Opskrifter:
Forumtråde:
Profiler:

Super lækker indisk gryderet

Lakto Vegetarisk

Matta Paneer (ost og ærter)
Retten serveres normalt med chapattis(indisk fladbrød) eller ris. Man kan bruge samme opskrift til at lave ”subji” ved at erstatte osten med grønsager som gulerødder, blomkål og kartofler. Hvis man bruger grønsager i stedet for osten skal de i retten sammen med ærterne. Osten kan nemt undværes og ersattes af lidt linser :)

125g løg – svarer til et stort – hakkes fint (jeg bruger nu altid 3 da jeg holder af løg)
2 spiseskeer eller 30g ingefær – rives fint
1 spiseske eller 15g hvidløg (to store fede) – hakkes fint – helst via en hvidløgspresser eller rives på et rivejern
½ teske eller 2,5g frisk grøn chili – hakkes fint
5 spiseske olie
500g tomater – hakkes i små tern(man kan også bruge dåse tomater)
1-2 teske salt (eller efter smag)
En kvart teske chilipulver (cannyne peber)
½ teske gurkemeje
½ liter vand
315g frosne ærter
Paneer – osten
1 spiseske garam masala
3 spiseske frisk korriander – fint hakket(man kan sagtens bruge tørret korrianderblade)

Fremgangsmåde:
Steg løg, ingefær, hvidløg, frisk chili i olien. Når løgene er bløde og gennemsigtige – tilset da tomaterne, salt, chilipulver og gurkemeje. Rør det hele sammen og tilset vandet – kog det op og skru ned. Lad retten simre i 10 minutter.
Tilset ærterne og smag om der nok krydderier – tilset evt. mere salt. Lad retten simre i 10-15 minutter
Tilset paneer (osten) og garam masala samt halvdelen af den friske koriander. Lad retten simre i endnu 10-15 minutter. Pynt med det sidste koriander.
Osten og krydderierne kan sagtens tilsættes sammen med ærterne så de ikke bliver alt for udkogte;-)
Retten er til 4-6 personer.


Paneer (osten) -kan sagtens erstattes af linser hvis man ikke spiser ost:-)
Osten kan puttes frisk i retter, og behøves ikke at steges hvis man ikke vil det. Osten kan forbedredes i forvejen og fryses. Ostestykkerne er geniale da de ikke smager af noget – man kan altså tilsætte dem i rigtig mange retter i stedet for kød. De har en fast konsistens og smager rigtig godt med bare lidt salt på. De kan også krydres inden de kommes i en ret. Det er en meget kendt og fast spise i Indien 
2 liter mælk (jeg koger altid 3 liter mælk af gangen med samme mængde eddike – o,6dcl)
0,6 dcl eddike – almindelig eddike er fint. Citron kan også bruges
Olie til stegning
Kog mælken. Når mælken koger tilset eddiken – lidt af gangen! og rør forsigtigt. Mælken begynder at samle sig i klumper og bliver separeret fra resten af væden. Klumperne er færdige når resten af væden får en grønlig farve.
Tag en si og put et finmasket hviskestykke i sien. Hæld osteklumperne i sien med hviskestykket. Lad osten dryppe af i 5 min og saml dernæst hviskestykket og drej det rundt så du kan presse resten af væden ud af osten. Dette skal ikke gøre særlig hårdt og kan undlades. Pak osten i hviskestykket og læg det mellem to skærebrætter og placer en gryde med vand(evt. den væde der er tilbage i gryden) oven på det øverste bræt så osten bliver lagt i pres.
Lad osten stå i pres mellem 2-4 timer.
Når osten er klar puttes den i køleskabet i 1 time før du kan skære den i tern.
Skær osten i gode bider og steg dem i olie til de får let brun farve på alle sider(det går meget hurtigt hvis olien er for varm – så pas på).




Bedømmelse: 10 / 10 på 1 stemme.

Skrevet af Karolina

Ingredienser:

 
Se flere opskrifter på Forretter og lette måltider


Kommentarer

Katja Ivalu
10 år siden

Hej :)
Paneer kan med fordel erstattes af tofu, faktisk er tofu den veganske version af paneer og bliver da også lavet på samme måde :)
Katja Ivalu
10 år siden

Hej :)
Paneer kan med fordel erstattes af tofu, faktisk er tofu den veganske version af paneer og bliver da også lavet på samme måde :)