Opskrifter:
Forumtråde:
Profiler:

Vegansk bønne-og-tomat-spread à la Provence

Vegansk

Indrømmet - jeg har en forkærlighed for alt, hvad der har noget at gøre med hvidløg og urteblandingen herbes de Provence (fransk for "provencalske urter"). For de uindviede er herbes de Provence (der udtales med stumt h på bedste irrationelle franske maner) en sydfransk urteblandingblanding, der typisk indeholder tørret basilikum, oregano, rosmarin, timian, merian og lignende middelhavsurter. Nogle gange bruges også fennikel og/eller anis, men da jeg ikke bryder mig særlig meget om deres lakridssmag i blandingen, undgår jeg disse blandinger. Typisk indgår de heller ikke i de blandinger, der sælges kommercielt under navnet Herbes de Provence for relativt billige penge i alle danske supermarkeder med et bare nogenlunde udvalg af tørrede krydderier og urter. Forresten behøver man slet ikke købe blandingen fra butikken, da man udemærket selv kan lave den ved på egen hånd. Men for de dovne er butiksudgaven et udemærket og typisk lige så billigt valg.

Næringsindhold
Nå, men det jeg ville frem til er, at denne spread er helt fantastisk velsmagende og helt fantastisk nem at lave uden at den svømmer i fedtstof. Faktisk vil jeg gå så vidt som til at sige, at den er nærende med protein-, calcium- og fiberrige bønner (of choice - jeg plejer at bruge kidney bønner, men andre bønnesorter som butterbeans og sojabønner kan også med fordel bruges), antibakterielt hvidløg, antibiotisk løg (det vil sige antibakterielt og anti-svampedannelse o.l.), vitamin E- og C-rigt tomatkoncentrat og urter, der alle hjælper på fordøjelsen.

Det vil fra et ernæringsmæssigt synspunkt formentlig give mest mening at smide alle ingredienserne direkte i en blender og purere det, men for at fremhæve smagen plejer jeg at tilberede det som følger:


1. Hvidløg skrælles og presses eller hakkes fint. Løg hakkes i mellemstore tern. Grønssagsboullionterningen hakkes fint.

2. Et par spiseskeer vegetabilsk olie opvarmes på et middelstor til stor pande ved middelvarme

3. De skrællede og hakkede eller pressede hvidløg tilsættes og køres rundt på panden i omkring 30 sekunder.

4. Løg tilsættes samtidig med den finthakkede grønsagsboullion og sauteres, indtil at løgende begynder at blive gennemsigtige, og at grønsagsboullionen er opløst på panden.

5. Tomatkoncentraten tilsættes samtidig med salt, peber og krydderurter efter behag - der kan altid tilsættes mere til sidst. Tomatkoncentraten blandes godt sammen med olie, løg, hvidløg osv. og får lov at stå et minuts tid under omrøring på panden.

6. Bønnerne tilsættes og blandes godt sammen med resten af ingredienserne. Derefter fjernes panden fra blusset (der slukkes).

7. Efter at have afkølet tilstrækkelig kommes hele blandingen i en blender og pureres fint (kan også ordnes med stavblender i en egnet skål eller beholder - høje, cylindriske virker bedst efter min erfaring). OBS! Den maksimale temperatur en blender kan klare variere fra model til model - hvis du er i tvivl om, hvad netop din kan tage så pas lidt på.


Voila! En lækker spread der fungere fint på rugbrød som franskbrød og kan nydes både afkølet og opvarmet. Lækker med f.eks. nogle skiver frisk agurk, der kan komplementere spread'ens lidt tunge konsistens. Opbevar den i køleskabet.


Bedømmelse: 0 / 10 på 0 stemmer.

Skrevet af Peter André

Ingredienser:

1 dåse bønner el. ca. 250 g udblødte og kogte bønner of choice.

1 dåse koncentreret tomat

1 rødløg (andre løg kan også bruges)

2 fed hvidløg (kan sagtens overdrives på eget ansvar)

1 grønsagsboullionterning (kan udelades)

vegetabilsk olie

salt og peber

herbes de provence (el. tørret oregano, basilikum, timian og lignende krydderurter)
 
Se flere opskrifter på Pålæg