Opskrifter:
Forumtråde:
Profiler:
IKKE OPSKRIFT - Men vejledning i sund kost!

IKKE OPSKRIFT - Men vejledning i sund kost!

Lakto + Ovo Vegetarisk

En tredjedel af alle kræfttilfælde kan undgåes, hvis vi spiser sundere, dyrker motion og kvitter smøgerne. Især kosten er vigtig. Her får du en oversigt over mad fra A-Æ, der beskytter dig mod kræft.


ABRIKOS - Fyldt med betakaroten, som kroppen skal bruge til produktionen af det kræftforebyggende A-vitamin.

ANANAS - Virker cellebeskyttende i kraft af sit høje indhold af både C- og E-vitamin.

APPELSIN - Meget rig på C-vitamin og andre antioxidanter, f.eks. hesperidin, der i forsøg har vist sig at kunne hæmme væksten af brystkræft-celler. Spis dagligt.

ARONIA - (surbær) Meget vitaminrige. De mange polyfenoler har i forsøg vist sig at beskytte mod tyktarms- og brystkræft.

ARTISKOK - Indeholder bl.a. stoffet cynarin, der beskytter leveren. Indeholder også meget B-vitamin, der styrker immunforsvaret.

ASPARGES - er en god kilde til folat, betakaroten, C-vitamin og glutathion, som altsammen mindsker risikoen for kræft.

AUBERGINE - Mange carotinoider (farvestoffer) og antioxidanter, der modvirker kræft. Spis bladrod og bund kogt.

AVOCADO - Rig på antioxidanter, bl.a. E-vitamin, kalium, magnesium og forlat. Har vist sig at have en vis beskyttende virkning over for prostatakræft.

BANAN - Indeholder mange fibre. Beskytter mod især tarmkræft, viser studier.

BAMBUSSKUD - Rige på kalcium, kalium og vitamin B. Menes at have en vis kræftbeskyttende virkning.

BLOMKÅL - Rig på glucosinolater - stoffer, der kan hjælpe til at forebygge lunge-, bryst-, mave- og tyktarmskræft.

BLOMME - Skallen indeholder anthocyaner - sekundære plantestoffer, som medvirker til at forebygge kræft.

BLÅBÆR - En af de mest antioxidant-holdige fødevarer. Indeholder bl.a. store mængder A- og C-vitamin, kostfibre og elagsyre, der beskytter mod kræft. Spis ofte.

BROCCOLI - De svovlholdige stoffer (glukosinolater) virker forebyggende især over for lungekræft. Spis et par gange om ugen.

BROMBÆR - Rig på ellagsyre, der modvirker kræft. Også meget A- og C-vitamin.

BRÆNDENÆLDE - Indholdet af antioxidanter gør den til et effektivt kræftbekæmpende middel. I salat og kogt.

BRØNDKARSE - Højt indhold af gluccosinolat - stoffer, der fremmer aktiviteten i kræftforebyggende enzymer.

BYG - Rig på fibre, som sikrer hurtig tarmpassage. Dermed mindre risiko for, at kræftfremkaldende stoffer kan sætte sig fast i tarmvæggen, mener kræftforskere.

BØNNER - (grønne) Rige på jern og fibre og har en forebyggende virkning på tyktarmskræft. Spis en gang om ugen.

CASHEWNØD - Indeholder virusbekæmpende zink, som hjælper kroppen med at holde udviklingen af kræftceller i skak.

CHILIPEBER - Højt indhold af det virus- og kræftbekæmpende antioxidantiske betakaroten, som kroppen omsætter til A-vitamin.

CHOKOLADE - Et enkelt stykke mørk chokolade om dagen kan ifølge forsøg forebygge kræft. Et amerikansk studie viser, at den mørke chokolade med stor sikkerhed hæmmer udviklingen af brystkræftceller.

CIKORIE - Rigeligt med folinsyre, et vandopløseligt vitamin, som kan nedsætte risikoen for tarm- og brystkræft.

CITRON - Det høje indhold af C-vitamin gør, at citroner ligger højt på listen over kræftforebyggende spiser.

ENDIVIE - (julesalat) Højt indhold af betakaroten/A-vitamin, der modvirker kræft og har virusbeskyttende egenskaber.

FELDSALAT - Indeholder vigtige antioxidative, kræftbeskyttende substanser.

FENNIKEL - Stoffel fenchon hæmmer bakterier og beskytter tarmen.

GRÆSKAR - Højt indhold af karotenoider, som ifølge flere undersøgelser kan være med til at forebygge visse former for kræft - især tyktarmskræft.

GRÆSKARKERNER - Mange vigtige mineraler som f.ex. selen og zink.

GRØN TE - Fyldt med polyfenoler - en række kraftigt virkende antioxidantiske flavonoider, som neutraliserer frie radikaler og bidrager til at forebygge bl.a. kræft.

GULEROD - er en af de bedste kilder til betakaroten, som kroppen omsætter til antioxidanten A-vitamin. Det gør cellerne mere modstandsdygtige over for virusser og bekæmper kræft.

GRANATÆBLE - Polyfenolerne i granatæble har i forsøg vist sig at kunne modvirke kræft i bryster og prostata.

GRAPEFRUGT - Rig på vitamin C og lycopin, et farvestof, der modvirker kræft.

GRØNKÅL - Spækket med glucosinater - naturlige forbindelser, der blokerer for kræftfremkaldende stoffer.

GUAVA - Rig på A-vitamin , der bidrager til at at holde virusser på afstand og forebygge kræft..

HASSELNØD - En håndfuld om dagen har kræftforebyggende virkning. Det er såkaldte polyfenoler og ellagsyre, som beskytter.

HAVREGRYN - Rig på antioxidanter, som bidrager til at nedbryde ophobninger af kolesterol og kan hjælpe med til at forebygge tyktarmskræft..

HINDBÆR - Indeholder mange kostfibre om meget C-vitamin. Modvirker kræft i munden, halsen og tyktarmen.

HIRSE - Rig på fibre, der beskytter tarmen og ferulasyrer, der kan hæmme kræftfremkaldende stoffer. Spis f.eks. hirsegrød.

HVIDKÅL - Indeholder C-vitamin, kalium, jern og svovlholdige stoffer (glukosinolater), der mindsker risikoen for at dø af kræft - især i lunge, mavesæk og tarmsystem. Spis gerne to-tre gange om ugen.

HVIDLØG - Det har vist sig, at man minimerer risikoen for at udvikle strube-, mave- og tyktarmskræft, hvis man regelmæssigt spiser hvidløg. Virkestoffet hedder quercetin.

HYBEN - 20 gange højere C-vitamin-indhold end appelsin. Styrker modstandskraften mod virusser.

HØRFRØ - Rig på fibre, der gavner tarmen. Dyreforsøg tyder på, at høfrø har en vis kræftforebyggende virkning.

INGEFÆR - Indeholder det kræfthæmmende molekyle Curcumin.

JORDBÆR - Sprængfyldt med c-vitamin og indeholder stoffet elagsyre, der modvirker kræft og er med til at nedbryde giftstoffer i cigaretrøg og forurenet luft.

KARSE - Rig på bl.a. B- og C-vitamin og folinsyre, der kan mindske risikoen for brystkræft.

KEFIR - Mælkesyrebakterierne menes at medvirke i kræftforebyggelsen.

KIRSEBÆR - Rig på elagsyre, der blokerer for et enzym, kræftceller har brug for at udvikle sig.

KIWI - Højere indhold af C-vitamin end appelsin. En effektiv immunforstærker.

KURKUMA - Rodvæksten er rig på stoffet curcumin, der ser ud til at kunne modvirke kræft.

KVARK - Forskere mener, det store kalcium-indhold har en kræftbeskyttende effekt. Ser også ud til at kunne binde visse skadelige stoffer i tarmen.

KÆRNEMÆLK - Styrker immunsystemet, modvirker visse bakterier i tarmen og menes dermed at modvirke kræft. (IKKE VEGANSK)

KÅLRABI - Indhold af glucosinolater. der stimulerer immunsystemet og modvirker infektioner. Menes også at modvirke kræft.

LAKS - Fin kilde til omega-3-fedtsyrer, der bl.a. hæmmer betændelser. Spiser man ofte laks, mindskes risikoen for kræft i nyrer, bryster, prostata og mave-tarm-kanal. Det høje indhold af selen beskytter også mod kræft. (IKKE VEGANSK)

LINSER - Rig på fibre og stoffer, som modvirker især tarmkræft.

MACADAMIANØD - Rig på vitamin E, selen og folinsyre. Regnes for den sundeste nød (også den fedtrigeste).

MAJSKIMOLIE - Rig på bl.a. C-vitamin og kostfibre.

MAKREL - Rig på omega-3-fedtsyrer, der beskytter mod kræft. (IKKE VEGANSK)

MANGO - Fremragende kilde til betakaroten, som er grundsubstans for det kræftbekæmpende A-vitamin. God til smoothie.

MANGOLD - Bladgrøntsagen er rig på vitamin C, karotonoider (cellebeskyttende) og folinsyre, der medvirker til at forebygge brytskræft. Spis den dampet.

NATURRIS (fuldkornsris) - Rig på fibre, den bedste beskyttelse mod tarmkræft.

NELLIKE - Rig på æteriske olier med antibakterielle og betændelseshæmmende egenskaber.

OLIVENOLIE - Rig på Omega 3-fedtsyrer, der beskytter mod kræft. Forskning på bl.a. Rigshospitalet viser, at hvis man indtager 25 ml olivenolie om dagen, kan det forebygge kræft hos ikke-rygere i samme omfang, som et rygestop kan hos rygere. I studier af aggresive brystkræftceller har det vist sig at hæmme det gen, der stimulererer disse kræftceller. Kan også modvirke tyktarmskræft. Indtages daglig.

OST - De mange mælkesyrebakterier styrker immunsystemet og vurderes at have en vis kræfthæmmende effekt. (IKKE VEGANSK)

PAPAJA - Højt indhold af kostfibre, der bidrager til at sænke kolesterol-niveauet og forebygge tyktarmskræft ved at binde sig til kræftforebyggende giftstoffer.

PAPRIKA - Særlig rig på vitamin C. De mange carotonoider virker cellebeskyttende.

PARANØD - En af de bedste kilder til selen, der styrker immunforsvaret og forebygger kræft.

PASTINAK - Sikrer rigeligt med folinsyrer, der har betydning for celledelingen.

PEBERROD - Med dens store indhold af bl.a. sennepsolie og C-vitamin vurderes den at have en vis kræftforebyggende effekt.

PISTACIENØD - Med sit indhold af selen beskyttende virkning over for lunge-, mave- og prostatakræft. En håndfuld daglig.

RADISE - Rig på bl.a. vitamin C og magnesium. Ser i dyreforsøg ud til at have en vis forebyggende effekt på tarm- og blærekræft.

RAPSOLIE - Indeholder den vigtige alpha-linolensyre. Hæmmer bl.a. betændelser.

ROSENKÅL - En af de bedste kilder til glucosinolat, som hjælper kroppen med at danne kræftforebyggende enzymer. Modvirker leverkræft.

RUCOLA - Højt indhold af betakaroten og rig på stoffet sulforafan, der har vist sig at have stærkt kræfthæmmende egenskaber.

RUG/FULDKORN - Indeholder arabinoxylan og væksthormonet lignan, der forebygger kræft især i tyktarmen. Spis groft rugbrød hver dag.

RÆDDIKE - Sikrer dagsbehovet for vitamin C. Aktiverer de celler, som modvirker især tarm- og blærekræft.

RØDBEDE - Højt jernindhold. Ideholder også en del mangan, der er nødvendigt for dannelsen af interferon - et stærkt kræftbekæmpende stof. Den røde farve skyldes farvestoffet betanin, som også modvirker kræft.

RØDKÅL - Rig på såkaldte anthocyaner, der modvirker de frie radikaler. Spis det gerne råt.

SALVIE - God antibakteriel og slimhæmmende virkning. Mod bl.a. ondt i halsen og oppustethed. Men skal også at have en vis kræftbeskyttende virkning.

SARDINER - Rig på omega-3-fedtsyrer, det vigtige sporelement jod, selen og zink.

SAVOYKÅL - Rig på bl. a. betakaroten, som kroppen omsætter til det kræftforebyggende A-vitamin. Indeholder også gluccosinolater med stærke enzymer, som også kan modvirke kræft. Kan bl.a. svitses i wok.

SELLERI - Rig på mineraler og sporstoffer og vitaminer. Modvirker kræftfremkaldende stoffer i bl.a. grillet og røget kød.

SENNEPSFRØ - Indeholder zink, jern og kraftfulde flygtige olier, som stimulerer kredsløbet. Bidrager til at rense kroppen for giftstoffer og har en vis kræftforebyggende effekt

SESAMFRØ - Rige på bl.a. zink, E- og B-vitamin og også fyldt med omega-6-fedtsyrer.

SILD - Spækket med omega-3, der har en vis kræfthæmmende effekt.(IKKE VEGANSK)

SOJABØNNE - Kan med sit store indhold af isoflavoner modvirke hormonrelaterede sygdomme som bryst- og prostatakræft. Såkaldte protease-inhibitatorer kan også beskytte mod kræft.

SOLBÆR - En håndfuld indeholder 35 mg vitamin C. Stor antioxidativ virkning. Beskytter kroppen mod de skadelige frie radikaler.

SOLSIKKEFRØ - Rig på mineraler og E-vitamin, der sikrer sundt hud- og cellevæv.

SPINAT - Forebygger lunge-, bryst- og livmoderhalskræft i kraft af sit høje vitamin-indhold og sine mange karotenoider, som kroppen omdanner til A-vitamin. Spis så ofte som muligt.

SQUASH - Sammen med cellebeskyttende carotinoider indeholder de selen og folinsyre, der kan nedsætte risikoen for prostata-, mave-, tarm- og lungekræft.

SYLTEDE AGURKER - Mælkesyrebakterier styrker immunsystemet og har en vis kræftbeskyttende effekt.

TIMIAN - Højt indhold af den antiseptiske olie thymol, der modvirker infektioner, lindrer astma og sandsynligvis hæmmer kræft.

TOMAT - Fyldt med C-vitamin, som styrker immunforsvaret og hæmmer virus. Også spækket med lycopin, der hjælper med til at forebygge kræft, navnlig prostatakræft. 48.000 mænd, der spiste ti portioner tomater om ugen, mindskede i forsøg risikoen for prostatakræft med 35 pct.

VALNØD - Indeholder det kræfthæmmende stof ellagsyre. I en række dyreforsøg har det vist sig, at nødderne i betydelig grad kan hæmme udviklingen af tarm- og bugspytkirtelkræft.

VINBLADE - Det høje indhold af flavonoider (betændelseshæmmende stoffer) understøtter kroppkan ens kamp mod de såkaldte frie radikaler.

VINDRUER - Stoffet resveratrol har beskyttende virkning mod prostata-, bryst-, lunge- og leverkræft. Et glas vin om dagen mærkbart mindske risikoen for lungekræft, viser spansk forsøg.

YOGHURT - Mælkesyrebakterierne aktiverer immunsystemet og modvirker sandsynligvis kræft i fordøjelseskanalen. (IKKE VEGANSK)

ÆBLE - Kroppens effektive »rensemiddel«. Indeholder antioxidanten flavonoid og kostfiberen pektin, der er godt for blodsukkeret og forebygger bl.a. kræft. Spis et om dagen.

ÆRTER - Stoffet chlorophylin binder skadelige stoffer i kroppen og har enm vis beskyttende virkning på tarmkræft.




Bedømmelse: 7 / 10 på 9 stemmer.

Skrevet af Bertilstar

Ingredienser:

 
Se flere opskrifter på Andet


Kommentarer

Black
12 år siden

Det var en fed liste.. føler mig enormt sund lige nu :D

det er fedt lavet
kickan
12 år siden

Hej det er dejligt med en rettesnor. Kan du evt. oplyse hvem din kilde er? :)
Carrot
12 år siden

er ærter så dårlige?
GreenEnergy
12 år siden

hvorfor reklemer du for fisk på en vegeterhjemmeside?
Mrs Darling
12 år siden

"48.000 mænd, der spiste ti portioner tomater om ugen, mindskede i forsøg risikoen for prostatakræft med 35 pct." hvor meget mon en portion er?
Leif Varmark
12 år siden

Listen har cirkuleret i diverse aviser, iflg. Google første gang i BT 31.10.2009:

http://www.google.dk/search?q=%22SQUASH+-+Sammen+med+cellebeskyttende+carotinoider+indeholder+de+selen+og+folinsyre%22&hl=da&filter=0

Den er formodentlig udarbejdet af Kræftens Bekæmpelse eller oversat fra amerikansk - eller et helt andet sted fra, bemærk ordet Kurkuma i stedet for Gurkemeje. Der er en del fejl og unøjagtigheder i den, f.eks. at olivenolie skulle være rig på omega 3-fedtsyrer. De »tror« også på mælkeprodukter og fisk.

A serving for the study was one raw tomato, 1/2-cup sauce, or two slices of pizza. ( http://www.thefreelibrary.com/Vibrant+vegetables.-a020886403 )
Røsle
12 år siden

Fisk og dyreforsøg - way to go =)