Opskrifter:
Forumtråde:
Profiler:
Tangsalt

Tangsalt

Råvegansk

Den allernemmeste måde at bruge tang i sin mad er, at lade det erstatte det salt, man ellers ville have brugt. Forskere fra Sheffield Hallam University i England inviterede en af de største aktører på tangområdet Seagreens. Man ønskede et samarbejde i et projekt der gik ud på at finde et sundt alternativ til det hvide køkkensalt/natriumklorid med kunstigt jod tilsat. Det har nu resulteret i flere saltalternativer, der alle kan indkøbes online hos www.seagreensonline.com (muligvis også i danske butikker) Forsøg har vist, saltsmagen er god og at det har smagsforbedrende virkning på de råvarer det bruges sammen med (Umami-effekten) Forøvrigt får man på den måde rigtigt mange andre gode mineralsalte og sundhedsfremmende stoffer. F.eks. gør det man får jod nok, hvilket særligt for veganere er betydningsfuldt.
96,5% af saltet i tangen er kalium, der er blodtryksstabiliserende. Kun 3,5% af saltet er natrium, der som bekendt har blodtryksforhøjende virkning
Seagreens bruger Blæretang og Savtang til at fremstille saltet.
Er man ihærdig er det særdeles nemt at fremstille sit eget tangsalt af Blæretang og Savtang man selv har sanket. Maj er en rigtig god måned at samle det. De små skud har vokset sig store hen over vinteren og der er endnu hverken orm, snegle eller mikroalger i det. 10 kg af tangen hænges til tørre, gerne i sollys (udvikler aromastoffer) men overdækket, for at sikre det imod eventuelle fugleekskrementer. I løbet af et par døgn tørrer tangen ind til mellem l½ og 1 kg. Det er en fordel at lagre det i lukkede poser i mørke ved stuetemperatur nogle måneder. Derved udvikles delikate aromaer. (Duft til det undervejs, for at bestemme hvornår nok er nok ;) )
Det tørrede tang skal ristes længe nok (brødrister eller varmluftovn) for at blive så sprødt at det er nemt at kværne det i sin stenmorter. Længe nok er kun nogle få minutter. Begynder det at ryge fjernes det straks fra varmen. Det er godt at vende det undervejs. Kaffemølle er også godt at kværne det til pulver i. Får man kværnet det hele har man et rigtigt godt saltalternativ til mere end et år, eller mindre, alt efter hvor mange der er i hjemmet.
Man kan også bare kværne det lidt af gangen efter behov.
Tangens holdbarhed i den tørrede tilstand er mindst 10 år.
Eventuelt kan det kværnes sammen med fifty-fifty god havsalt.


Bedømmelse: 0 / 10 på 0 stemmer.

Skrevet af Thorkil Tang

Ingredienser:

1 - 1½ kg tørret dansk Savtang eller Blæretang
evt. 0,5 - 0,75 kg havsalt
Stenmorter, kaffemølle eller anden kværningsmulighed
 
Se flere opskrifter på Andet