Opskrifter:
Forumtråde:
Profiler:

Peanuts forårsager depression men hvorfo

 

Sundhed

Sider: 1 2 > >>
Serenity
Forum-indlæg: 1701
Område: Nordjylland
Dato: 13/4 2018 17:19 | Indlæg redigeret den: 13/4 2018 17:21

Jeg har fundet ud af, at peanuts gør mig deprimeret. Det er sket så mange gange, at jeg er sikker på der er en årsagssammenhæng. Jeg har både testet det bevidst, hvor jeg var opmærksom på hvordan jeg havde det dagen efter at have spist peanuts, og ubevidst hvor jeg har pludselig har fået det meget dårligt og indset at jeg spiste peanuts dagen før. Det er ikke bare en mild form for depression jeg får hvis jeg spiser det, men så slemt at jeg næsten er klar til at dø. Derfor er jeg selvfølgelig stoppet med at spise dem, men jeg er blevet lidt nysgerrig. Hvorfor kan peanuts gøre at jeg bliver deprimeret? Nogen der har et bud? Dem jeg spiste har for det meste været dem man kan købe i rema hvor der også er cashewnødder og peanuts med coating og MSG, men det er også ofte sket hvor jeg bare har spist saltede peanuts.
Steen E
Forum-indlæg: 78
Opskrifter: 2
Område: Midtjylland
Dato: 13/4 2018 18:09

Et tilfælde, eller måske noget med 'phytic acid', der binder mineral.
https://www.marksdailyapple.com/nuts-and-phytic-acid/
filipaJN
Forum-indlæg: 4
Område: Ikke oplyst
Dato: 17/4 2018 12:40

Serenity - Jeg tror at du skal være meget (MEGET) forsigtig med at tilskrive din depression ting som du får ind i kosten, særligt hvis du pludselig føler at peanuts kan gå ind og give dig en depression med meget mørke tanker. Jo, humøret hænger sammen med at man spiser sundt og varieret -

Men det er ikke dit peanuts indtag der giver dig mørke tanker og depression. Færdig bum.

Hold en sund og varieret kost, og søg ellers professionel hjælp via de mange kontaktlinjer der findes, og dygtige psykologer som er eksperter i at behandle psykiske problemstillinger. Du skal ikke søge svaret i din kost - fordi du finder det ikke. Tværtimod kan du risikere blot at overse de virkelige løsninger til depressionen..
Serenity
Forum-indlæg: 1701
Område: Nordjylland
Dato: 20/4 2018 09:47 | Indlæg redigeret den: 20/4 2018 09:56

filipaJN
Jo det er helt sikkert de peanuts som giver mig mørke tanker. Det er sket så ofte at der ikke længere kan være nogen tvivl. Jeg kan spise det værste junkfood og bogstaveligt talt leve af chips og sodavand og være glad, men spiser jeg peanuts(især de krydrede med MSG) går der ca. 12-24 timer før jeg har det forfærdeligt. Svaret er i kosten. Der er overhovedet ingen tvivl i dette tilfælde uanset hvor meget eller hvor lidt du eller andre tror på det. Spiser jeg peanuts i dag har jeg med meget stor sandsynlighed selvmordstanker i morgen. Ingen peanuts = for det meste glad. Hvorfor det er så svært at tro på at peanuts kan have sådan en effekt kan jeg ikke se. Vi er forskellige og reagerer forskelligt på forskellige ting. Nogle er dårligere til at konvertere betakaroten til a vitamin, nogle kan ikke så godt konvertere folinsyre til methylfolat, andre er måske dårlige til at konvertere pyridoxin til p5p og jeg bliver så åbenbart suicidal af peanuts. Vi er forskellige. Jeg vil bare gerne vide hvorfor at peanuts kan have sådan en effekt på mig.
Serenity
Forum-indlæg: 1701
Område: Nordjylland
Dato: 20/4 2018 10:03

Steen E
Jeg har ingen problemer med andre ting med fytinsyre. Et bud jeg har læst på facebook er, at det kan være en allergisk reaktion. Det ved jeg ikke lige om det er, men jeg har hørt at neuroinflammation som autistiske mennesker(mig) ofte har meget af kan skabe depression, så min hypotese indtil videre er at peanuts måske på en eller anden både kan skabe inflammation i hjernen og dermed bidrage til depression, men hvordan ved jeg ikke. Jeg har også hørt noget om, at noget af det psykofarmaka som folk tager måske slet ikke virker ved at øge serotonin i hjernen, men at det i stedet har en effekt, fordi det mindsker inflammation.
Steen E
Forum-indlæg: 78
Opskrifter: 2
Område: Midtjylland
Dato: 22/4 2018 14:21

Jeg håber du kommer videre med dit spørgsmål. Alt det med medicin og helbred ved jeg dybest set ikke så meget om, og det er jo så egentlig det. Men lidt mystisk lyder det, at depression og jordnødder hænger sammen.
Serenity
Forum-indlæg: 1701
Område: Nordjylland
Dato: 22/4 2018 17:36

Ja meget mærkeligt. Jeg tror at mange mennesker kunne få det meget bedre hvis de var opmærksomme på hvordan forskelligt mad påvirker dem. For mig skulle der åbenbart gå flere år før at jeg fandt årsagen til dårligt humør. Lidt komisk at en masse psykologsamtaler som jo nok er hvad mange ville anbefale slet ikke ville have hjulpet, da snak ikke ville fjerne årsagen til problemet.
Steen E
Forum-indlæg: 78
Opskrifter: 2
Område: Midtjylland
Dato: 22/4 2018 19:17

Man taler da om jordnødder. En anden ting er at gi' penge for det.. :)
Miajsøndergaard
Forum-indlæg: 2
Område: KBH
Dato: 21/3 2019 10:24

Jeg tror desværre ikke rigtig på den der. Jeg er bange for det er mere noget du bilder dig ind, og nu er det en ting du tænker på hver gang du spiser peanuts. Det bliver derfor noget du underbevist er "bange" for og derfor sker det, da du stresser for meget over det.

Eventuelt tag om til din læge om snakke med personen om det, jeg tror at der vil blive sagt det samme.

Ellers hvis det stadig er et problem kan du eventuelt tage noget i mod det, jeg skriver selv om depression på min hjemmeside, hvor at CBD-olier er gode til at få en person til at slappe af hvor depressionen ikke farer op og fylder sådan i hovedet.

Du kan evt tjek den her https://cbd365.dk
JensCH
Forum-indlæg: 29
Område: Odense
Dato: 3/11 2019 21:19

Jeg fandt ud af tidligere på året, at jeg får en stress-lignende reaktion af ristede peanuts, så at de kan give en anden depression kan jeg sagtens få til at passe.
Det var så også en pose, hvor det så ud til at de var ristet temmelig meget.
Fedtstoffet i dem må have været totalt branket, og jeg fik bagefter lidt hård mave af dem.

Det var lidt af en fristelse jeg faldt for, jeg plejer ikke at købe ristede peanuts.
Det er nok mindst 6-7 år siden jeg sidst havde spist nogle, i hvert fald før min "krops-forvandling" og nu er det i hvert fald helt slut med det.
I øvrigt; Chips får jeg hovedpine af nu, jeg regner med det også er pga. branket fedtstof.
Serenity
Forum-indlæg: 1701
Område: Nordjylland
Dato: 5/11 2019 18:26

Gid at jeg fik hovedpine af chips. Det er normalt hvad jeg spiser til morgen"mad".
Serenity
Forum-indlæg: 1701
Område: Nordjylland
Dato: 5/11 2019 18:31

Miajsøndergaard
Er alt hvad du ikke forstår bare indbildning? Jeg var først deprimeret. Så fandt jeg ud af at det var dagene efter at jeg spiste peanuts at det skete. De orange pringles chips og bugles chips ser også ud til at være et problem, måske på grund af MSG. Din reaktion minder lidt om lægernes reaktion, da Simmelweis forsøgte at overbevise dem om, at de skulle vaske hænder mellem at de havde rørt ved døde mennesker og modtog børn på fødeafdelingen. De forstod ikke hvorfor så han var sikkert bare skør :)
Ledet
Forum-indlæg: 11
Område: Midtjylland
Dato: 11/11 2019 11:55

Du er på rette spor, Serenity ! Jeg undrer mig uhyre meget over, hvordan nogle kan påstå, at fødemidler ikke kan have den effekt - der er en nær sammenhæng mellem det, vi spiser, og vore sindstilstande. Påvist gennem mange, mange årtusinder i både TCM ( Trad. Chinese Medicine ) og den ayurvediske medicin. Og moderne videnskab bliver år for år mere og mere interesseret i, hvad de oldgamle videnskaber har konstateret ad empirisk vej, og der fremkommer vedvarende ny forskning, der tydeligt bakker de østerlandske videnskaber op. Så hvordan noigle kan lege med dit liv og helbred fordi de TROR, at du har tvangstanker, er mig en gåde.
I TCM anbefales det faktisk, at man generelt set er tilbageholdende med jordnødder og peanutbutter. Der er store individuelle forskelle på, hvordan man reagerer på disse, men der en tendens til at det skaber det, man i TCM kalder "damp-heat", som meget let forårsager "tyngde", altså i overført betydning, som let kan have depression som følgesymptom.
Jordnødder indeholder desuden en del aflatoxin, et kræftfrembringende giftstof, der bliver dannet af skimmelsvamp, der som oftest opstår i de yderste lag af jordnødderne.
Så for ikke blot din sindstilstands, men også dit generelle helbreds skyld, fortsæt endelig med at lytte til både reaktionerne fra dit sind og din krop. Det er den bedste guide, du har !
Serenity
Forum-indlæg: 1701
Område: Nordjylland
Dato: 14/11 2019 16:25

Jeg ved ikke så meget om de ting. Jeg ved bare at folk skal ikke tro at de ved alt, eller at de med sikkerhed kan udelukke en kausalitet mellem forskellige ting, bare fordi de har læst nogle få bøger, og har en lille brøkdel af den viden der er om menneskekroppen. Vi er meget komplekse, og forskellige mennesker reagerer forskelligt på forskellige ting.

Andre dør hvis de spiser peanuts, men jeg har heldigvis ikke den reaktion. Jeg har læst noget om, at der er et muligt link mellem inflammation og depression, og inflammation er jo immunsystemet som reagerer på noget, så jeg tænker om mit immunsystem mon har en relativt mild reaktion på nogle ting fra peanuts og skaber inflammatoriske cytokiner som så måske bidrager til depression. Bare et gæt.
Magnus95
Forum-indlæg: 1
Område: Andet
Dato: 26/12 2019 16:30

det er blot et af de symptomer jeg håber at slippe af med når jeg når længere i min lys kur! jeg fik det sådan af alt mad ! tør ikke tænke på hvad jeg har gået og fyldt mig selv med!
staerkaer
Forum-indlæg: 2
Område: Sjælland
Dato: 1/2 2020 10:44

Hej Serenity

Jeg så lige din besked i toppen af beskeder, og blev øjenfanget af 'peanuts', og syntes blot jeg ville give et input fra Ayurveda, fra Indien, nu det stadig er lidt uklart. Ayurveda er den første daterede helbreds videnskab og er gennemtestet og gennemprøvet over 3500 år.
I forhold til bl.a. mad så snakker vi om tre tilstande mad er i; Sattva - pure, Rajasic - active, og Tamasic - inert/stagnent/dull. Peanuts er af Tamasic karakter, altså ubevægelig, kedelig, sløv.

Du har måske hørt sætningen; "du er, hvad du spiser" og i Ayurveda siger vi; "du er, hvad du fordøjer", som referer til den effekt mad har på os, for al mad har en effekt på os om så vi kan mærke det eller ej. Her kommer du med et eksempel på, at den mængde Peanuts du fordøjer er nok til, at bringe dig i en deprimeret tilstand. Fra mit Ayurvediske synpunkt er det formentlig ikke kun Peanuts der har denne effekt, men er en samlet effekt, hvor Peanuts er med til at "bægeret flyder over" som du opdager. Vigtig observation!

Blot et andet perspektiv som jeg håber kan hjælpe dig. Kærlig hilsen Stærkær
Reiki
Forum-indlæg: 1
Område: Ikke oplyst
Dato: 18/8 2020 07:32

Hej Serenity

Dit indslag fangede mig ved et tilfælde, efter en random søgning på hvilke fødevare der kan have forskellige bivirkninger på sindet.

Jeg har selv haft depression i mange, og døjer stadig med det den dag idag. Er pt. i medicinsk behandling som hjælper mig igennem hverdagen.

Du nævner peanuts som kan være med til at ændre din sindsstemning, dagen efter du har spist dem.

Faktisk så har jeg det på samme måde med
smørepålæg ( nutella ), hvor jeg hver gang efter at have spist dem er forberedt på en psykisk deroute, og det er hver evig eneste gang.. Det er bare en af de fødevare som jeg kender til som har en negativ effekt på min sindstemning, det er om at lytte til sig selv. Vi er så forskellige og derfor kan ingen generalisere udfaldet.

For mange lyder det nok som engang vås, men hvad andre tænker ville jeg ikke bruge min tid på.
Serenity
Forum-indlæg: 1701
Område: Nordjylland
Dato: 26/8 2020 11:24 | Indlæg redigeret den: 26/8 2020 11:24

Reiki
Ja for mange lyder det som noget vås. De fatter ikke hvordan det kan være sådan. Det gør jeg heller ikke, men når man gang på gang på gang efter at have spist peanuts kan have den første selvmordstanke allerede før man har været oppe at tisse om morgenen, så er det ikke svært at indse, at der er en sammenhæng, uanset hvad folk som tror at de ved alt bare fordi de har læst nogle få bøger tror. Jeg tror selv på den hypotese om at det kan være en allergisk reaktion som giver neuroinflammation som bidrager til depression.
søren
Forum-indlæg: 3
Område: Fyn
Dato: 26/8 2020 15:43

Gnasker dagligt lidt hassel nød
jord "
pecan "
cashew "
Para "
Pistacie "
+ mandler
- nyder at motionere, + nu og da et glas rødvin.
Med anbefaling, - og kærlig hilsen - rask og glad 81 årig.
martins8912
Forum-indlæg: 1
Område: Ikke oplyst
Dato: 6/11 2020 11:26 | Indlæg redigeret den: 8/11 2020 11:42

Altså, jeg bliver selv træt af at spise meget hvidt brød og sukker, som de fleste jo gør.

Nogle gange har jeg været så træt at det godt kan føles lidt som depression, men jeg tror du skal passe på med at gå rundt og tro du decideret bliver deprimeret af diverse madvarer.

Dog, hvis du virkelig føler at du bliver deprimeret, så skal du selvfølgelig tage det seriøst og der ville jeg nok holde mig væk fra de ting der giver dig denne følelse, som eksempelvis peanuts :)

Håber du finder ud af det!

Mvh

Martin
Sider: 1 2 > >>