var nogen forskel -

Venlig hilsenl
Quintessence
Forum-indlæg: 135
Område: KBH
Dato: 12/6 2013 12:18

Men Vericon, den her tråd handler jo ikke om økologi?
Quintessence
Forum-indlæg: 135
Område: KBH
Dato: 12/6 2013 12:21 | Indlæg redigeret den: 12/6 2013 12:21

Jojonathan, dine personangreb både her og i andre tråde er ikke alene emnet uvedkommende, men også unødvendige og ukonstruktive.
vericon
Forum-indlæg: 698
Opskrifter: 1
Område: Sydjylland
Denne bruger har i år '14 doneret penge til at holde Vegetarkontakt.dk kørende.
Dato: 12/6 2013 18:13

Til Q
den handler om forskellen - dem er der flere af

Venlig hilsen
AnneU
Forum-indlæg: 121
Område: Sjælland
Dato: 13/6 2013 10:26

Denne artikel fra plantemad.dk (oversat nyhedsbrev fra John McDougall) viser et studie omkring forskelen med at indtage et æble, æblesaften eller den raffineret sukker fra æblet:

http://www.plantemad.dk/sukker_skadeligt.html - se artiklen for fulde sammenhæng, samt 1. nyhedsbrev http://www.plantemad.dk/sukker_myter.html

"Et klassisk eksperiment offentliggjort i 1977 viste lignende virkninger på kroppens insulinproduktion ved forarbejdning af frugt (2). Efter at have spist et æble viste forsøgspersonerne en lille stigning og et mindre fald i blodsukkeret (glucose) og en lille stigning i blodets insulinniveauer. Æblemos, der blev fremstillet ved blot at mose æblerne, forårsagede en større stigning i insulin og et større efterfølgende fald i blodsukker. Men æblesaft, lavet ved at fjerne frugtpulpen, forårsagede den største stigning i insulin og det største fald i blodsukkeret. Disse former for undersøgelser viser, at indtagelse af korn, grøntsager og frugter i deres uforarbejdede form, er det sundeste for kroppen."
Hrlysgaard
Forum-indlæg: 174
Område: Århus
Dato: 13/6 2013 11:00

AnnU Tak for lidt tørt, det er der mange der åbenbart har brug for. !ja
Nina Jespersen
Forum-indlæg: 229
Område: Nordjylland
Dato: 13/6 2013 14:52

AnneU,

Det er blot vigtigt at påpege, at den artikel handler om differencen imellem uforarbejdet frugt, frugtgrød og frugtjuice, og ikke imellem juice med og uden frugtkød.


NJ
AnneU
Forum-indlæg: 121
Område: Sjælland
Dato: 16/6 2013 11:20

NJ: Ja det er jeg godt klar over - men nu var det stillede spørgsmål ikke så udspecificeret (og jeg læste det ikke som et spørgsmål for eller mod juice med eller uden frugtkød), men derimod et spørgsmål i forhold til forarbejdet-hed - hvor linkede artikler derved var et muligt indspark til debatten.
Jeff
Forum-indlæg: 1943
Område: Sjælland
Denne bruger har i år '14 doneret penge til at holde Vegetarkontakt.dk kørende.
Dato: 16/6 2013 13:16 | Indlæg redigeret den: 16/6 2013 13:19

AnneU,

Disse former for undersøgelser viser, at indtagelse af korn, grøntsager og frugter i deres uforarbejdede form, er det sundeste for kroppen.


Øv, nej, de fortæller om organismens mekanismer, der forarbejder forskellige sammensætninger af plante materialer.

Jeg bestrider ikke dine antagelser, men du skal først påstå lidt mere for at begrunde det.

Du ved godt hvad jeg mener.

Sider: 1 2 > >>