Opskrifter:
Forumtråde:
Profiler:
Solhvervs-ost

Solhvervs-ost

Vegansk

Har du prøvet at lave din egen ost? Denne dejlige veganske skærefaste ost er gul som solen og smager helt vidunderligt. Gærflagerne giver en cremet osteagtig smag, misoen giver sammen med cashewnødderne rundhed og sødme, og agar-agar pulveret får ostemassen til at stivne til skærefast perfektion. Gurkemeje bruges kun for at give den flotte farve og kan fint udelades.

http://henriettevesterbak.wordpress.com/2013/12/15/solhvervs-ost/

Start med at male cashewnødderne til mel*, og bland derefter nøddemelet med gærflager, løgpulver og hvidløgssalt.

* Hvis du ikke har mulighed for at male nødderne til mel, så går det også an bare at blende det hele til sidst med stavblenderen.

Hæld sojamælken i en gryde, bland agar-agar pulveret i, og rør det godt rundt. Varm mælken op til kogepunktet under konstant omrøring med et piskeris, indtil mælken tykner og bobler. Tag gryden af varmen, og lad massen køle en smule af – ikke for meget, da det stivner hurtigt, så blot et par minutter.

Put miso, citronsaft, gurkemeje og lidt friskkværnet peber i nøddemelsblandingen, hæld den tykke sojamælk over, og bland det godt sammen. Find din stavblender frem og blend det hele til en ensartet, jævn masse. Smag på ostemassen og tilføj evt. lidt mere hvidløgssalt eller urtesalt, så osten får lige det saltniveau, du kan lide. Husk at smagen træder endnu mere frem, når osten er kølet af.

Hæld ostemassen i en passende plastbeholder, og stil den i køleskabet uden låg. Efter ca. en halv time kan du putte låg på beholderen. Det er bedst, hvis osten lige får lov at dampe af uden låg, så der ikke dannes kondens inde i beholderen.

Osten stivner superhurtigt, hvilket du vil opdage, når du skal vaske gryde, skål og piskeris af. :) Men giv den gerne mindst to timer i køleskab og helst mere, så den når at blive gennemkold, inden du spiser den. Osten egner sig godt både til hjemmebagte boller og til et koldt smørrebrødsbord (smager rigtig godt sammen med sennep og løg!).


Bedømmelse: 6 / 10 på 2 stemmer.

Skrevet af HenrietteV

Ingredienser:

120 g usaltede cashewnødder
10 g gærflager
1 tsk. løgpulver
1 tsk. hvidløgssalt
4,5 dl neutral sojamælk
10 g agar-agar pulver
40 g sød hvid miso
1 spsk. citronsaft
½ tsk. gurkemeje
friskkværnet peber
evt. urtesalt
 
Se flere opskrifter på Pålæg

Alle opskrifter af HenrietteV:


Kommentarer

Røsle
6 år siden

wow hvor er det sejt! det vil jeg sateme prøve!
GreenEnergy
6 år siden

Så var du hurtiger end mig, røsle! glæder mig til at smage det
HenrietteV
6 år siden

I er søde! :)
Bodil
6 år siden

Prøvede den med mandler og uden miso men med flere gærflager. Den blev supergod!