Opskrifter:
Forumtråde:
Profiler:

Uønsket Vægttab

 

Sundhed

Luckxpress90
Forum-indlæg: 2
Område: Ikke oplyst
Dato: 10/3 2021 09:10

Jeg har et problem.

Efter, at jeg er begyndt på vegetar/vegansk kost, bliver jeg ved med at tabe mig mod min vilje. Det går meget langsomt, men det bliver ved.

Jeg er 179 cm høj, og da jeg startede vejede jeg 76 kg. Nu vejer jeg 69.

Jeg dyrker en del motion, men ikke noget overdrevet. Mit problem er, at jeg ikke føler, at jeg får nok kalorier til at opretholde mit aktivitetsniveau, så jeg enten bliver nødt til at supplere med kød/sukker/usundt fedt eller skære ned på aktiviteterne. Dette er selvfølgelig uønsket.

Jeg har været igang et halvt år og synes stadig, at det er et problem. Jeg kan simpelthen ikke klemme flere grøntsager/frugt/bælgfrugter/sunde fedtsyrer/brød/hummus ned end jeg gør nu, uden at knække mig.

Jeg vil skyde på, at jeg skal bruge ca. 3000-3200 kalorier om dagen, hvis jeg ikke skal tabe mig.

Hvad kan jeg gøre, for at få flere sunde kalorier, som ikke gør, at det er en konstant kamp for at spise nok?

Mvh.
Zhcoop
Forum-indlæg: 723
Opskrifter: 10
Område: Sjælland
Moderator Denne bruger har i år '14 doneret penge til at holde Vegetarkontakt.dk kørende.
Dato: 10/3 2021 19:45

Hej :]

Hvilken motionsform dyrker du?
Tænker det er vigtigt med en blanding af cardio og styrke, det burde give en god appetit, så du kan spise det du har brug for.

Som plantespiser kan det virke som om at man spiser mere end andre. En salat kan se stor ud, men fylder ikke så meget i maven, som fx en bøf eller fritter med mayo.

Spiser du protein-shakes eller andet tilskud?
Luckxpress90
Forum-indlæg: 2
Område: Ikke oplyst
Dato: 11/3 2021 14:05

Tak for svaret :)

Jeg vandrer, kører MTB og svømmer (ikke lige pt selvfølgelig). Det kan godt være, at jeg ville få en større appetit, hvis jeg kastede noget styrketræning ind.

Ja, jeg spiser også alt hvad jeg kan klemme ned mht. salater osv., problemet er, at jeg ikke føler, at jeg kan spise mere.

Nej, ikke andet end en vitamin-pille og omega-3.

Kiggede lidt på at supplere med de her veganske bars (f.eks. flapjack), som nemt kan indeholde 400 kalorier per bar. Ved ikke om de udgør nogen sundhedsrisiko, hvis man alligevel forbrænder dem med det samme?`

/Casper
Alice Dodgson
Forum-indlæg: 1
Område: Sjælland
Dato: 11/3 2021 17:01 | Indlæg redigeret den: 11/3 2021 17:02

Hej Caspar,
Jeg havde lidt af det samme problem….

Du skriver, du skal bruge ca. 3000 kalorier/dag. Må jeg spørge, hvor meget kalorier du får lige nu?
Og hvor meget protein?
Du spiser bælgfrugter - spiser du også mælkeprodukter og/eller æg?
Det er sikkert ikke noget nyt for dig, at du vil tabe vægt i form af muskelmasse, når du ikke får nok protein...

Jeg har fx integreret flere nødder og græskarkerner i min spiseplan. Peanutbutter (uden tilsæt sukker eller palmefedt) eller mandelsmør giver også en masse kalorier og er fx også perfekt som sauce til en asiatisk ret.

Hvilken slags bælgfrugter spiser du og hvor ofte? Måske kunne du diversificere det lidt mere og på den måde integrere mere protein (og kalorier) i din mad?
Jeg tænker på fx kartoffelkarry med røde linser og kokosmælk, chili sin carne med kidney bønner og sojafars,
fuldkornspasta i tomatsauce med hvide bønner, couscous med belugalinser og feta/avocado, vegetarisk/vegansk Shepard`s pie med grønne linser; ris med tofu/kikærter og cashewkerner (alle retter selvfølgelig med forskellige grøntsager) - dvs. flere energitætte måltider.

Selv en hurtig snack som en kalorie- og proteinfattig gulerod-appelsin-salat kunne med fordel kombineres med en god håndfuld græskarkerner eller valnødder eller en rugbrød med peanutbutter ;)

(P.S. Husk at spise noget syrlig og/eller rig på vitamin C med bælgfrugter/nødder/kerner til at forbedre optagelsen af non-hæmjern.)
Zhcoop
Forum-indlæg: 723
Opskrifter: 10
Område: Sjælland
Moderator Denne bruger har i år '14 doneret penge til at holde Vegetarkontakt.dk kørende.
Dato: 11/3 2021 17:45

Hej Casper,

Det var nogle dejlige motionsformer du har valgt - eller, de er lige min smag xD hehe.
Ja, jeg tænker at hvis du primært dyrker cardio - som det er - så mangler du muskelopbygning/vedligeholdelse, og derfor kan du risikere at tabe dig. Måske er det det du oplever.
Det behøver ikke være det helt vilde bodybuilder setup, men lige et par øvelser hist og her - lidt mave, ryg, core, ben og arme.
Jeg kan også godt lide at lave noget smidigheds-træning, fx yoga og qi gong, stræk- og balanceøvelser.
Så længe det er noget du synes er sjovt, så du får det gjort, så er det optimalt :] tænker jeg.

Så længe du holder kroppen i gang, så udskiller kroppen de overflødige og giftige ting, som du indtager, derfor gør det som regel ikke det helt store, om hvad du spiser - så længe du får næring nok, og der er noget sundt ind i mellem ;] hehe.
Der er mennesker der lever udelukkende af junk, og de lever trods alt - måske på randen, men hey - så hvis du spiser en flapjack, en protein-chokolade-bar eller andet "lidt usundt", så går det nok. Du skal nok komme af med det din krop ikke har brug for, så længe du rør dig :] no worries.

Håber du finder nogle lækre ting, der kan holde vægten oppe ^^ og noget sjov træning, der giver dig glæde.