Opskrifter:
Forumtråde:
Profiler:

Surkål

Vegansk

Surkål er nemt og billigt at lave, super sundt, og frem for alt super lækkert!

Jeg har bare lært mig at lave surkål ved at prøve mig frem, så hvis du har tips til andre metoder eller opskrifter, smid gerne en kommentar her for neden.

Det er vigtigt at alle køkkenredskaber er helt rene. Hakkebræt, kniv, og glas rengørres med kogende vand inden du starter, vask hænderne og grøntsagerne - så undgår du at dårlige bakterier overtager gæringen.

Derudover er det bare at blande dine yndlings grøntsager og krydderier - alt kan bruges!
Helst så friske og økologiske grøntsager som muligt!

Efter min erfaring skal der være rigeligt væske til at dække grøntsagerne, men de må ikke svømme i væske. Jeg går efter at alle grøntsagerne er fugtige, og at væsken dækker mindst ¾ af grøntsagsmassen. Jeg stamper grøntsagerne, for at få væsken ud, og hvis du bruger salt, hjælper den også med dette.

Jeg bruger store syltetøjsglas med gummiringe. De stilles lukkede ved stuetemperatur, og jeg åbner kort en gang om dagen, for at at lukke luft ud. Det begynder at lugte surt efter ca. 3-4 dage. Efter en uge tage jeg gummiringene af, og lukker låget på klem en uge eller mere. Herefter begynder jeg at spise af det. Hvis du synes det begynder at blive for surt, kan du stille det i køleskabet for at bremse gæringen.

Jeg har hørt at bladsellerisaft modvirker dannelsen af dårlige bakterie, så dem tilsætter jeg når jeg kan finde dem øko.Fremgangsmåde:

Snit grøntsagerne
læg dem lag for lag i glassene, mens du presser/stamper hvert lag
læg krydderier og en smule havsalt mellem lagene
tilsæt evt lidt vand efter behov.Google mælkesyregæring hvis du vil have mere baggrundsviden og info om hvordan næringsværdien forbedres gennem syrning.

Lykke til!


Bedømmelse: 0 / 10 på 0 stemmer.

Skrevet af VeganMormor

Ingredienser:

Kål og grøntsager efter eget valg
krydderier efter eget valg
evt. havsalt
evt. vand
 
Se flere opskrifter på Salater