Paneer (indisk ost)
Lakto Vegetarisk
Kog mælken op i en stor tykbundet gryde. Når det koger heldes citronsaft af ca. ½ citron i. Kom lidt i ad gangen til mælken er skildt.Hav en stor skål og en si foret med osteklæde eller et meget tyndt og helt rent viskestykke parat.
Hæld mælken op i sien, så den faste del bliver tilbage. Lad osten stå og blive køligere, så du til sidst forsigtigt kan vride klædet sammen om osten og presse det sidste væde ud med hænderne uden at brænde dig.
Lad osten blive i klædet og læg den på et bræt eller en tallerken, som står lidt på skrå. Jeg bruger et spækbræt med render, så den sidste væde kan løbe fra osten. Læg igen et bræt eller en tallerken oven på osten og noget tungt ovenpå igen (det kan med fordel være gryden/skålen med valle).
Lad osten stå i 30 minutter eller længere under pres. Jo længere jo bedre, da det fungere bedst, hvis osten er fast og ikke smuldrer.
Nu kan Paneer-osten skæres ud i tern og bruges lidt ligesom tofu. Jeg laver en indisk-indspireret tomat- og chili sauce, som jeg vender paneerstykkerne i og bruger som tilbehør til f.eks. dal.
Bedømmelse: 7 / 10 på 2 stemmer.
Skrevet af Astrid
½ citron
Havsalt
Skrevet af Astrid
Ingredienser:
1 liter mælk (mini, let, sød)½ citron
Havsalt
Kommentarer
Putten
11 år siden
11 år siden
Kan man stege osten - ligesom Halloumi? :-)
Astrid
11 år siden
11 år siden
Ja, man kan sagtens stege paneer. Feks. sammen med chiliflager og stødt korianderfrø.
Sadowskie
8 år siden
8 år siden
Havde aldrig troet at det kunne være så let at lave sin egen ost! Næste gang vil jeg forsøge med at tilsætte krydderier eller hvidløg, da den er ret smagsløs. Spændende at den kan steges - kan nemlig ikke købe tofu i min by.
vericon
5 år siden
5 år siden
Hej
Man kan også bruge Tykmælk - Ymer - Yoghurt - til at syrne med.
Smag og konsistens er så forskellig -
Tilsæt evt. curry, garam masala eller gurkemeje.
Velbekomme
P.S.Den tiloversblevne valle kan tilsættes supper eller bruges som hudpleje.
HJ